Werktuigbouwkunde

Voltijdopleiding in 's-Hertogenbosch

Opbouw van de opleiding

Tijdens je studie kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. En bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft.

Minor Offshore engineering

Je kunt kiezen voor Offshore Engineering. Nederland telt zo'n 300 toeleverende bedrijven voor de offshore. Die zitten allemaal te springen om goed opgeleide technici.

Meer informatie

De Nederlandse offshore branche is toonaangevend in de wereld. Bedrijven in deze sector houden zich bezig met diepzeemijnbouw, olie- en gaswinning. Zwaar transport, grote offshore-constructies en met het plaatsen van windmolenparken op zee.

Het bijzondere aan deze minor is dat alle vakken worden gegeven door professionals uit deze branche. Alle projecten zijn actuele vraagstukken uit het offshore bedrijfsleven. Je krijgt via gastcolleges en excursies een duidelijk beeld van de praktijk. Ongeveer 25 bedrijven verzorgen de (gast)colleges en excursies en leveren de vraagstukken voor projecten.

Minor Machines in Motion

Je kunt kiezen voor Machines in Motion. Je ontwerpt snelle en nauwkeurige machines. Aan het ontwerp worden mechanisch hoge eisen gesteld. In deze minor werk je aan een project uit het bedrijfsleven.

Meer informatie

Je volgt theorievakken, practica en gastcolleges. Gastcolleges worden door bedrijven verzorgd. Daarin worden onderwerpen behandeld die van belang zijn bij het ontwerpen van snelle en nauwkeurige machines. De gastcolleges geven een goed beeld van de beroepspraktijk.

Je ontwikkelt tijdens deze minor ook je kennis over Motion Control. Snelle en nauwkeurige machines zijn onmisbaar in de productie van hightech producten en apparaten. Bijvoorbeeld machines voor de sectoren solar, food, automotive en medical. Je leert nauw samenwerken met mensen uit andere vakgebieden (mechanisch, elektrisch en besturing) bij het ontwerpen van zulke machines. En vaak ook met toeleveranciers. Je krijgt inzicht in de samenhang van het machineontwerp en het productieproces van de machine. En je hebt creativiteit nodig om goede oplossingen te bedenken voor complexe ontwerpproblemen.

Minor HBO-TOP-Programma TU/e

Je wilt na je opleiding doorstuderen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Volg dan als minor het HBO-TOP-programma. Je moet aan een aantal eisen voldoen om toegelaten te worden.

Meer informatie

Als je na je hbo-opleiding wilt doorstuderen aan een universiteit, moet je normaal gesproken eerst een premaster volgen. Avans ontwikkelde samen met de TU/e een programma dat je al tijdens je hbo-opleiding volgt. Daardoor kun je na je afstuderen direct beginnen aan een master bij de TU/e. Dat scheelt je 6 tot 12 maanden extra studeren.

Je volgt het programma bij de TU/e. Een Avansdocent begeleidt je. Avans bepaalt ook welke studenten mogen deelnemen aan het programma. Het programma is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet je in het tweede en derde jaar van je opleiding over al je vakken een gemiddelde van 7,5 hebben. Daarnaast volg je een avondcursus basiswiskunde aan de TU/e. Voor de afsluitende toets moet je een voldoende halen. Dan schrijf je nog een motivatiebrief, die je toelicht in een gesprek. Als Avans hierna een positief advies geeft, mag je deelnemen aan het programma.

Dit programma is ontwikkeld voor studenten die bij Avans in 's-Hertogenbosch een van deze opleidingen volgen: Communication & Multimedia Design, Elektrotechniek, Informatica, Technische Informatica, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.