Bouwtechnische Bedrijfskunde duaal hbo

Arbeidsmarktperspectief

Met jouw waardevolle diploma en een actieve houding gaat de wereld van de bouw voor je open. Volgens de landelijke HBO-Monitor vinden afgestudeerden gemiddeld binnen 2 maanden een baan. Je kunt veel kanten op. En een duaal diploma heeft nog veel meer waarde. Je hebt al heel wat werkervaring en contacten opgebouwd. Daardoor ben je interessant voor veel bedrijven. Maar ook je leerbedrijf zal je graag in dienst houden.

Met een diploma Bouwtechnische Bedrijfskunde kun je ontzettend veel kanten op. Ga bijvoorbeeld aan de slag als uitvoerder bij een bouwbedrijf. Word werkvoorbereider bij een aannemer. Of kies voor een carrière als omgevingsmanager bij bijvoorbeeld een provincie. Maar je kunt ook kiezen voor adviesrollen. Word bijvoorbeeld adviseur circulair bouwen voor de overheid. Of begin voor jezelf als adviseur risicomanagement. Neem het familiebedrijf over. En er is nog veel meer mogelijk. De bouwwereld ligt aan je voeten na je opleiding.

Hieronder vind je meer voorbeelden van mogelijke beroepen.

Potentiële beroepen

 • Uitvoerder
  Als uitvoerder ben je de spil van het bouwproject. Al vanaf het ontwerp halen collega's jou erbij. Je overlegt met alle partijen en je houdt overzicht op de uiteindelijke bouw. Je begint meestal als assistent-uitvoerder.
 • Werkvoorbereider
  Jij haalt de klussen binnen. Daarvoor vergader en onderhandel je. Vervolgens ga je tekenen, plannen en begroten. Je zorgt ervoor dat alle materialen beschikbaar zijn. En als het zover is, zorg je ervoor dat alles en iedereen klaar is voor de start.
 • Calculator
  Als calculator bereken je de kostprijs van bouwprojecten. Je kijkt daarvoor naar bestek, tekeningen en de technische omschrijving. Je maakt begrotingen. Vraagt offertes aan. En je denkt na over alternatieven.
 • BIM-regisseur
  Je bent de spil in de organisatie van het BIM-proces. BIM staat voor Building Information Modelling, ofwel: het maken van digitale bouwmodellen. Voor een project echt start, bouw je het in het BIM-proces virtueel. Of je gebruikt het voor een project in uitvoering.
 • Contractmanager
  Je geeft advies en je sluit contracten af met opdrachtgevers en belanghebbenden.
 • Omgevingsmanager
  Je regelt zaken in de omgeving van het bouwproject. Zo zorg je ervoor dat jullie kunnen bouwen met weinig overlast voor de omgeving.
 • Planvoorbereider
  Je ondersteunt in de fase voorafgaand aan de realisatiefase. Je kijkt naar optimalisaties in het plan en zorgt dat het bedrijf goed is voorbereid op het aannemen en uitvoeren van een bouwwerk.
 • Tendermanager
  Je bent de contactpersoon van het bedrijf voor projecten in aanbesteding. Je bent nauw betrokken bij het verwervingsproces.
 • Kwaliteitsmanager in de bouw
  Je bent verantwoordelijk voor ontwerp, naleving en kwaliteit van processen in de uitvoering van bouwwerken.
 • Bouwadviseur
  Je ontwikkelt 1 of meerdere expertises waarmee je bedrijven kunt bijstaan. Je bent een deskundig adviseur op bijvoorbeeld het gebied van circulariteit of bouworganisatie.
 • Kostendeskundige
  Je maakt kostenramingen en calculaties van investeringskosten of bouwkosten van projecten. Je adviseert over keuzes waar financiële consequenties aan verbonden zijn.
 • Bouwplaatsmanager
  Je bent verantwoordelijk voor de bouwplaats in brede zin. Je bent manager van complexe projecten waarbij het niet alleen gaat over het uitvoeren.
 • Projectleider
  Je draagt de verantwoordelijkheid voor een bouwproject. Je zorgt ervoor dat het project binnen het budget en binnen de gestelde tijd wordt gerealiseerd.