Locatie
Startmaand
Duur
Taal

De major Business IT and Management (BIM) is een studierichting van de opleiding Informatica. Je werkt op het snijvlak tussen (technische) bedrijfskunde en IT aan het verbeteren van organisaties.

Ervoor zorgen dat een medewerker in de zorg over de juiste gegevens beschikt. Dat personeel in een winkel kan voorspellen wanneer een product op raakt. Of dat burgers hun zaken snel kunnen regelen op een overheidswebsite en erop kunnen vertrouwen dat er zorgvuldig met de gegevens wordt omgegaan. IT is in al deze voorbeelden een onmisbaar hulpmiddel.

De studierichting Business IT and Management in Den Bosch leidt je op tot een professional die mensen verbindt en IT op een creatieve manier inzet. Zodat mensen binnen organisaties beter hun werk kunnen doen.

Bij de studierichting Business IT and Management werk je met gebruikers, klanten en softwareontwikkelaars aan het verbeteren van verschillende organisaties. Jij bent daarbij dé persoon die inzicht krijgt in wat er binnen een organisatie gebeurt, waar het soepel loopt of juist moeizaam gaat. Met jouw IT-kennis bedenk je creatieve oplossingen en laat je die bouwen door ontwikkelaars. Of je gebruikt jouw ervaring om een bestaand IT-systeem beter te gebruiken. Je bent zelfs in staat om zelf een softwareoplossing te vinden en te bouwen.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
Volg deze opleiding in Den Bosch
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Business IT and Management - major

Je werkt op het snijvlak tussen (technische) bedrijfskunde en IT
De talenten die je ontdekt, pas je toe in praktijkopdrachten
Je krijgt les van specialisten
Je hebt veel contact met docenten

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Je wordt bij de major Business IT and Management binnen de opleiding Informatica opgeleid om in verschillende functies aan de slag te kunnen. Veel organisaties zitten te springen om mensen die verstand hebben van bedrijfskunde én IT. Om jou dus. Vaak komen onze studenten na de opleiding terecht in een rol als verbinder tussen klant en softwareontwikkelaar.

Misschien kom je in de zorg terecht. Hier wordt informatica steeds belangrijker. Straks houd jij je bijvoorbeeld bezig met het elektronisch patiëntendossier en maak je verbinding met zorgaanbieders, zodat zij toegang hebben tot de dossiers die voor hen relevant zijn.

Of je helpt productiebedrijven om complexe softwarepakketten te gebruiken die hun bedrijfsvoering verbeteren. Met jouw kennis van die pakketten en je analytische vaardigheden zie jij snel waar de knelpunten binnen het bedrijf liggen en hoe je die kunt oplossen.

Of je gaat werken bij een fashion retailer. Analyseer verkoopdata en achterhaal of uitverkoopacties succesvol zijn geweest. Adviseer hoe de klant de salesproducten nog meer kan laten opvallen bij de consument.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Projectmanager IT

Als projectmanager IT ben je verantwoordelijk voor het succesvol uitvoeren van IT-projecten en geef je in veel gevallen leiding aan de werknemers binnen de IT-afdeling.

BI-Data consultant

Als BI-Data consultant help je de klant om van data tot kennis te komen. Je kijkt welke data beschikbaar zijn en hoe je die data zo kunt presenteren dat er inzicht ontstaat.

Informatieanalist

Als informatieanalist analyseer je het bedrijfsproces en de informatiestromen binnen een organisatie. Op basis van die analyse kom je met oplossingen en verbeteringen voor het automatiseringsproces.

Software consultant

Als software consultant adviseer je organisaties op basis van jouw kennis welke software het beste ingezet kan worden om de werkwijze van de organisatie te verbeteren.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent nieuwsgierig naar alles wat er op IT-gebied gebeurt en vooral hoe je dat kunt gebruiken om anderen te helpen. Je ontwikkelt je in de breedte. Je leert over IT in het algemeen maar ook over programmeren, bedrijfskunde, samenwerken, interviewen, presenteren en nog veel meer. Je gebruikt je analytische vaardigheden om snel problemen te ontdekken en je creativiteit om oplossingen daarvoor te bedenken.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na de major Business IT and Management kun je je verder specialiseren of verbreden. Bijvoorbeeld met een masteropleiding van 1 of 2 jaar bij een hbo-instelling of universiteit. Masters van Avans die goed aansluiten zijn onder meer Keteninformatisering, Strategic Information Management en ERP en logistiek. Kiezen voor de doorstroomminor Hbo Topprogramma kan ook. Hiermee kun je versneld aan een universitaire master beginnen bij de Technische Universiteit Eindhoven of Tilburg University.

Verhalen uit de opleiding

Merel van der Linden

Tijdens de opleiding word je superbreed opgeleid en zie je veel verschillende aspecten van het bedrijfsleven. 

Oud-student Merel vertelt

Hessel van der Kooi

Wat ik leuk vind aan mijn vakgebied is dat het gevarieerd is.

Oud-student Hessel vertelt

Ugur Cetin

Het groepswerk en de casussen die echt uit de praktijk komen, vond ik het leukst. 

Oud-student Ugur vertelt

Opbouw van Business IT and Management - major

Studieprogramma

Je werkt in periodes van 10 lesweken aan een thema. Met een groep werk je binnen dat thema een projectopdracht uit. De vakken binnen het thema bereiden je daarop voor. Ook volg je ondersteunende vakken, zoals ontwerpen, programmeren, databases en organisatiekunde. Je doet daarnaast zelfstandig onderzoek, voert maatschappelijke projecten uit en je werkt aan je beroepsvaardigheden. Je leert samenwerken, communiceren, projecten managen en hoe je gestructureerd en klantgericht te werk gaat.

Jaar 1

In het eerste jaar leer je veel over IT en bedrijfskunde. Wat doen bedrijven met IT, waarom doen ze dat en hoe werkt het? Je gaat bij bedrijven langs en ziet hoe ze IT inzetten. Die bedrijven zullen aangeven waar ze denken dat het beter kan. Daar ga jij meteen al mee over meedenken. Dat doe je altijd samen met je medestudenten in groepsverband, onder begeleiding van docenten en in gesprek met die bedrijven. Je leert ook hoe je samenwerkt, interviewt, rapporteert en presenteert.

Belangrijke vakken:

  • Bedrijfskunde
  • Informatie- en procesanalyse
  • Samenwerken
  • Databases
  • Interviewen en Rapporteren

Jaar 2

In het tweede jaar ontwikkel je onder andere een managementinformatiesysteem en verdiep je je in bestaande standaard softwareoplossingen. Daarnaast ga je aan de slag met een low-code oplossing. Dit wil zeggen dat je zelf software ontwikkelt waarbij je niet of nauwelijks moet programmeren. Het voordeel hiervan is dat je snel aan de klant kunt laten zien wat je maakt en hoe dat hen gaat helpen om hun werk te verbeteren.

Belangrijke vakken:

  • ERP
  • Low Code
  • Programmeren
  • Business Intelligence
  • Supply Chain

Jaar 3

Naast een stage van een half jaar waarin je zelfstandig aan een grote opdracht werkt bij een bedrijf verdiep je je in het derde jaar in data. Je helpt de klant op basis van beschikbare data een specifiek probleem op te lossen. Hierbij gebruik je data mining, een manier om voorspellingen te doen op basis van algoritmes. Je leert hoe je een organisatievraagstuk vertaalt in een datavraagstuk en hoe een typisch data science project eruitziet.

Belangrijke vakken:

  • Stage
  • Data analytics
  • Keuzemodule

Jaar 4

In jaar 4 studeer je af. Het IT-vraagstuk waarop je wilt afstuderen kies je zelf. Informaticastudenten zijn gewild. Je hebt dus volop keus. Je werkt 5 dagen per week. Maakt een plan van aanpak, een ontwerp en een prototype van het product. Het testen, onderhoud en beheer regel je ook. Je kunt ook onderzoek doen. Bijvoorbeeld naar verbetering van bedrijfsprocessen met IT, inclusief de uitrol van het systeem.

Daarnaast volg je een vrijekeuzemodule. Dit kan binnen Avans, maar ook extern.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Business IT and Management - major

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

  • Hbo-propedeuse

    Neem contact op met Student Support en vraag naar de instroomcoördinator.

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake.

Je ontvangt een vragenlijst zodat wij weten of er eventuele extra behoeften of bijzonderheden zijn. Voor de zomervakantie is er een Check-In event voor deze opleiding. Je volgt een leuk programma en leert je medestudenten en docenten kennen. Ook krijg je alle nodige info voor een goede start in september. Voor dit Check-In event ontvang je een uitnodiging.

Mail voor meer informatie over jouw Check-In naar [email protected] of bel de Check-In coördinator via 088-5256398.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen: [email protected].

Praktische informatie Business IT and Management - major

Aanmelden

Business IT and Management is een major/studierichting binnen de opleiding Informatica in Den Bosch. Om je hiervoor aan te melden kies je dus voor de voltijdopleiding Informatica en vervolgens voor de major Business IT and Management.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 juni

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 juni aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juni 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Locatie

Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Den Bosch