International Business  voltijd hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Je wilt bijdragen aan de internationale groei van een bedrijf. En dit bedrijf duurzamer maken. Bij de Engelstalige hbo-opleiding International Business word je dé expert in internationaal zakendoen.

Stel: een Nederlandse producent van granen voor mensen met voedselallergieën exporteert haar producten naar verschillende Europese landen. Helaas groeit het marktaandeel in Oost-Europa minder dan je had verwacht. Het is dan aan jou om de interne organisatie, de huidige markt, de graansector en het economische klimaat te analyseren. Jij onderzoekt wat de groei van het bedrijf beperkt en vindt hier een creatieve oplossing voor.

Tijdens de bachelor International Business doe je kennis op van internationaal management, marketing, financiën en duurzaamheid. En je ontwikkelt professionele vaardigheden die je later in je carrière nodig hebt, zoals intercultureel samenwerken, leiderschap, talen en zakelijke communicatie. Verder doe je praktijkervaring op tijdens opdrachten en projecten voor echte bedrijven, waarbij je je opgedane kennis meteen toepast.

Na je hbo International Business ben je Bachelor of Business Administration (BBA). De opleiding is volledig in het Engels.

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch
Discover this programme

Waarom de opleiding International Business

Je werkt in teams aan opdrachten voor echte bedrijven
Je leert meerdere vreemde talen
Je kunt 3 keer naar het buitenland voor een stage, vrijekeuzemodule of afstudeerproject
Onze docenten hebben internationale werkervaring

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met je bachelor International Business? Na de opleiding liggen de kansen voor het oprapen, zowel in binnen- als buitenland. Je kunt aan slag bij grote multinationals. Maar ook bij non-profit organisaties heb jij als jonge internationale zakenprofessional volop mogelijkheden. Of je start je eigen bedrijf.

Afhankelijk van je talenten en de vakgebieden waarin je je tijdens je studie specialiseert, kun je doorstromen naar een carrière op het gebied van sales en marketing, organisatiemanagement, finance en supply chain management.

De buitenlandse ervaring die je tijdens de opleiding opdoet, geeft je bij internationale bedrijven een streepje voor. Samen met jouw stevige basiskennis van International Business val jij als kandidaat op.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent geïnteresseerd in internationale bedrijven, hoe ze georganiseerd zijn en hoe ze zich kunnen verbeteren. Jij bent ondernemend en als creatieve probleemoplosser neem jij graag het initiatief. Je bent zelfstandig, nieuwsgierig naar andere culturen, gemotiveerd, avontuurlijk en blinkt uit in communicatie. Je gaat graag uitdagingen aan en vindt het leuk om in een internationaal team te werken. Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding International Business iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na het afronden van je bachelor International Business heb je veel mogelijkheden. Zo kun je een master in binnen- of buitenland volgen om je verder te specialiseren binnen het vakgebied dat jou het meest interesseert. Denk aan masters als International Management, Master of Science in Management, Marketing Management, Logistiek of Supply Chain Management. Ook kun je een post-doctorale MBA-opleiding volgen.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Philip-Peter Dietz

I felt it would offer me a valuable experience and the chance to learn a new language.

Verder lezen

Work placement in Valencia

Living with a Spanish family was a great experience for me.

Verder lezen

Sijanda de Boer

I understood the importance of the experience and the knowledge of other cultures I had gained.

Verder lezen

Opbouw van International Business

De opleiding International Business verschilt per locatie. Kies de opleiding die het beste bij je past. De opleiding in Den Bosch is gelegen pal naast het Centraal Station en biedt een kleinschalige onderwijslocatie. In Breda maak je deel uit van een grote internationale gemeenschap. Je kunt een uniek Dual Degree-traject volgen en in het 3e en 4e jaar aan een van onze partner business schools studeren. En daarmee dus 2 bachelor diploma’s halen. Op beide locaties is het verplicht om 2 keer naar het buitenland te gaan tijdens een stage of vrijekeuzemodule.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

Bij de opleiding International Business leer je door te doen. Je werkt met medestudenten aan vraagstukken van echte bedrijven. En volgt keuzemodules die het beste aansluiten bij jouw persoonlijke doelen en interesses. Gedurende de opleiding zijn duurzaamheid en internationalisering belangrijke onderwerpen.

Van de 4 jaar mag je anderhalf jaar in het buitenland doorbrengen. Ook kun je een tweejarig Dual Degree-traject volgen aan een van onze partner business schools in Frankrijk of Duitsland.

Jaar 1

In jaar 1 leer je over marketing, supply chain management, internationale handel en het herkennen van zakelijke kansen. Je volgt workshops waarin je vaardigheden als kritisch denken, probleemoplossing en communicatie verbetert. En volgt proefsessies in het Chinees, Frans, Duits of Spaans. Aan de hand daarvan kies je je favoriete taal, die je vanaf semester 2 volgt. Ook ga je in semester 2 op zoek naar een stage die je aan het begin van jaar 2 volgt.

Belangrijke vakken: 

 • Supply Chain Mapping
 • International Marketing
 • Financial aspects of International Business
 • Project management
 • Sustainability

Jaar 2

In jaar 2 van de IB-opleiding begin je met een fulltime stage van 20 weken bij een internationale organisatie in binnen- of buitenland. Een ideale kans om kennis te maken met het internationale bedrijfsleven. Na je stage volg je in semester 3 een vrijekeuzemodule van jouw voorkeur. Dit kan binnen je eigen opleiding zijn of bij een andere opleiding binnen Avans. In het laatste semester doe je het project International Expansion.

Belangrijke vakken: 

 • Stage 
 • Vrijekeuzemodule
 • International Expansion
 • Taal 

Jaar 3

In jaar 3 verken je de wereld van International Business verder en werk je aan de ontwikkeling van je professionele vaardigheden en taalniveau. Je volgt een interdisciplinaire module en werkt met studenten van andere opleidingen aan een gezamenlijk project. Ook volg je weer een vrijekeuzemodule.

Belangrijke vakken: 

 • Vrijekeuzemodule 
 • International business
 • Interdisciplinaire module

Jaar 4

Het eerste kwartaal kun je je verder specialiseren of verbreden in een onderwerp dat je interesseert. Daarna bereid je het afstudeerproject voor dat je in de tweede helft van het jaar uitvoert. Over een vraagstuk van een organisatie dat kan gaan over supply chain-, internationale zakelijke kansen, internationale handelsactiviteiten of successtrategieën.

Belangrijke vakken: 

 • International business
 • Vrijekeuzemodule 
 • Afstuderen

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van International Business

De opleiding International Business verschilt per locatie. Kies de opleiding die het beste bij je past. De opleiding in Den Bosch is gelegen pal naast het Centraal Station en biedt een kleinschalige onderwijslocatie. In Breda maak je deel uit van een grote internationale gemeenschap. Je kunt een uniek Dual Degree-traject volgen en in het 3e en 4e jaar aan een van onze partner business schools studeren. En daarmee dus 2 bachelor diploma’s halen. Op beide locaties is het verplicht om 2 keer naar het buitenland te gaan tijdens een stage of vrijekeuzemodule.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Den Bosch 

Bij het 4-jarige International Business-programma in Den Bosch ontdek en ontwikkel je vaardigheden terwijl je werkt aan echte projecten, samen met medestudenten en professionals uit het veld. Daarnaast kies je keuzemodules die perfect passen bij jouw persoonlijke doelen en interesses. Ook staan duurzaamheid en internationalisering centraal.

Vragen over de IB-opleiding? Neem dan contact op met studente Annelieke via WhatsApp op 06 82 70 50 58.

Jaar 1

In het eerste jaar maak je kennis met de belangrijke thema's van International Business, zoals marketing, duurzaamheid, internationalisering, relationship management en supply chain discovery. Daarnaast verbreed en ontwikkel je je kennis van andere culturen, en professionele en persoonlijke vaardigheden.

Jaar 2

In jaar 2 van IB Den Bosch begin je met een IPE-stage (The International Professional Experience). Dan ga je 20 weken in binnen- of buitenland werken. Je past je vaardigheden toe en ontwikkelt ze verder ontwikkelen binnen een internationale of internationaal georiënteerde organisatie.

Hierna volg je een vrijekeuzemodule. Dit kan een module zijn binnen je eigen opleiding of een andere opleiding van Avans. Je sluit jaar 2 af met een module over het selecteren van business partners.

Jaar 3

In jaar 3 van International Business verdiep je je kennis en vaardigheden. Tijdens de interdisciplinaire module werk je samen met studenten van andere opleidingen aan projecten. Tijdens de Future-Proof-module stel je een consultancy rapportage op voor een internationale organisatie. Jaar 3 eindigt met een vrijekeuzemodule in Nederland of het buitenland.

Jaar 4

In jaar 4 van International Business volg je een vrijekeuzemodule en ga je je voorbereiden op je afstudeerstage. Bij je afstudeerstage werk je aan een business gerelateerd vraagstuk en doe je een aanbeveling voor een oplossing op het gebied van internationale marktkansen, internationale bedrijfstransformatie of relatiebeheer. Je kunt dit in Nederland of in het buitenland doen.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Bij International Business in Breda kun je meelopen tot eind mei 2024. In Den Bosch kun je meelopen op donderdag 25 april. 

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen International Business

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  economie of m&o of be of wiskunde A of wiskunde B.

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en bent 21 jaar of ouder. Dan kun je een toelatingstoets doen. Meld je voor 1 mei via Studielink aan voor de opleiding. Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de toets. Als je vragen hebt, neem dan contact op met de studieadviseur via:

Breda: [email protected]
Den Bosch: [email protected]

Praktische informatie International Business

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 juni

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 juni aan.

Startmaand Locatie Deadline aanmelden
september Nederland 1 juni 2024
september Buiten EEA 1 mei 2024

Meld je aan via Studielink

Let op: 1 juni is de deadline voor studenten met een Nederlandse vooropleiding. 1 juni is een geadviseerde deadline voor studenten met een niet-EU-nationaliteit en een niet-Nederlandse vooropleiding. Voor EU-studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding is dat 1 augustus. Dit geeft Avans voldoende tijd om je aanmelding te verwerken en waar nodig een visum aan te vragen. De officiële deadline voor studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding is 31 augustus.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Niet-EER tarief € 8.852,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Niet-EER tarief € 9.680,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Wil je mee op een excursie, dan betaal je die zelf. Net als de extra uitgaven die je doet tijdens je verblijf in het buitenland.

Voor Breda geldt dat je naast je collegegeld zo'n €200 per jaar investeert in je studieboeken.

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Stationsplein

Stationsplein 50

Stationsplein 50
5211 AP Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch