Visual Arts and Post-Contemporary Practice - Master uitstroomprofiel  voltijd hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

In het uitstroomprofiel Visual Arts werk je met studenten uit andere disciplines aan praktijk- en procesgericht onderzoek. In een omgeving die culturele studies, visuele en digitale culturen verbindt.

Dit is een uitstroomprofiel van de master of Arts in Fine Art & Design.

In een interdisciplinaire leeromgeving ga jij onderzoeksprojecten ontwikkelen. Individueel of samen met anderen. Visual Arts daagt je uit om strategieën te bedenken en praktijkwerk te ontwikkelen die het sociale en esthetische bewustzijn van de samenleving uitbreiden. Je gaat je artistieke betrokkenheid opnieuw bekijken door middel van open en creatief proces.

Het doel is dat jij als beginnende kunstenaar je intellectuele en praktische vaardigheden verder kunt ontwikkelen. En meer zelfvertrouwen krijgt, zodat je je praktijkwerk en rol in de samenleving kunt herdefiniëren.

Tijdens het uitstroomprofiel Visual Arts kun je gebruikmaken van studioruimtes en workshop- en technische faciliteiten, waaronder het Techlab met VR/AR en interactieve media. Ook krijg je toegang tot workshops film & fotografie, drukwerk, hout, keramiek en metaal, ondersteund door ervaren medewerkers.

Visual Arts onderhoudt sterke banden met belangrijke instellingen in binnen- en buitenland, waaronder V2_Lab for Unstable Media Rotterdam, Impakt Festival Utrecht, Stedelijk Museum Breda.

Visual Arts wordt in het Engels gegeven.

Volg deze opleiding in Den Bosch

Waarom kiezen voor Visual Arts and Post-Contemporary Practice - Master uitstroomprofiel

Transformerende kunstpraktijk
Interdisciplinair leren
Proces en positionering
Praktijkgericht onderzoek

Meer over Visual Arts and Post-Contemporary Practice - Master uitstroomprofiel

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Visual Arts biedt je een uniek interdisciplinair programma van kunst- en ontwerpactiviteiten. Het stimuleert belangrijke gebieden van onderzoek en wetenschap in een veel breder spectrum van kunst- en ontwerppraktijken. Tegelijkertijd slaat het een brug naar wetenschap en technologie.

Je leert niet alleen hoe je kunt reageren op de huidige uitdagingen en kansen in de wereld, maar ook hoe je deze nieuwe realiteit vorm kunt geven. Visual Arts levert kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers die een waardegedreven motivatie hebben om een betere wereld te creëren. Je bent in staat om je te verdiepen in complexe maatschappelijke vraagstukken. En deel te nemen aan co-creatie en samenwerking met professionals uit andere sectoren. Zo ga jij deel uitmaken van een nieuwe manier van denken en maken die de toekomst vormgeeft.

Alumni kunnen aan de slag gaan in de wereld van de beeldende kunst en verschillende rollen vervullen in de culturele sector.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Kunstenaar

Curator

Onderzoeker

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent beeldend kunstenaar, fotograaf, filmmaker, performer, visual storyteller, curator, filosoof of antropoloog. En/of je maakt deel uit van een kunstenaarscollectief met interesse in sociale-, relationele-, (post-)conceptuele praktijken en digitale cultuur.

Yanxian Zhao

During the master you can take your time to learn, but also to think. 

Student Yanxian Zhao

Alicia Kremser

I enrolled to explore further and deepen my art and curatorial practice. 

Verder lezen

Iliana Michali

I chose the master in order to get more engaged with the societal context as an artist and work in an inspiring environment. 

Verder lezen

Tănasă Radu-Mihai

I chose the Master Institute because of the flexibility, diversity, and freedom that they provide to artistic research

Verder lezen

Opbouw van deze masteropleiding

Studieprogramma

Het uitstroomprofiel Visual Arts duurt 2 jaar. Het is verdeeld over 4 semesters en 6 onderwijseenheden. Elke onderwijseenheid eindigt met een beoordeling die samenhangt met de bijbehorende leerresultaten.

Jaar 1

In het eerste jaar richt je je op het trainen van nieuwe vaardigheden, onderzoeksmethoden en het opzetten van je onderzoek voor je artistieke praktijk. Visual Arts biedt je modules, cursussen en tutorials om te onderzoeken hoe je je werk kunt contextualiseren, uitbreiden en integreren in het juiste professionele werkveld. Aan het eind van elk semester is er een beoordeling van je individuele praktijkwerk. Al het onderwijs vindt plaats op de Avanslocatie.

De semesters:

 • 1. Context & Skills Learning
 • 2. Co-research and External Enquiry in the Field

Belangrijke vakken:

 • Keuzemodules (profieloverstijgend)
 • Onderzoeksseminar
 • Leesgroep
 • Rethinking the artist economy

Jaar 2

In het tweede jaar richt je je op het schrijven van je scriptie en het materialiseren van de resultaten van je onderzoek. Je presenteert je afstudeeronderzoek in de Graduation Research HUB en stelt je werk tentoon tijdens de eindexamenexpositie. Aan het einde van elk semester wordt je individuele werk beoordeeld. Het onderwijs vindt plaats in een hybride programma. Je kunt tijdelijk op afstand studeren door dit te combineren met residenties of onderzoeksactiviteiten in het buitenland.

MIVC Graduation 2023 - 'Adrift, A Shift'
MIVC Graduation 2023 - 'Adrift, A Shift'
MIVC Graduation 2023 - 'Adrift, A Shift'

Toelating Visual Arts and Post-Contemporary Practice - Master uitstroomprofiel

Specifieke vooropleiding

Met een hbo-bachelor of wo-bachelor heb je toegang tot de opleiding.

Mondelinge en schriftelijke vaardigheid in het Engels is een vereiste.

Toelatingsopdrachten

Deze opdrachten zijn onderdeel van de voorbereiding. Via een dashboard dien je de volgende documenten aan te leveren:

 • Curriculum Vitae (max. 1 A4-pagina)
 • Persoonlijke Verklaring (min. 1 A4)
 • Portfolio
 • Onderzoeksvoorstel (max. 2 A4)

De inlogcodes voor het intakedashboard ontvang je nadat je je hebt ingeschreven in Studielink.

Assessment

Elke student wordt uitgenodigd voor een assessment, na goedkeuring van de ingeleverde opdrachten. Dit gesprek met een van de docenten vindt fysiek plaats of online via Teams, na het inleveren van de opdrachten. Tijdens de toelatingsprocedure testen we je studiemotivatie, vaardigheid in het Engels en theoretische kennis en skills met betrekking tot dit masterprogramma. Je moet dit assessment succesvol doorlopen om toegelaten te worden tot de opleiding.

Praktische informatie Visual Arts and Post-Contemporary Practice - Master uitstroomprofiel

Aanmelden

Als je je aanmeldt, selecteer je eerst de masteropleiding Fine Art & Design. In de volgende stap kies je het uitstroomprofiel dat je wilt volgen. Na je aanmelding ontvang je een e-mail met daarin instructies voor het aanleveren van jouw curriculum vitae, portfolio, een artistieke verklaring en een onderzoeksvoorstel.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen. We hanteren de volgende deadlines voor aanmelding.

Startmaand Locatie Deadline aanmelden
september Nederland 31 mei 2024
september Buiten EEA 1 mei 2024

Meld je aan via Studielink


Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Niet-EER tarief € 8.852,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Niet-EER tarief € 9.680,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Locaties

Parallelweg 23

Parallelweg 23
5223 AL Den Bosch

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Den Bosch