Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de opleiding Business IT & Management (BIM) leer je hoe je de processen van organisaties verbetert en/of innoveert. Met de hulp van informatie- en communicatietechnologie creëer je duurzame oplossingen.

Na je hbo Business IT & Management breng je de bedrijfsprocessen van een verzekeraar in kaart. Je ontwikkelt een klantgericht contentmanagementsysteem of voert een ERP-systeem in waar iedereen blij mee is. Omdat je met alles rekening houdt: financiën, informatiebeveiliging, communicatie, testen en opleiden van medewerkers. Je bent internationaal georiënteerd. Nieuwe technische ontwikkelingen plaats je in het perspectief van duurzaamheid of maatschappelijke waarden, normen en ethische dilemma's.

Je leert alles over het verbeteren van bedrijfsprocessen met behulp van informatiesystemen. Als je klaar bent met de hbo-opleiding Business IT & Management ben je Bachelor of Science. Met de unieke combinatie van Bedrijfskunde en Informatica heb je zó een baan, omdat je in staat bent de gevolgen te overzien van je werk. Bijvoorbeeld de impact van het gebruik van ICT op de diverse onderdelen van een bedrijf, waarbij natuurlijk ook security en privacy een belangrijke rol spelen.

Duurzaamheid is in het hele opleidingsprogramma van Business IT & Management verwerkt. Je leert technologie en communicatie in te zetten bij het duurzaam en bedrijfsmatig oplossen van problemen voor de samenleving.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
Volg deze opleiding

Waarom de opleiding Business IT & Management

Persoonlijk en gericht op de individuele student
Volgens Studiekeuze123 de beste score van opleidingen Business IT & Management
89% van onze studenten vindt binnen 1,5 jaar na afstuderen een baan
De opleiding is altijd actueel en brengt je al vanaf jaar 2 in contact met het bedrijfsleven

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met de opleiding Business IT & Management? Voor jou als 'brug' tussen gebruikers en bouwers ligt er straks volop werk te wachten. Welke functie je daar gaat vervullen hangt af van jouw interesse. En de specialisatie die je tijdens de studie hebt gekozen.

Na de BIM-opleiding heb je dus de luxe om een beroep te kiezen dat bij je past. Een bank, gemeente of overheidsinstelling. Een organisatieadviesbureau, productiebedrijf, softwarehuis of telecombedrijf. Een verzekeringsmaatschappij of een ziekenhuis.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Business- of ICT-consultant

De business consultant adviseert het management over uiteenlopende bedrijfskundige vraagstukken. Als afgestudeerde Business IT & Management is dit vaak een vraagstuk op het gebied van ICT.

Bedrijfs(proces)analist

Als procesanalist optimaliseer je de bedrijfsprocessen in een organisatie. Je bent voortdurend op zoek naar verbeteringen in de manier van werken om tot betere eindresultaten te komen, vaak op basis van data.

Informatieanalist

Een informatieanalist onderzoekt welke bedrijfsprocessen er bestaan in een organisatie, wat de informatiebehoefte is en hoe de informatiestroom verloopt. Je bekijkt welke eventuele problemen er zijn rond informatiestromen en gaat op zoek naar een geautomatiseerde oplossing.

Informatiemanager

Een informatiemanager zorgt dat de interne en externe stroom van bedrijfsinformatie optimaal verloopt en bijdraagt aan het bedrijfsresultaat. Denk bij interne informatie aan financiële cijfers en rapporten. Externe informatie is bijvoorbeeld productinformatie.

Datascientist / Data-analist

Een data-analist verzamelt en controleert gegevens om deze te verwerken tot informatie en uiteindelijk om te zetten in kennis. Die kennis kan weer door het bedrijf in de besluitvorming worden gebruikt om de juiste keuzes te maken en een strategie te bepalen.

Verandermanager

Een change manager zorgt er binnen een organisatie als een soort projectmanager voor dat veranderingsprocessen succesvol verlopen. Dit kunnen strategische, operationele of technologische veranderingen zijn. Al dan niet op het gebied van ICT.

Adviseur informatiebeveiliging

In deze veelzijdige rol help je mee aan het structureel inrichten en verbeteren van het niveau van informatiebeveiliging van bedrijven. Je adviseert bedrijven over hun strategie op het gebied van informatiebeveiliging. En je legt je toe op de realisatie van het beleid op tactisch en operationeel niveau.

Service manager

Je zorgt ervoor dat de ICT-dienstverlening naar wens is én dat deze is afgestemd op de behoeften, doelstellingen en uitdagingen van de gebruikers. De service manager draagt zorg voor de planning van de werkzaamheden met betrekking tot de IT-service en support.

IT projectmanager

De projectmanager zorgt er samen met een projectteam voor dat grootschalige en kostbare (IT-)projecten correct en efficiënt worden uitgevoerd. Zo draag je eraan bij dat deze projecten op tijd en binnen het vastgestelde budget opgeleverd worden aan de gebruikers.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij wilt Business IT & Management studeren. Met jouw oog voor bedrijfsprocessen, software en informatiesystemen trek je elk IT-traject naar een hoger plan. Je gaat planmatig te werk. Je doet vooronderzoek, stelt een pakket van eisen op en plant de implementatie. Want jij weet welke invloed oplossingen hebben. Mensen moeten hun werk anders gaan doen. en jij hebt het talent en de overtuigingskracht om ze mee te nemen in die verandering. Herken jij jezelf hierin, dan is de BIM-studie iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt na je bachelor Business IT & Management doorstuderen. Kies voor een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit. Zoals de Master of Information Management aan de Universiteit van Tilburg. Masters van Avans Hogeschool die goed aansluiten zijn onder meer Keteninformatisering, Strategic Information Management en een master op het terrein van ERP en logistiek. Kijk ook eens bij Technische Informatica, Informatica en Bedrijfskunde MER (voorheen Management, Economie en Recht).

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Jeroen van Hoek

Achteraf gezien zijn de vakken die ik toen het vervelendst vond, het nuttigst gebleken.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Bij de BIM-studie werk je tijdens individuele en groepsopdrachten aan je technische kennis en vaardigheden. Ook leer je over projectmatig werken, presenteren en communiceren. Je persoonlijke ontwikkeling vormt de rode draad van je lesprogramma. In de lessen over professionalisering en individuele reflectie leer je hoe je meer kunt maken van je werk. En hoe een prettige aanpak een positief effect heeft op je werk. In portfoliogesprekken kijk je naar je vakinhoudelijke ontwikkeling en eigen stijl.

Jaar 1

In jaar 1 maak je kennis met de opleiding en de wereld van business, IT en management. De eerste 2 periodes focus je je op de businesskant van de opleiding. Je leert over organisatievormen en bedrijfsprocessen en de rol van informatie hierbij, meestal met behulp van informatiesystemen. In periode 3 en 4 komt de IT-kant van de opleiding aan bod. Je krijgt inzicht in databases, applicaties, IT-infrastructuur en systeemontwikkeling.

In alle 4 de periodes werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

Jaar 2

Ook in de hoofdfase van de BIM-studie werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert over motiveren, samenwerken en klantgericht denken. En hoe je mensen begeleidt bij veranderingen. In jaar 2 werk je voornamelijk in groepsprojecten en minimaal 2 periodes aan concrete opdrachten vanuit het bedrijfsleven of overheid. Natuurlijk blijven we schaven aan je kennis over bedrijfs- en organisatiekunde , managementtheorieën, informatiebeveiliging, ICT, recht, applicatieontwikkeling en testen.

Jaar 3

In jaar 3 van deze BIM-opleiding loop je een halfjaar stage. Wij zoeken je stageplek. Stagebedrijven in de regio staan te springen om stagiair(e)s van hbo Business IT & Management. Wie weet bieden ze je een baan aan.

Het andere deel van jaar 3 krijg je les in datascience en innovatie. Ook werk je aan je advies- en managementvaardigheden en leer je hoe je organisaties beweegt om een verandering door te voeren. Op IT-vlak leer je hier hoe IT-architectuur eruitziet en wat je daaruit kunt ophalen.

Jaar 4

In de tweede helft van jaar 4 studeer je af voor je de hbo Business IT & Management. Bij je afstudeeronderzoek kies je een ICT-vraagstuk. Je bent verantwoordelijk voor de aanpak en uitvoering, analyseert bedrijfsprocessen en adviseert. Je maakt een plan voor de invoering van software en helpt ook bij de implementatie ervan. Om af te studeren schrijf je een adviesrapport. Je presenteert je project bij Avans en je afstudeerbedrijf.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Business IT & Management

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

Praktische informatie Business IT & Management

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld besteed je zo'n 300 euro aan je studieboeken. Je betaalt ongeveer 50 euro voor je licentie voor Hogeschooltaal.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding