Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de hbo-opleiding Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie leer je hoe je vraagstukken in de zorg oplost door slimme innovaties in te zetten. Zo help je mensen én de gezondheidszorg.

De hbo Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie leidt je op voor een specifiek vakgebied. Je leert ontwerpen, ontdekt hoe je adviseert, en begrijpt hoe zorgorganisaties werken. Ook maak je kennis met de nieuwste zorgtechnologieën.

Het ziekenhuis vraagt jou om een oplossing zodat patiënten 's nachts beter slapen. Jij begeleidt managers bij veranderende zorgprocessen in de gehandicaptenzorg. Of je vertaalt de behoefte van diabetespatiënten naar een ontwikkelaar van een glucosesensor, zodat het ontwerp wordt verbeterd.

Als gezondheidszorgtechnoloog ben jij de brug tussen zorg en technologie. Dit doe je door veel samen te werken, te weten wat de behoefte van de patiënt en de organisatie is en creatief te denken. Je maakt de zorg beter, toegankelijker en betaalbaarder door de toepassing van bijvoorbeeld VR, sociale robots, videoconsults en applicaties. Misschien kan een cliënt langer thuis wonen door jouw hulp. Of maak je het werk van verpleegkundigen makkelijker.

Na je studie Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie ben je Bachelor of Science (BSc).

Volg deze opleiding
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Mens en Techniek

Je focust je op een specifiek vakgebied, waarna je bij uiteenlopende bedrijven terechtkunt
Kleinschalig met veel ruimte voor persoonlijke aandacht
Je voert projecten uit met studenten van opleidingen als Verpleegkunde, Fysiotherapie en Social Work
Je gaat aan de slag met actuele vraagstukken van zorg- en welzijnsorganisaties

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

De gezondheidszorg verandert in rap tempo: er zijn groeiende personeelstekorten en Nederlanders worden steeds ouder. De technologische vooruitgang versnelt en de noodzaak om in de zorg met technologie te werken, stijgt. Niet iedere zorgorganisatie is klaar voor deze verandering. Dat vraagt om een professional die weet hoe zorginstellingen werken en die ontwikkelaars en zorgprofessionals verbindt. Iemand die begrijpt hoe technologie in elkaar zit en die de behoeften van patiënten snapt. Als zorgtechnoloog ben jij die professional en verander je nú de gezondheidszorg van morgen.

Wat kun je worden met de hbo Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie? Na de opleiding kun je aan de slag als zorgtechnoloog in verschillende rollen, zoals zorgadviseur, innovatiecoach of productspecialist. Juist omdat de zorg verandert, is er veel vraag naar afgestudeerden die deze functies kunnen vervullen. In ziekenhuizen en woonzorginstellingen, maar ook bij leveranciers van zorgtechnologie-oplossingen of adviesbureaus. Geen dag in dit werk is hetzelfde, omdat jij voor elke situatie en elke doelgroep een gerichte oplossing vindt.

Wat kun je worden met: Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie?

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Innovatiecoach

Je werkt bijvoorbeeld bij een organisatie in de gehandicaptenzorg en helpt zorgpersoneel en bewoners om technologie te gebruiken. Je geeft ze uitleg en onderzoekt welke oplossingen bij een bepaalde zorgsituatie passen. Je betrekt de juiste mensen erbij en coacht ze om op een nieuwe manier te werken. Zo verbeter je het welzijn van bewoners en maak je het werk van medewerkers makkelijker.

Consultant

Je werkt je bijvoorbeeld bij een ICT-bedrijf waar je ziekenhuizen ondersteunt bij het inzetten van technologie. Je hebt veel contact met patiënten en zorgmanagers om te begrijpen welke aanpassingen er nodig zijn om de zorg te verbeteren. Zo kunnen ziekenhuizen efficiëntere zorg leveren.

Productspecialist

Je werkt bijvoorbeeld voor een leverancier van zorgdomotica. Je onderhoudt contacten met zorgorganisaties en onderzoekt en adviseert welke technologie het beste aansluit bij hun behoefte. Zo worden de kosten in de zorg verlaagd door de inzet van zorgtechnologie.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij hebt interesse in gezondheid en technologie zoals VR, videoconsults, sociale robots, gamification en apps. Het welzijn van de mensen vind je erg belangrijk. Je bent communicatief vaardig, nieuwsgierig en bruist van de ideeën. Het lijkt je leuk om nieuwe oplossingen te bedenken en samen te werken. Kennis van techniek is zeker niet nodig. Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie echt iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na de opleiding Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie kun je doorstuderen. Je kunt je kennis verbreden of verdiepen. Er zijn diverse hbo-masters, ook bij Avans. Bijvoorbeeld Health by Design. Je kunt ook na je hbo-opleiding een pre-master of master kiezen aan een universiteit. Denk aan pre-masters als Health Sciences of Gezondheidswetenschappen. Ook zijn er masters op het gebied van beleid, data, AI, innovatie en meer. Zoals Zorgmanagement of Healthcare Policy, Innovation and Management.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Martijn

De ene keer loop je in een zorginstelling, de andere keer ben je met technologie bezig.

