Jelle van Bree

“Bij toeval ben ik in de Mendix-wereld terecht gekomen”, vertelt Jelle van Bree, die 4 maanden geleden startte als Mendix developer bij Avans.

Veel leuker dan code schrijven

“Mendix is een platform waarmee je software kan bouwen. Helemaal geweldig” zegt Jelle, “Want vroeger kon je alleen door code te schrijven software bouwen. Nu kun je dat met low code doen waardoor je visueel voor je ziet wat je aan het bouwen bent. Dat vind ik veel leuker dan alleen code schrijven en dat gaat ook veel sneller. Mendix gebruiken we steeds meer bij Avans omdat de mogelijkheden erg groot zijn binnen dit platform.”

Ambitieus

“Ik werkte hiervoor bij een financieel bedrijf waar ik veel beheer deed, iets waar ik als ontwikkelaar niet heel blij van wordt. Vandaar dat een ex-collega mij tipte over de vacature van Mendix developer bij Avans. Ik moet toegeven, mijn eerste idee van een overheidsinstelling was dat ze log en traag zijn en niet zo ambitieus. Maar niets bleek minder waar bij Avans. Integendeel. Er werken heel veel mensen met ambitie en er zit ook een heel mooi ambitieplan achter die ze echt willen verwezenlijken. Soms zijn ze zelfs te ambitieus. Dan zetten ze al iets in gang, terwijl ze daar nog niet de mensen voor in huis hebben. Natuurlijk wel een mooie eigenschap.”

Trigger

“De grootste trigger om te solliciteren was toen ik hoorde dat ze bij Avans veel nieuwe projecten op de plank hadden liggen waar ze mee wilden starten. Dat betekent minder beheer en meer bouwen. En juist dat vind ik erg leuk om te doen. Bij mijn vorige werkgever was ik voornamelijk bezig met achtergrondprocessen. En bij Avans hebben ze ook de focus op de voorkant van de applicatie, met een goede user exeperience en user interface. Met mijn UX-achtergrond leek het me interessant om als developer ook met frontend-ers en UX-ers samen te werken.”

In het diepe

“Eenmaal binnen bij Avans werd ik meteen in het diepe gegooid. Ik kon gelijk met 2 nieuwe projecten beginnen. Als developer een heel nieuw project opstarten had ik nog nooit gedaan. Dat vond ik wel een beetje spannend. Maar mijn collega-developers van de andere teams waren altijd bereid om mee te denken. Het was absoluut heel leerzaam en goed voor mijn eigen ontwikkeling.”

Ruimte voor ontwikkeling

“Een heel sterk punt bij Avans vind ik dat er veel kennis in huis is en ook de bereidheid om die kennis te delen. Daar kan ik een hoop van opsteken. Bijvoorbeeld tijdens meetings met het Developers gilde, waarbij je met een clubje van ontwikkelaars van andere teams bij elkaar zit. Ook als ik zelf ideeën heb kan ik die aandragen en daar wordt dan ook echt iets mee gedaan. Daar is gewoon tijd voor. Er is ook veel ruimte voor je eigen ontwikkeling, om nieuwe dingen te leren. Ik ga nu bijvoorbeeld een training volgen in Front-end development, een mooie aanvulling op mijn werk.”

Trots

“Ik ben best trots op wat ik tot nog toe ontwikkeld heb. Natuurlijk doe ik dat wel in samenwerking met mijn collega’s van de 2 teams waar ik in zit. Het helpt ook wel als je enthousiaste en positieve reacties krijgt van je stakeholders. Dat je ook contact hebt met de eindgebruikers was ik niet gewend. Het maakt het werk extra leuk als je ziet hoe ze de ontwikkelde applicaties gaan gebruiken.”

Hoe het zo gekomen is

“Een paar jaar geleden studeerde ik af. Ik was nauwelijks klaar of De Goudse Verzekeringen stond al op de stoep. Of ik interesse had in een baan als Mendix ontwikkelaar. Ik was afgestudeerd als UX-er en had geen idee wat Mendix was en wat je ermee kunt doen. Maar na een technische toets om te checken of ik het in me had, was ik om. In een bootcamp van 7 weken werd ik klaargestoomd voor de functie van Mendix ontwikkelaar. In die weken kun je al een aardige basis leggen, want ontwikkelen in Mendix is vrij snel aan te leren. Daarna was het gewoon een kwestie van ervaring opdoen. En nu werk ik dus voor Avans: als Mendix developer. Een afwisselende en uitdagende baan waar ik mezelf voorlopig nog wel zie zitten.”