Startmaand
Duur
Taal
Locatie

De duale hbo-opleiding Accountancy combineert leren en werken. Vanaf jaar 2 ben je afwisselend periodes op school en aan het werk bij een accountantskantoor, om te leren en ervaring op te doen.

Deze duale opleiding leidt je op tot accountant. De hbo Accountancy leert je cijfers van bedrijven te interpreteren waardoor je weet hoe de organisatie er financieel voorstaat. Je adviseert bedrijven bij het nemen van beslissingen. In de opleiding tot accountant leer je de risico's inventariseren van veranderingen in de wereld en de invloed hiervan op een bedrijf. Ook controleer je of bedrijven zich houden aan wetten en regels met betrekking tot de jaarrekening.

Als je begint bij de Accountancy opleiding leer je alles over de financiële administratie van een bedrijf. Je toetst of jaarrekeningen kloppen en neemt een kijkje in financiële keukens. Tijdens de hele bachelor Accountancy krijg je persoonlijke feedback op hoe je rapporteert, jezelf presenteert en hoe je samenwerkt. Zo kun je zelfstandig steeds complexere vraagstukken oplossen. Je combineert werk en school en ontvangt salaris voor je werk.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor, Deeltijd bachelor
Volg deze opleiding

Waarom de opleiding Accountancy

Vanaf dag 1 ben je bezig met wat je later gaat doen
Je staat er niet alleen voor. Je kent elkaar
Je docent is ook je coach
Je studie is elke dag anders

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Na je opleiding staan accountantskantoren voor je in de rij. Van kleine tot middelgrote kantoren of misschien wel 1 van de 'big four'. Je gaat aan de slag als registeraccountant of als Accountant-administratieconsulent.

In jouw rol ben je nooit uitgeleerd. Je blijft je ontwikkelen om altijd nieuwe en betere oplossingen te kunnen bieden. Na Avans ga je meestal in deeltijd verder studeren voor AA of RA. Dit wordt gefaciliteerd door het accountantskantoor waar je dan werkt en is normaal in de branche.

Als accountant denk je duurzaam en heb je aandacht voor gevolgen op de lange termijn. De waarde van bedrijven bestaat niet alleen uit financiële waarden. Andere waarden spelen ook mee, zoals innovatiekracht en de manier waarop wordt omgegaan met mens en milieu.

Animatie Accountancy

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Andere beroepen

Met een accountancy-diploma op zak kun je ook aan de slag in andere beroepen. Bijvoorbeeld als controller, financieel adviseur of als intern accountant.

Registeraccountant

Als Registeraccountant (RA) houd je je vooral bezig met de controle van de jaarrekening en andere rapportages van de middelgrote en grote bedrijven. Tevens ben je een adviseur voor deze klanten.

Accountants-administratieconsulent

Als Accountant-administratieconsulent (AA) houd je je vooral bezig met de administratie van middelgrote en kleine bedrijven (MKB). Je maakt en beoordeelt de jaarrekening. Ook geef je advies aan deze ondernemers. Vaak ben je een vertrouwenspersoon van je klanten.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij houdt van financiële vraagstukken en vindt het boeiend om met cijfers en getallen te werken. In je rol als accountant ben je daarbij kritisch, nauwkeurig en integer. Je werkt graag samen. Een eigenschap die je goed van pas komt bij een toekomstige baan als accountant, waarin je klanten adviseert op financieel gebied of met collega's de jaarrekeningcontrole uitvoert.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na het behalen van je hbo-diploma kun je verder studeren. Voor Accountant-administratieconsultant of Registeraccountant kun je verschillende vervolgtrajecten volgen.

Kijk op accountantworden.nl.

Verhalen uit de opleiding

Studeren, plus werken bij Deloitte

Ik koos voor de duale variant omdat ik snel werkveldervaring op wilde doen.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

De duale opleiding Accountancy duurt net als de voltijdvariant 4 jaar. De eerste anderhalf jaar volg je samen met studenten Finance & Control. Het eerste blok van jaar 1 volg je ook met studenten Bedrijfskunde en Human Resource Management. Je bent voltijd op school en maakt kennis met het werkveld. Je doet praktijkopdrachten bij bedrijven. Vanaf jaar 2 wissel je werken en studeren af. Je gaat naar school, of werkt bij een accountantskantoor - ontvangt salaris - en gaat op vrijdag naar school.

Opdracht Efteling

Jaar 1

Je werkt aan financiële en niet-financiële beroepsvraagstukken. Je ontdekt wat er nodig is om een organisatie te beheersen. Je leert hoe je een administratie voert en budgetten opstelt maar ook hoe je risico's signaleert. Je werkt aan vraagstukken van de Efteling en van Loys Creating Style. Je krijgt inzicht in mogelijke risico's en bekijkt hoe duurzaam ze werken. Ook help je een startende ondernemer met het opstarten van een eenmanszaak waarbij je onder andere de administratie gaat bijhouden.

Belangrijke vakken:

 • Bedrijfseconomie
 • Management & Organisatie
 • Recht
 • Belastingrecht
Gemeentedebat

Jaar 2

Vanaf jaar 2 leer je meer over het werk van de Accountant-administratieconsulent (AA) en van de registeraccountant (RA). Je voert een adviesgesprek over de door jou samengestelde conceptjaarrekening en een eindgesprek waarin de gecontroleerde jaarrekening aan bod komt.

In jaar 2 ga je tevens aan de slag bij een accountantskantoor voor je eerste werkperiode.

Belangrijke vakken:

 • Boekhouden
 • Externe Verslaggeving
 • Recht
 • Financiering
Career Event Accountancy

Jaar 3

In jaar 3 werk je weer een half jaar bij een accountantskantoor. De andere 2 kwartalen ben je op school en werk je aan 2 beroepsvraagstukken en volg je de inhoudelijke vakken die deze beroepsvraagstukken ondersteunen.

Belangrijke vakken:

 • Boekhouden
 • Externe Verslaggeving
 • Controlebeginselen
 • Administratieve Organisatie

Jaar 4

In jaar 4 volg je veel vaste onderdelen, maar mag je gedeeltelijk ook zelf kiezen. Zo kun je kiezen voor een aanvullende stage, vrije modules (verbredend of verdiepend) of al starten met een deel van je vervolgopleiding tot AA of RA.

Voorbeelden van vrije modules zijn:

 • De accountant en de bouw
 • De accountant en de horeca
 • De accountant en betaald voetbal
 • De controlerend accountant en theaters

Belangrijke vakken:

 • Controlebeginselen
 • Administratieve Organisatie
 • Externe Verslaggeving
 • Vrije Ruimte

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Accountancy

 • Havo

 • Natuur & Techniek

  economie of m&o

 • Natuur & Gezondheid

  economie of m&o

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  (economie of m&o) + (wiskunde A of wiskunde B)

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan een 21+ toelatingsonderzoek. Je meldt je voor 1 mei aan via studielink. In Studielink sla je de stap 'Vooropleiding toevoegen' bij het aanmaken van je Studielink-account over. Na je aanmelding ontvang je meer informatie. Let op: er zijn kosten verbonden aan dit toelatingsonderzoek.

Voor meer informatie stuur je een e-mail naar de academie.

Praktische informatie Accountancy

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld investeer je in studiemateriaal en activiteiten.

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding