Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Zorgrobotica is een studierichting van de opleiding Mechatronica. Je werkt aan technologische hulpmiddelen die de zorg verbeteren. Help patiënten en ondersteun zorgprofessionals met jouw creativiteit.

In de zorg van morgen speelt technologie een onmisbare rol. En jij kunt daar een belangrijk onderdeel van worden. Bij de studierichting Zorgrobotica leer je creatieve oplossingen bedenken en ontwikkelen die het leven van zorgvragers en zorgprofessionals verbeteren.

Denk bijvoorbeeld aan een zorgrobot die een vrouw met beginnende dementie helpt om langer thuis te blijven wonen, door haar te herinneren aan dagelijkse taken. Of aan technologie die zorgverleners helpt om repetitief werk sneller te doen, zodat ze meer tijd hebben voor persoonlijke zorg. Jouw innovaties helpen de zorg verder.

Tijdens de opleiding staat samenwerken centraal. Je werkt niet alleen met studenten, maar ook met professionals uit verschillende vakgebieden. Zo zie je in de praktijk hoe jouw ideeën echt impact maken. Zorgrobotica draait om technologie met een menselijk gezicht.

Met jouw opgedane kennis bedenk je creatieve oplossingen, maar jij gaat verder dan dat. Je vertaalt ideeën naar praktische toepassingen. En maakt leven én werken in de zorg makkelijker en aangenamer.

Ben je geslaagd, dan mag je de titel Bachelor of Science voeren.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor

Waarom de opleiding Zorgrobotica - studierichting

Werk aan technologische oplossingen die de zorg verbeteren
Zie hoe jouw innovaties de zorgsector veranderen
Werk samen met specialisten en verbindt zorg en technologie
Ontwikkel technologie die de maatschappij versterkt

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

De studierichting Zorgrobotica binnen de opleiding Mechatronica leidt je op tot een maatschappelijke innovator die technologie en zorg met elkaar verbindt. Je ontwikkelt slimme oplossingen zoals zorgrobots en handige systemen die zorgprocessen ondersteunen en verbeteren. Je bedenkt, maakt en test praktische innovaties.

Jouw arbeidskansen zijn groot, want de zorgsector heeft dringend behoefte aan technologische oplossingen die de toenemende zorgvraag kunnen opvangen. Oplossingen die jij kunt ontwikkelen. Na deze opleiding kun je aan de slag bij bedrijven in de zorgtechnologie, ziekenhuizen of zorginstellingen. Van het ontwerpen van robots voor de ouderenzorg tot het ontwikkelen van slimme tools voor medische professionals – jij maakt de zorg van morgen mogelijk.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Zorgrobotengineer

Als zorgrobotengineer bij een techbedrijf ontwerp en maak je robots die zorgprofessionals, patiënten en/of cliënten ondersteunen bij dagelijkse taken. Denk aan het helpen van patiënten met mobiliteit of medicatiebeheer.

Medisch technoloog

Als technoloog bij een ziekenhuis of laboratorium ontwerp en verbeter je medische- en laboratoriumapparatuur, die medische specialisten, verpleegkundigen en laboranten ondersteunen tijdens hun werk.

Biomedisch engineer

Als biomedisch engineer bij een techbedrijf ontwerp en maak je producten die bijdragen aan de kwaliteit van leven. Of die medische ingrepen met minder impact op het lichaam mogelijk maken.

Wat wordt er van jou verwacht

Mensen helpen is jouw passie. Je bent vooral geïnteresseerd in hoe technologie hierbij het verschil kan maken. Je bent creatief, oplossingsgericht en werkt graag samen in multidisciplinaire teams. Misschien vind je het spannend om met techniek aan de slag te gaan, maar je wil deze uitdaging wel aangaan. Ook ben je nieuwsgierig naar hoe je met technologie de zorg kunt verbeteren en wil je technische innovaties praktisch leren toepassen.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na de studierichting Zorgrobotica kun je verder studeren bij de master Health by Design van Avans. Ook bij andere scholen zijn er masters in de biomedische en/of zorgtechnologie. Doorstuderen biedt je verdieping en meer mogelijkheden voor onderzoek of managementfuncties in de zorgtechnologie.

Opbouw van Zorgrobotica - studierichting

Studieprogramma

De studierichting Zorgrobotica duurt 4 jaar. Het eerste jaar is verdeeld in themablokken van 10 weken. Bij elk thema werk je aan een opdracht of project. Je volgt theorie- en practicumlessen en past wat je leert meteen toe in beroepsgerichte projecten. Zo leg je direct de link met de echte praktijk. Je leert niet alleen probleemoplossend en procesmatig denken, maar ook hoe je snel de juiste info vindt en slimme keuzes maakt. Allemaal belangrijke zaken voor een aankomend zorgengineer.

Jaar 1

In jaar 1 van Zorgrobotica leer je de studierichting, je studiegenoten en docenten kennen. Je werkt veel in duo's of in groepen aan relevante vraagstukken. Deze kunnen uit het werkveld komen. Ook krijg je gastlessen en bezoek je ziekenhuizen en zorginstellingen. Zo krijg je meteen een beeld van het werk dat je later kunt doen. Je leert veel disciplines kennen, zoals anatomie, mechanica, elektrotechniek, biochemie en ontwerpmethodieken. Je past deze kennis gelijk toe in practica en projecten.

Jaar 2

Jaar 2 van de studierichting Zorgrobotica heeft dezelfde structuur als jaar 1. Je gaat alleen dieper in op de stof en werkt aan complexere vraagstukken. Bovendien ga je dit jaar zelf meer keuzes maken en een eigen studieroute samenstellen. Ook ga je multidisciplinair werken, zodat je leert samenwerken met mensen die een andere achtergrond hebben. Dit is erg belangrijk, omdat je als zorgengineer later gaat samenwerken met collega's uit onder andere de techniek, ICT en zorg.

Jaar 3

In het derde jaar ga je al je geleerde kennis- en vaardigheden toepassen in de praktijk. Het eerste halfjaar ga je stagelopen bij een bedrijf of instelling om een vraagstuk op het gebied van zorgrobotica op te lossen. In de tweede helft van jaar 3 start je met het afstudeerprogramma van de major. Je gaat op school aan de slag met vraagstukken in de praktijk en levert het eerste bewijs dat je een volwaardige zorgengineer bent.

Jaar 4

De eerste helft van het jaar 4 start je met een keuzemodule van een half jaar. Deze kun je ook aan een buitenlandse hogeschool of universiteit volgen. In het tweede halfjaar ga je verder met je afstudeerprogramma. Hierbij laat je tijdens een stage zien dat je volwaardige zorgengineer bent geworden.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Zorgrobotica - studierichting

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

    ​natuurkunde, nlt of o&o

  • Economie & Maatschappij

    wiskunde A of B + natuurkunde, nlt of o&o

  • Cultuur & Maatschappij

    wiskunde A of B + natuurkunde, nlt of o&o

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

    natuurkunde, nlt of o&o

  • Economie & Maatschappij

    wiskunde A of B + natuurkunde, nlt of o&o

  • Cultuur & Maatschappij

    wiskunde A of B + natuurkunde, nlt of o&o

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake.

Je ontvangt een vragenlijst zodat wij weten of er eventuele extra behoeften of bijzonderheden zijn. Voor de zomervakantie is er een Check-In event voor deze opleiding. Je volgt een leuk programma en leert je medestudenten en docenten kennen. Ook krijg je alle nodige info voor een goede start in september. Voor dit Check-In event ontvang je een uitnodiging.

Mail voor meer informatie over jouw Check-In naar [email protected] of bel de Check-In coördinator via 088-5258543.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen: [email protected].

Praktische informatie Zorgrobotica - studierichting

Aanmelden

Zorgrobotica is een studierichting binnen de opleiding Mechatronica in Breda. Om je hiervoor aan te melden kies je dus voor de voltijdopleiding Mechatronica en vervolgens voor de major Zorgrobotica.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 juni

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 juni aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juni 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50