Ronald Spruit Future Proof Education lectoraat Digitale Didactiek

Ronald Spruit

Ronald Spruit

Ronald Spruit is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Digitale Didactiek van het expertisecentrum Future Proof Education.

Sinds 2007 is Ronald werkzaam als onderwijskundig adviseur bij het Leer- en Innovatiecentrum, team Digitale Didactiek en Innovatie. Voor 1 dag per week is hij als onderzoeker aangesloten bij het lectoraat Digitale Didactiek.

Loopbaan

Na het behalen van zijn PABO-diploma in 1996 aan de Hogeschool West-Brabant, combineerde Ronald zijn loopbaan als leerkracht in het basisonderwijs met een studie Pedagogische en Onderwijskundige Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zijn scriptie aan de PABO ging over mediawijsheid. Een paragraaf was gewijd aan het wereldwijde web, destijds nog een vaag begrip. Zijn scriptie aan de UvA, waar hij in 2004 afstudeerde, ging over docentprofessionalisering op het gebied van onderwijs en ICT.  

Expertise

Van 2004 tot 2007 was Ronald werkzaam als onderwijskundig adviseur bij het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum in Utrecht, waarna hij bij het LIC terecht kwam. Ronald heeft meerdere rollen vervult, waaronder die van trainer van de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid. Sinds 2018 is hij coördinator van de community van Digitale Didactiek & Innovatiecoaches (voorheen ICTO-coaches). In de loop van de jaren heeft Ronald zich ontwikkeld als trainer, coach, coördinator en adviseur op het gebied van digitale didactiek en blended onderwijs.

Onderzoek

Van 2019 tot 2023 was hij aanvoerder van de landelijke Versnellingszone Docentprofessionalisering Onderwijsinnovatie met ICT. In die tijd heeft hij meegewerkt aan onderzoekstrajecten rond effectieve bouwstenen van docentprofessionalisering, het raamwerk docentcompetenties onderwijsinnovatie met ICT en de integrale ICT-bewegingssensor.