Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Jij hebt gevoel voor cijfers en bent nieuwsgierig naar het verhaal erachter. De hbo-opleiding Accountancy past dan bij jou. Je leert informatie interpreteren en ontdekt hoe een bedrijf ervoor staat.

Als accountant kom je bij verschillende bedrijven binnen. Tijdens de opleiding leer je hoe je de bedrijfsresultaten doorneemt met klanten. De cijfers vertellen jou hoe het in financieel opzicht met dit bedrijf gaat. Je legt de jaarrekening voor die je recent hebt gemaakt of gecontroleerd en op basis hiervan adviseer je de ondernemer. Als vertrouwenspersoon van de organisatie hecht het bedrijf waarde aan jouw duurzame advies.

Bij de Accountancy opleiding leer je alles over de financiële administratie van een bedrijf en doorloop je de cyclus stap voor stap. Vanaf dag 1 ga je aan de slag met vraagstukken uit de praktijk waar accountantskantoren bij betrokken zijn. Tijdens de gehele opleiding krijg je feedback op wat je doet: hoe je rapporteert, jezelf presenteert en samenwerkt. Dankzij je toenemende zelfstandigheid kun je steeds complexere vraagstukken oplossen.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Accountancy

De docent is jouw coach
Je staat er niet alleen voor en je kent elkaar
Een mix van praktijk, kennis en vaardigheden
Vanaf dag 1 ben je bezig met wat je later gaat doen

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Na je Accountancy studie staan accountantskantoren voor je in de rij. Van kleine tot middelgrote kantoren of misschien wel 1 van de 'big four'. Veel studenten van ons gaan aan de slag als assistent-accountant bij een accountantskantoor in de samenstel- of controlepraktijk.

Als accountant ben je nooit uitgeleerd. Je blijft je ontwikkelen om altijd nieuwe en betere oplossingen te kunnen bieden. Je werkt bijvoorbeeld bij een accountantskantoor en studeert verder in deeltijd voor Accountant-administratieconsultant (AA) of Registeraccountant (RA). Dit wordt gefaciliteerd door het accountantskantoor waar je dan werkt, dat is normaal in de branche.

Omdat je wordt opgeleid tot een financieel professional kun je ervoor kiezen om na je bacheloropleiding Accountancy aan de slag te gaan in een financiële functie in het bedrijfsleven. Ook diverse vervolgstudies (bijvoorbeeld fiscaliteit) behoren tot de mogelijkheden.

Als hbo accountant denk je duurzaam en heb je aandacht voor gevolgen op de lange termijn. De waarde van bedrijven bestaat niet alleen uit financiële waarden. Andere waarden spelen ook mee, zoals innovatiekracht en de manier waarop wordt omgegaan met mens en milieu.

Animatie Accountancy

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Accountant-administratieconsulent

Als Accountant-administratieconsulent (AA) houd je je vooral bezig met de administratie van middelgrote en kleine bedrijven (MKB). Je maakt en beoordeelt de jaarrekening. Ook geef je advies aan deze ondernemers. Vaak ben je een vertrouwenspersoon van je klanten.

Registeraccountant

Als Registeraccountant (RA) houd je je vooral bezig met de controle van de jaarrekening en andere rapportages van de middelgrote en grote bedrijven. Tevens ben je ook adviseur voor deze klanten.

Andere beroepen

Met een Accountancy-diploma op zak kun je ook aan de slag in andere beroepen. Bijvoorbeeld als controller, financieel adviseur of als intern accountant.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij houdt van financiële vraagstukken en vindt het boeiend om met cijfers en getallen te werken. In je rol als accountant ben je daarbij kritisch, nauwkeurig en integer. Je werkt graag samen. Een eigenschap die je goed van pas komt bij een toekomstige baan als accountant, waarin je klanten adviseert op financieel gebied of met collega's de jaarrekeningcontrole uitvoert.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na het behalen van je hbo-diploma kun je verder studeren. Voor Accountant-administratieconsultant of Registeraccountant kun je verschillende vervolgtrajecten volgen. Kijk op accountantworden.nl.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Project voor de Efteling

De studenten mochten hun horecaconcepten presenteren in de Efteling.

Verder lezen
Docent en student vertellen

Op bedrijfsbezoek bij Bavaria

We kregen een rondleiding langs het hele productieproces.

