, door 

Avans sluit zich aan bij Van Gogh Homeland: samenwerken aan leefbaar en duurzaam Brabant

De leefbaarheid en natuur staan onder druk, zeker ook in onze provincie. Willen we Brabant leefbaar houden, dan moeten we de Brabantse economie en leefomgeving verduurzamen. Om bewustwording – en daarna gedragsverandering – te creëren bij het grote publiek, is het initiatief Van Gogh Homeland ontwikkeld. Samen met 5 andere grote onderwijsinstellingen heeft Avans Hogeschool zich aangesloten bij dit initiatief.

Impressie Groene Kathedraal

De naam van de stichting verwijst natuurlijk naar de Brabantse kunstenaar. Ook in de tijd van Vincent van Gogh stond Brabant voor een grote transitieopgave: toen vormde de industriële revolutie een bedreiging voor het boerenleven. Met zijn schilderijen, tekeningen en brieven bracht Van Gogh een ode aan de natuur en medemens. 150 jaar later gebruikt Van Gogh Homeland (hierna: VGH) het unieke perspectief van Vincent op ‘zijn’ Brabant én de verbeeldingskracht van het vrijetijdsdomein om een groot publiek te bereiken en inspireren.

Broedplek

De Avansopleidingen Commerciële Economie, Ondernemerschap & Retail Management en International Business zijn nauw betrokken bij deze strategische samenwerking. Geertje Jacobs, een van de adjunct-directeuren van deze opleidingen, verklaart: “De wereld verandert, is onzeker, complex en ambivalent. De realiteit van vandaag is morgen weer achterhaald. Onderwijs, onderzoek en het werkveld moeten samenwerken om duurzame oplossingen voor onze omgeving tot stand te brengen. VGH is een broedplek voor onze studenten, docenten, onderzoekers en breder. Bij de eerste verkenningsgesprekken wisten we daarom: hier willen wij deel van uitmaken.”

“Wij vinden het belangrijk dat studenten, docenten en onderzoekers voortdurend van en met elkaar leren”, vervolgt Geertje. “Dat doen we met twee benen in de praktijk. Wij leiden onze studenten op door vanuit nieuwsgierigheid en met open vizier de verbinding met elkaar te zoeken vanuit verschillende disciplines. Zo vertalen we complexe vraagstukken naar future fit oplossingen, die voor bedrijven, klanten en de maatschappij het meest passend zijn. Oftewel: for the benefit of all. Bij VGH komt dit allemaal samen.”

Prikkelend programma

Met een prikkelend programma vol duurzame oplossingen gaat het initiatief op zoek naar de balans tussen de idyllische natuur en vooruitgang. Zo worden onze duurzaamheidsopgaven tastbaar en beleefbaar. Dat moet uiteindelijk leiden tot gedragsverandering. Op die manier draagt het initiatief bij aan de noodzakelijke transities in Brabant.

En dat laatste is precies waar het Avans om te doen is, legt Jan Bogerd van het College van Bestuur uit: “Dankzij deze samenwerking krijgen onze studenten, docenten en lectoren de kans om doelgerichte oplossingen voor de regio te ontwikkelen, testen en implementeren. De resultaten gebruiken we om ons onderwijs en onderzoek relevant te houden en te verbeteren. Op die manier brengen we de praktijk in ons onderwijs, bereiden we onze studenten voor op de toekomst én maken we impact in de regio.”

“Zo is de cirkel rond en leveren we een duurzame bijdrage aan onze omgeving met ons onderwijs en onderzoek. We zijn heel blij met deze multidisciplinaire samenwerking, waarbij mbo, hbo en wo ook nog eens samenkomen.” 

Eerste samenwerking: hackathon

Vooraanstaande Brabantse organisaties zoals de Provincie Noord-Brabant, Midpoint Brabant, De Efteling, Libéma, de gemeente Tilburg, Visit Brabant, Van Gogh Nationaal Park en Van Gogh Sites Foundation waren al verbonden aan de stichting. 6 onderwijsinstellingen sluiten zich daar nu dus bij aan: naast Avans gaat het om Yonder, Yuverta, De Rooi Pannen, Tilburg University en Breda University of Applied Sciences.

Een van de eerste gezamenlijke initiatieven was een tweedaagse hackathon op 4 en 5 februari bij De Rooi Pannen. Studenten, docenten, onderzoekers van de betrokken onderwijsinstellingen bundelden samen met professionals uit het werkveld de krachten om frisse ideeën en concepten te ontwikkelen voor de ‘groene verticale buurt van de toekomst’. De beste ideeën worden verder uitgewerkt en mogelijk gepresenteerd tijdens de publieksmanifestatie, die volgend jaar plaatsvindt in Tilburg. De deelnemende studenten bouwen verder op hun ideeën in de praktijkopdrachten van hun opleiding komend semester.

Rowan Schouteren, eerstejaarsstudent Ondernemerschap & Retail Management, was positief verrast door de hackathon: “De hackathon heeft me geholpen om het vraagstuk beter in kaart te brengen. Het samenwerken met studenten uit andere disciplines bleek cruciaal voor een sterke pitch en liet me inzien hoe waardevol verschillende perspectieven zijn bij toekomstige challenges.”

Onderzoeker Ewelina Schraven van Avans' Centre of Expertise Brede Welvaart & Nieuw Ondernemerschap gaf een inspiratiesessie bij de hackathon. “Wanneer we ontwerpen met de natuur als onze partner, gaan we verder dan mensgerichte oplossingen en creëren we bloeiende ecosystemen waarin mensen, planten, dieren en de onzichtbare krachten van het leven in harmonie samenleven”, vindt ze. “De toekomst die we samen ontwerpen, moet er een zijn waarin al het leven kan floreren.”

Groene Kathedraal

Tijdens de eerste grote openbare manifestatie staat de groene stad van de toekomst centraal, waarbij een grote rol is weggelegd voor natuur, kunst en innovatie. In het centrum van Tilburg verrijst in het voorjaar van 2026 tijdelijk een bouwwerk vol met bomen, struiken en planten: De Groene Kathedraal. Op interactieve wijze maken bezoekers hier kennis met de dilemma’s én creatieve oplossingen om steden te vergroenen.

Ter voorbereiding op deze manifestatie creëert VGH een living lab. Hierin werken bedrijven, onderwijsinstellingen, culturele organisaties, kunstenaars en overheden samen aan sociale en technische innovaties. Studenten krijgen de kans om praktijkgericht onderzoek te doen en bij te dragen aan vernieuwende oplossingen voor duurzaamheid.

Meer weten of meedoen? Kijk op de website van Van Gogh Homeland of neem contact op met Isolde Sprenkels of Geertje Jacobs.