Mens en Techniek voltijd hbo

Jeugdzorg: tijdens een spelletje vertellen hoe je je voelt

Jeugdzorg: tijdens een spelletje vertellen hoe je je voelt

Hoe meet je het leefklimaat van kinderen op een manier die betrouwbaar is én leuk voor henzelf? Met een kruising tussen Jenga, Party & Co en Pim Pam Pet, bedachten studenten Mens & Techniek Milou Melis en Cecile Müllers.

Juzt Jeugdzorg droeg het vraagstuk aan bij de twee, die samen met twee andere studenten aan de slag gingen om het spel te ontwikkelen. Juzt biedt specialistische hulp bij meervoudige gezinsproblematiek en verzorgt opvang bij situaties van huiselijk geweld.

“Het is voor de hulpverleners belangrijk om op de hoogte te zijn van hoe de kinderen de omgeving waarin zij verblijven ervaren. Dat leefklimaat meten ze nu aan de hand van vragenlijsten”, zegt Milou. Cecile vult aan: “Wij wilden een meer ‘kindvriendelijke’ manier bedenken die de kinderen ook stimuleert om opener te zijn.”

Blokkentoren

Ze kwamen al snel op het idee om een spel te ontwikkelen. Het werd een combinatie tussen Jenga, Party & Co en Pim Pam Pet. Het spel bestaat uit drie onderdelen: een drukknop, kaartjes en een blokkentoren. De kinderen zitten in een grote kring en drukken op een rode knop om een verspringend lampje stil te zetten. De plaats waar het lampje stopt, bepaalt de categorie (sfeer, regels, groepsleiding, veiligheid of samenwerking) van de stelling die de groepsleider voorleest.

Enthousiast

Vervolgens gaan de kinderen met elkaar in gesprek over de stelling. Zijn ze het ermee eens? Dan proberen ze een groen blok uit de Jenga stapel te pakken. Zijn ze het ermee oneens? Dan pakken ze een rood blok. Zijn de meningen verdeeld? Dan pakken ze oranje. 

De kinderen zijn enthousiast. Milou: “Je merkt dat ze tijdens zo’n spel erg open zijn en dat er echt een gesprek op gang komt.” En ook Juzt is blij met de bijdrage van de studenten. Ze gaan het spel vaker gebruiken in hun praktijk.