Verder lezen

Opbouw van Accountancy

Het studieprogramma van de opleiding Accountancy verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij Accountancy in Breda volg je de eerste module (10 weken) met de opleidingen Finance & Control (international), Bedrijfskunde, HRM en Integrale Veiligheidskunde, waarna je eventueel kunt switchen. Jaar 1 volg je volledig samen met de opleidingen Finance & Control (international), daarna maak je jouw definitieve studiekeuze. Bij Accountancy in Den Bosch volg je het eerste jaar samen met de opleiding Finance & Control en maak je na 1,5 jaar jouw keuze.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

Elk jaar van de hbo-opleiding Accountancy bestaat uit 4 modules van 10 weken. Vanaf dag 1 maak je kennis met het werk van de financieel professional. Je gaat aan de slag met vraagstukken uit de praktijk waar jij een oplossing voor vindt. Je doet vakkennis op en leert bijbehorende vaardigheden.

Jaar 1 volg je samen met studenten van de opleiding Finance & Control (international). Aan het einde van het jaar kies je definitief een opleiding: Accountancy of Finance & Control (international).

Jaar 1

Module 1 van hbo Accountancy start je samen met de opleidingen Finance & Control (international), Bedrijfskunde, Integrale Veiligheidskunde en HRM. Hierna kun je switchen naar 1 van deze opleidingen. Vanaf module 2 focus je op je rol als financieel professional. Je ontdekt hoe je een organisatie beheerst. Je leert hoe je een administratie voert, budgetten opstelt en risico's signaleert. Ook start je dit jaar een administratie op voor een startende onderneming en ontwikkel je je vaardigheden.

Belangrijke vakken:

 • Strategisch management
 • Prestatiemanagement
 • Financiering
 • Bedrijfsadministratie
 • Risicomanagement
Eerstejaarsstudenten Accountancy

Jaar 2

Vanaf jaar 2 van je Accountancy opleiding leer je meer over het werk van de Accountant-administratieconsulent (AA) en de Registeraccountant (RA). Je kunt dit doen in de praktijk of op school. Je voert een adviesgesprek over de door jou samengestelde conceptjaarrekening en een eindgesprek waarin de gecontroleerde jaarrekening aan bod komt. Ook kun je jezelf verdiepen of verbreden door een vrijekeuzemodule te volgen. Deze module volg je binnen je opleiding of bij andere Avansopleidingen.

Belangrijke vakken:

 • Samenstellen van een jaarrekening + controle
 • Fiscale aangiften
 • Onderzoek naar duurzaamheidsverslaggeving
 • Juridische opdracht
 • Vrijekeuzemodule
Career Event Accountancy

Jaar 3

In jaar 3 van de Accountancy opleiding volg je onderwijs en loop je mee in de praktijk in de richting van Accountant-administratieconsulent (AA) en Registeraccountant (RA). Je ontdekt de dagelijkse werkzaamheden en werkt mee aan opdrachten voor klanten. Bijvoorbeeld aan de controle van de jaarrekening van een middelgrote onderneming of de belastingaangiften van een midden- en kleinbedrijf. Dit jaar doe je ook de landelijke toets die alle bachelor Accountancystudenten in Nederland moeten maken.

Belangrijke vakken:

 • Stage
 • Financieringsvraagstuk
 • Fiscaal-juridisch vraagstuk
 • Dashboarding
 • IT-advies

Jaar 4

In jaar 4 start je met 2 vrijekeuzemodules binnen je eigen opleiding of bij andere opleidingen binnen Avans of daarbuiten. Ook kun je post-bachelor- of pre-mastervakken volgen voor een eventuele vervolgopleiding. In module 3 ga je aan de slag met een waarderingsvraagstuk. Je sluit je opleiding af met een proeve van bekwaamheid die jouw eindniveau aantoont. Dit doe je door een opdracht in de praktijk uit te voeren, zoals het oplossen van een vraagstuk voor een klant van een accountantskantoor.

Belangrijke vakken:

 • Vrijekeuzemodules
 • Waarderingsvraagstuk
 • Fiscaal-juridische opdracht
 • Praktijkeindopdracht

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van Accountancy

Het studieprogramma van de opleiding Accountancy verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij Accountancy in Breda volg je de eerste module (10 weken) met de opleidingen Finance & Control (international), Bedrijfskunde, HRM en Integrale Veiligheidskunde, waarna je eventueel kunt switchen. Jaar 1 volg je volledig samen met de opleidingen Finance & Control (international), daarna maak je jouw definitieve studiekeuze. Bij Accountancy in Den Bosch volg je het eerste jaar samen met de opleiding Finance & Control en maak je na 1,5 jaar jouw keuze.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Den Bosch

De propedeuse van de opleiding Accountancy bestaat uit 4 blokken van 10 weken, die je samen volgt met studenten van Finance & Control. Vanaf dag 1 maak je kennis met het werk van de financieel professional. Je gaat aan de slag met vragen uit de praktijk waar jij een oplossing voor vindt. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. In jaar 1 moet je minimaal 52 studiepunten halen.

Jaar 1

Het eerste jaar start je samen met de opleiding Finance & Control. Je werkt aan beroepsvraagstukken en ontdekt wat er nodig is om een organisatie financieel te beheersen. Je leert hoe je een administratie voert, budgetten opstelt en risico's signaleert. Je werkt aan een vraagstuk van de Efteling. Voor Sligro maak je het inkoop- en verkoopproces inzichtelijk en voor Ahrend verdiep je je in de resultaten zodat je ze inzicht kunt geven in mogelijke risico's, maar ook hoe duurzaam ze werken.

Belangrijke vakken:

 • Strategisch Management
 • Financial Operations & Reporting
 • Prestatie & Informatiemanagement 
 • Governance, Risk & Compliance
Uitleg vakken
Praktijkbuddy

Jaar 2

In het tweede jaar leer je meer over het werk van de Accountants-administratieconsulent (AA) en van de Registeraccountant (RA). Je voert een adviesgesprek over de door jou samengestelde conceptjaarrekening en een eindgesprek waarin de gecontroleerde jaarrekening aan bod komt. Aan het eind van het eerste semester maak je de definitieve keuze voor je opleiding; Accountancy of Finance & Control.

Belangrijke vakken:

 • Strategisch Management 
 • Financial Operations & Reporting
 • Prestatie & Informatiemanagement
 • Governance, Risk & Compliance

Jaar 3

In jaar 3 loop je een half jaar stage in de richting Accountants-administratieconsulent (AA) of Registeraccountant (RA). Je maakt kennis met de dagelijkse werkzaamheden en werkt mee aan opdrachten voor klanten. Je werkt bijvoorbeeld mee aan de controle van de jaarrekening van een grote onderneming of verzorgt de administratie, jaarrekening en belastingaangifte van een midden- en kleinbedrijf. Tijdens je stage verdiep en verbreed je je kennis en ontwikkel je in je persoonlijke vaardigheden.

Belangrijke vakken:

 • Financial Operations & Reporting
 • Governance, Risk & Compliance

Jaar 4

In dit jaar volg je vaste onderdelen, maar mag je zelf ook kiezen. Bijvoorbeeld voor een aanvullende stage of vrijekeuzemodules die verbreden of verdiepen. Of je kunt al starten met een deel van je vervolgopleiding tot AA of RA.

Je studeert in jaar 4 af in de praktijk. Je brengt jouw kennis, inzichten en vaardigheden in de praktijk. Daar werk je aan competenties om het eindniveau aan te tonen. Ook maak je de landelijke toets die alle bachelor Accountancystudenten in Nederland moeten maken.

Belangrijke vakken:

 • Financial Operations & Reporting 
 • Governance, Risk & Compliance

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Accountancy

 • Havo

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  (economie of m&o of be) + (wiskunde A of wiskunde B)

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  economie of m&o of be

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan een 21+ toelatingsonderzoek. Je meldt je voor 1 juni aan via studielink. In Studielink sla je de stap 'Vooropleiding toevoegen' bij het aanmaken van je Studielink-account over. Na je aanmelding ontvang je meer informatie. Let op: er zijn kosten verbonden aan dit toelatingsonderzoek.

Voor meer informatie stuur je een e-mail naar de academie van Breda of Den Bosch.

Praktische informatie Accountancy

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 juni

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 juni aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juni 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld investeer je in studiemateriaal en activiteiten. Extra uitgaven zijn er als je stage loopt of afstudeert in het buitenland.

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch