Werktuigbouwkunde Voltijd hbo

Opbouw van de opleiding

Tijdens je studie kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. En bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft.

Modules van deze opleiding

Minor HBO-TOP-programma

Je wilt na je opleiding doorstuderen aan de Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University of de Jheronimus Academy for Data Science. Volg dan als minor het HBO-TOP-programma.

Meer informatie

Avans ontwikkelde samen met de TU/e, Tilburg University en JADS een programma waarmee je direct na je afstuderen kunt beginnen aan een pre-master. Dat scheelt je 6 tot 12 maanden extra studeren.

Je volgt het programma bij de TU/e, Tilburg University of JADS gedurende je minorperiode. Avans bepaalt welke studenten mogen deelnemen aan het programma. Het programma is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet je in het tweede en derde jaar van je opleiding over al je vakken een gemiddelde van 7,5 hebben. Daarnaast volg je een avondcursus basiswiskunde. Voor het programma aan Tilburg University is dit niet nodig. Voor de afsluitende toets moet je een voldoende halen. Dan schrijf je nog een motivatiebrief, die je toelicht in een gesprek. Als Avans hierna een positief advies geeft, mag je deelnemen aan het programma.

Dit programma is ontwikkeld voor studenten die bij Avans in 's-Hertogenbosch een van deze opleidingen volgen: Communication & Multimedia Design, Elektrotechniek, Informatica, Technische Informatica, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

Minor EPS

Je werkt aan een technisch industrieel project. Samen met buitenlandse studenten. Techniek, commerciële aspecten, management, strategische of ICT-zaken komen aan bod.

Minor Machines in Motion

De minor Machines in Motion draait om geavanceerde machines. Je leert hoe je dit soort machines ontwerpt en bestuurt en hoe je ze nog beter maakt.

Meer informatie

Je gaat aan de slag met een opdracht van een bedrijf dat machines bouwt voor de Nederlandse industrie. Deze geavanceerde machines maken producten, onderdelen of halffabricaten. Er worden vaak maar een paar van deze technisch hoogstaande machines gemaakt, soms zelfs maar één.

In de minor doorloop je het hele ontwerpproces van zo'n machine. Vanaf de vraag van de klant tot aan het opleveren van een prototype. Je gaat aan de slag met bijvoorbeeld een pluimveerobot, een verpakkingsmachine of een zonnecelverwerkingsmachine. Dit zijn altijd multidisciplinaire projecten, dus je werkt samen met studenten van verschillende opleidingen. Kies je voor een agrarisch project, dan werk je ook samen met studenten van de Hogere Agrarische School (HAS).

Je kunt terecht in onze professionele werkplaats. Bijvoorbeeld om een prototype te maken. Docenten met verschillende expertises staan klaar om eventuele vragen te beantwoorden.

In deze minor staat een aantal interessante excursies op het programma. Daarnaast volg je inspirerende gastcolleges van experts uit het werkveld.

 

Minor Emerging Technologies Playground

In de multidisciplinaire minor Emerging Technologies Playground ga je aan de slag met een echte vraag van een bedrijf.

Meer informatie

Samen met studenten van verschillende opleidingen werk je aan een project op het gebied van bijvoorbeeld het Internet of Things, de Smart City, robotica of VR. Met een Proof of Concept, laten jullie zien of een idee succesvol kan zijn. Of jullie maken een Minimum Viable Product, waarbij je een product precies genoeg functionaliteiten geeft om het te testen onder klanten. Jullie resultaten kan het bedrijf gebruiken om het product verder te ontwikkelen.

Voor je project leg je contact met het bedrijfsleven en de overheid. Je kunt een deel van de contacten van de opdrachtgever gebruiken en je zoekt samen met je team naar nieuwe ingangen. Met deze minor werk je dus ook aan je profilering, je netwerk en je cv.

Je volgt geen verplichte lessen. Je besteedt samen met je team zo'n 40 uur per week aan de opdracht. Daarin verwachten we een professionele houding van je. Tussendoor volg je workshops. Daarnaast kun je gebruikmaken van de expertise van docenten en vakprofessionals en van professionele coaching.

Omdat je in een multidisciplinair team werkt, kun je echt de expert op jouw vakgebied zijn. Daarnaast krijg je de kans om over de grenzen van je opleiding heen te kijken.

Minor Continu Verbeteren

Deze minor kun je kiezen in jaar 4. De minor Continu Verbeteren bestaat uit verschillende methodes om productie- en bedrijfsprocessen te verbeteren.

Meer informatie

Voorbeelden zijn Total Productive Management, TPM. Lean Manufacturing, Toyota Productie Systeem. En Six Sigma en de bottlenecktheorie, TOC.

Bij Continu Verbeteren staat gestructureerd werken centraal. Zo voorkom je verspilling en ga je efficiënt met kosten om. Grote bedrijven in de Brabantse maak- en foodindustrie zoals Heineken, Unilever, FrieslandCampina en Mars zijn succesvol geworden door het invoeren van deze methodes. Vanuit deze ondernemingen en ook vanuit het midden- en kleinbedrijf is er een toenemende vraag naar deskundigen die deze vaardigheden beheersen. Daarom zijn wij een partnership met Brabantse bedrijven aangegaan op het gebied van Continu Verbeteren.

Tijdens deze minor voer je opdrachten uit in de praktijk. En past deze ervaring toe bij het afstuderen in het MKB.

Minor Factory of the Future

In Factory of the Future werk je samen met de hightech-maakindustrie aan innovatieve smart industry-oplossingen op het gebied van logistiek, productietechniek en industriële automatisering.

Meer informatie

Omdat je in deze minor samenwerkt met topbedrijven als Siemens en KMWE, wordt de minor op locatie uitgevoerd: Brainport Industries Campus (BIC) te Eindhoven (zie: brainportindustriescampus.com). Het is een tot de verbeelding sprekende thuisbasis voor de nieuwe generatie professionals in de hightech-maakindustrie.

Studenten van diverse opleidingen, zoals Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Industriële Automatisering, Mechatronica en (Technische) Informatica werken samen met industriële hightech-bedrijven in een inspirerende omgeving. De projecten waaraan je werkt, vanuit je expertise en je persoonlijke leervraag, zijn opdrachten vanuit de bedrijven.

Soms werk je daarbij in multidisciplinaire teams, soms op je eigen specialisme, mede afhankelijk van je voorkeur.

Op de BIC-campus ben je een onderdeel van een geheel (bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs) en ontmoet je elkaar. Je werkt er samen en je innoveert in een inspirerende omgeving die je uitdaagt.