Oud-student Martijn vertelt

Podcast studievereniging CuraNexus

Waar krijg je als student Mens en Techniek zoal mee te maken? Luister onze podcast.

Verder lezen

Virtual reality in de zorg

Hoe kun je met virtual reality kankerpatiënten voorbereiden op chemotherapie?

Virtual reality in de zorg

Sociale robotica als volwaardig collega

Wat is de meerwaarde van een afstudeerstage in de praktijk?

Sociale robotica als volwaardig collega

Fons Bunthof

Bij deze opleiding verbind je de wereld van technologie en de zorg met elkaar.

Verder lezen

Opbouw van Mens en Techniek

Studieprogramma

Jaar 1 van de hbo-opleiding zorgtechnologie is verdeeld in 4 modules van 10 weken. Je leert alle sectoren van de zorg kennen en leert de benodigde kennis en vaardigheden die je als gezondheidszorgtechnoloog nodig hebt in de praktijk. In jaar 2 volg je 1 module van 20 weken en 2 keuzemodules van 10 weken die je zelf kiest. Zo kun je je naar eigen interesse verdiepen.

De theorie die je leert pas je direct toe in projectgroepen, tijdens practica en bij vraagstukken uit de praktijk.

Jaar 1

Jaar 1 van Mens en Techniek | Gezondheidstechnologie begint met een gezellige introweek waar je medestudenten en docenten leert kennen. Daarna ga je echt van start. Dit doe je samen met andere studenten in een projectgroep. In iedere module staat een thema centraal waarin je werkt aan een praktijkvraagstuk. Zo leer je over onderwerpen als positieve gezondheid, gamification, veranderkunde, organisatie van de zorg en wearables.

Belangrijke vakken:

  • Leefstijl innovatie
  • Zorg dichtbij
  • Langer thuis in de wijk
  • Mensgericht ontwerpen

Jaar 2

In jaar 2 ontwikkel en test je een zorgoplossing die om gegevens draait, bijvoorbeeld informatie over patiënten. En waarmee je bijdraagt aan een betere samenwerking tussen zorgorganisaties. Ook kies je 2 modules waarmee je je kennis verdiept naar eigen interesse. Zo volg je bijvoorbeeld een module bij de opleiding Bedrijfskunde om je te verdiepen in hoe zorgorganisaties werken. Of je kiest een module bij de opleiding Communicatie zodat je patiëntbehoefte beter kunt uitvragen.

Belangrijke vakken:

  • Module 1 (20 weken)
  • Vrijekeuzemodule (10 weken)
  • Vrijekeuzemodule (10 weken)

Jaar 3

In jaar 3 van deze Mens en Techniek opleiding loop je een half jaar stage bij een bedrijf of organisatie naar keuze. Ook volg je in dit jaar een keuzemodule om je naar eigen interesse te verdiepen in het vak van gezondheidszorgtechnoloog.

Je kunt je stage of keuzemodule ook volgen in het buitenland.

Belangrijke activiteiten:

  • Stage
  • Keuzemodule

Jaar 4

In jaar 4 studeer je af. Je volgt het eerste half jaar de module 'Innoveren in zorg en welzijn'. Hier bedenk je een innovatie, vanuit een onderbouwde project- en onderzoeksaanpak, die je ook uitvoert. Je sluit je opleiding af met een stageproject bij een organisatie naar keuze. Je werkt zelfstandig aan een praktijkopdracht. Je schrijft een verslag en presenteert de resultaten. Daarna ben je klaar voor je carrière als zorgtechnoloog.

Belangrijke activiteiten:

  • Module
  • Afstudeerstage inclusief scriptie

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Mens en Techniek

  • Havo

  • Cultuur & Maatschappij

    Je bent nu niet toelaatbaar. We onderzoeken of je in sept '24 toch kunt instromen met C&M. Wil je je inschrijven, neem dan contact met ons op. 

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

    Je bent nu niet toelaatbaar. We onderzoeken of je in sept '24 toch kunt instromen met C&M. Wil je je inschrijven, neem dan contact met ons op.

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht. Ook is deelname aan het proefstuderen een verplicht onderdeel van de intake voor deze opleiding. 

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek. Hierin kunnen we vaststellen of je toch kunt starten. Bijvoorbeeld door de ervaring die je hebt. Je meldt je hiervoor aan via [email protected].

Praktische informatie Mens en Techniek

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding