Cabaret  voltijd hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

De Cabaret opleiding is voor performers die een podium zoeken om hun verhaal te delen. Live of online. Voor talentvolle studenten met humor die een carrière in het cabaret ambiëren.

Je hebt jouw eigen expertise, maar je weet je talenten en vaardigheden als cabaretier in te zetten in verschillende gebieden. Je bent nieuwsgierig naar de functie voor een schrijver bij 'Dit Was Het Nieuws', maar je twijfelt of je niet liever op tour gaat langs kleine zalen. Tegelijkertijd bied je jezelf aan bij een theatergroep als authentieke en spelende maker. En je speelt al een tijdje met het idee om je in te schrijven voor Camaretten, of toch AKF.

Jij bent een performer met een eigen perspectief op de wereld en je wilt humor gebruiken om hier voorstellingen over te maken. Je hebt een eigenzinnige persoonlijkheid en bent niet bang om kritisch naar jezelf, de wereld en jouw plek daarin te kijken.

Kernvak van de cabaret opleiding is theateratelier, waarin je jouw specifieke talenten ontwikkelt. Daarnaast leer je ook de technische vaardigheden van acteren, componeren, improviseren, schrijven en zingen. Het bijwonen van voorstellingen is een essentieel onderdeel van jouw lesprogramma.

Als je slaagt voor deze opleiding ben je cabaretier, officieel bachelor Cabaret (BC).

Den Bosch • topopleiding
Den Bosch • topopleiding

Waarom de opleiding Cabaret

Kleinschalige opleiding
Persoonlijke aandacht voor jouw makerschap: theatraal, muzikaal en schrijfmatig
Veel vrije ruimte in het curriculum om jouw expertise te ontwikkelen
Hechte community van studenten, docenten en personen uit het werkveld

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Cabaretier worden? De cabaretmarkt is booming. Cabaret stijgt aan populariteit. Of het nu gaat om stand-up, kleinkunst, conference, muziektheater of spoken word. Het is maar net waar jij je als maker en speler in hebt ontwikkeld. Alumni hebben een groot slagingspercentage op de arbeidsmarkt. Veel van hen stappen zelf het podium op, anderen werken achter de schermen als schrijver of regisseur of werken als productieleider.

Als cabaretier ben je meestal zelfstandig ondernemer. Je beslist dus zelf welk werk je gaat doen. Je maakt eigen materiaal voor jouw voorstellingen of in opdracht van opdrachtgevers. Je schrijft eigen liedjes of je schrijft voor tv-programma's. Je speelt in een theatergezelschap, maakt eigen sketches, presenteert programma's of vervult de functie van dagvoorzitter. Misschien heb je ambitie om les te geven, dat kan ook. Bijvoorbeeld binnen het kunstvakonderwijs. Of je houdt je bezig met het regisseren van cabaretiers en theatergroepen.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Cabaretier

Je maakt je eigen voorstellingen en speelt deze meerdere avonden per week. Het impresariaat waar je bij aangesloten bent verzorgt de zakelijke kant, jij zorgt zelf dat je creatief en ambachtelijk op je best bent.

Zanger

Je brengt eigen materiaal uit en geeft meerdere keren per week een optreden. Als je niet aan het optreden bent dan zit je wel in de studio. Daarnaast word je gevraagd voor het maken van liedjes op maat.

Schrijver

Je werkt aan een eigen manuscript, maar schrijft daarnaast voor tv-programma's en collega-cabaretiers. Ook schrijf je voor uitvoerende zangers die jouw scherpe pen wel kunnen gebruiken.

Acteur

Je bent werkzaam als acteur in bijvoorbeeld films en video's.

Productieleider

Je begint je eigen bedrijf in de commerciële sector of je voert bedrijfsopdrachten uit, van programma's op maat maken tot het organiseren van een festival.

Regisseur

Je begeleidt andere cabaretiers in hun maakproces. Je doet de eindregie of helpt op de vloer met het ontwikkelen van cabaretmateriaal.

Docent

Je ontwikkelt een eigen manier van lesgeven voor jongeren, of voor aanstormend talent dat het vak in wil. Je verzorgt trainingen voor het bedrijfsleven of voor professionals die de cabarettechnieken willen leren gebruiken in hun eigen beroepspraktijk.

Presentator / columnist

Je schrijft columns voor dagbladen of voor radio- en tv-programma's. Je bent te gast bij praatprogramma's of verzorgt daarvoor een vaste rubriek. Of je bent dagvoorzitter in het bedrijfsleven.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij bent een performer met een eigen perspectief op de wereld en je wilt humor gebruiken om hier voorstellingen over te maken. Je hebt een eigenzinnige persoonlijkheid en bent niet bang om kritisch naar jezelf, de wereld en jouw plek daarin te kijken.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

De bachelor Cabaret geeft je een uitstekende basis om je verder te verdiepen in studies als Nederlandse taal en literatuur, Writing for Performance of een opleiding aan de filmacademie: studies die een verdere verdieping geven op jouw expertise.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Bram Scharpach

Tijdens de presentaties van anderen zie ik hoe eigenzinnig en persoonlijk iedereen te werk gaat.

Verder lezen

Daniël van den Brink

Vanaf dag één voelde ik me al onderdeel van de hechte community.

Verder lezen

Opbouw van Cabaret

Studieprogramma

De hbo-opleiding Cabaret duurt 4 jaar. De eerste 2 jaar bestaat uit een grote variëteit aan vakken, projecten en workshops die je een brede basis geven voor de verdiepende jaren die volgen. In jaar 3 en 4 krijg je steeds meer ruimte om je studie naar jouw talent in te richten. In jaar 4 vorm je een eigen artistiek team voor jouw afstudeervoorstelling.

Jaar 1

In jouw eerste jaar leer je hoe je eigen cabaretmateriaal maakt. Je volgt veel vakken en werkt aan projecten. De opbouw van het jaar valt uiteen in 4 periodes: 2 lesperiodes en 2 projectperiodes waarin je aan de slag gaat met het bouwen van een festival.

Belangrijke vakken:

  • Theateratelier
  • Acteren
  • Dramaturgie
  • Literatuurgeschiedenis
  • Filosofie

Jaar 2

Het tweede jaar van de cabaret hbo-opleiding draait nog meer om jou als theaterpersoonlijkheid. De vakken die je krijgt helpen jou om je te manifesteren als performer. In de projecten en festivals binnen de opleiding neem jij het voortouw en speel je mee met eigen materiaal. Je bezoekt zelf ook voorstellingen om jouw kijk op het vakgebied te verdiepen.

Belangrijke vakken:

  • Manifestatie
  • The Funniest Festival Ever
  • Zakelijke Training
  • Muziektheorie

Jaar 3

In het derde jaar volg je nog een aantal verdiepende vakken. De nadruk ligt op jouw eigen projecten die je zelf opzet en uitvoert om jouw specifieke expertises verder te ontwikkelen. Je rondt deze projecten af met bijvoorbeeld een serie voorstellingen, een podcast, een reeks columns, een recital of een sitcom. Je betrekt zelf experts uit het werkveld daarbij en zoekt naar een manier om dit financieel te organiseren.

Belangrijke vakken, project en stage: 

  • Eigen project
  • Stage
  • Scenografie
  • Aanvraag tot afstuderen

Jaar 4

Je sluit je cabaret opleiding af met het maken van je eigen voorstelling die je presenteert aan een extern publiek. Je speelt een try-out tour om je materiaal te finetunen en stelt je eigen artistieke team samen. In het eerste half jaar volg je nog een vrijekeuzemodule, daarna een beperkt aantal vakken waaronder zang, acteren en schrijven.

Belangrijke vakken, project en afstuderen: 

  • Theateratelier
  • Zang, schrijven en acteren
  • Zakelijke training
  • Afstudeervoorstelling
  • Try-out tour

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Bij een meeloopdag volg je in een kleine groep een aantal lessen. Zo krijg je echt een kijkje in de keuken! We koppelen je aan één van de studenten, zodat je een buddy hebt voor al je vragen op de dag zelf. Met je buddy kan je ook contact houden als je besluit om auditie bij ons te doen en je daar tips voor wil.

Aanmelden

Toelatingseisen Cabaret

  • Havo

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Natuur & Gezondheid

  • Natuur & Techniek

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Overige toelatingseisen

Na je aanmelding via Studielink doe je auditie om toegelaten te worden tot de opleiding Cabaret. Deze toelating geldt als een bindend studieadvies.

Auditie doen

Je stuurt eerst een motivatiebrief waarin je toelicht waarom je voor deze opleiding kiest. Vervolgens doe je auditie met eigen cabaretmateriaal en een lied. Je wordt beoordeeld op eigenheid, oorspronkelijkheid, engagement en presence. Als dat goed is, ga je door naar de tweede ronde waarin je 2 dagen lang lessen en workshops volgt. Je sluit weer af met een presentatie van eigen materiaal. Ditmaal wordt je beoordeeld op leerbaarheid, flexibiliteit, originaliteit en reflectie.

Voor het collegejaar 2024-2025 zijn de audities op vrijdag 1 juni en zaterdag 2 juni 2024, de tweede ronde is op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni 2024. Let op: Je dient bij de tweede ronde deze 2 dagen vrij te houden en aanwezig te zijn.

Voor meer informatie stuur je een mail naar [email protected]

21+ Toets

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan kun je deelnemen aan de 21+ toets. Heb je deze met succes doorlopen, dan kun je starten met de opleiding.

Praktische informatie Cabaret

Aanmelden

Per jaar kunnen maximaal 12 studenten deelnemen.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Als Cabaretstudent heb je de jaarlijkse kosten voor de werkweek. Dat zijn de kosten voor een week waarop je op een externe locatie aan cabaretmateriaal werkt in voorbereiding op de eindpresentatie. Daarnaast zijn er incidentele kosten voor bijvoorbeeld decor, muzikanten of kostuums. Omdat je over een eigen laptop of tablet moet beschikken, kan het zijn dat je daar ook extra kosten voor maakt.

Locatie

Havensingel 25

Havensingel 25
5211 TX Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50