Avans is dit jaar na Hogeschool Van Hall Larenstein de meest duurzame onderwijsinstelling in het hoger onderwijs. Dat blijkt uit de SustainaBul 2025, de jaarlijkse duurzaamheidsranglijst van Studenten voor Morgen waaraan dit jaar 34 hogescholen en universiteiten meededen. Deze plek bevestigt dat Avans niet alleen ambitie heeft op het gebied van duurzaamheid, maar deze ook daadwerkelijk waarmaakt – in onderwijs, onderzoek én bedrijfsvoering.
“Deze erkenning is een resultaat van jarenlange inspanning door talloze bevlogen collega’s”, vindt bestuursvoorzitter Marjan Hammersma. “We leiden niet alleen toekomstbestendige professionals op, we ontwikkelen onszelf meer en meer tot een toekomstbestendige organisatie. Daar zijn wij ontzettend trots op.”
Duurzaam denken, doen en blijven leren
Bij Avans is duurzame ontwikkeling niet iets dat we ‘erbij doen’. Het is verweven met wie we zijn en wat we dagelijks doen. Zo zijn onze onderwijs- en onderzoekszwaartepunten gekoppeld aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties.
“Ons onderwijs en onderzoek gaan niet alleen óver duurzame ontwikkeling; we doen het vóór duurzame ontwikkeling”, zegt Geoffrey van der Horst, regisseur duurzame ontwikkeling. “Studenten, docenten en onderzoekers dragen actief bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, van klimaat tot inclusiviteit. Zo worden al onze opleidingen geaccrediteerd op het Bijzonder Kenmerk Duurzaam Hoger Onderwijs, waarmee we garanderen dat onze studenten duurzaam onderwijs van hoge kwaliteit krijgen. Dat is niet vanzelfsprekend.”
Koers gehouden
“Duurzaamheid zit bij Avans niet in losse projecten, maar in het hart van ons onderwijs en onderzoek”, vervolgt Geoffrey. “Al in 2012 hebben we afgesproken dat duurzame ontwikkeling een belangrijk onderdeel van onze identiteit moest worden. Daar zijn we niet van afgeweken. De SustainaBul laat zien dat die consistente investering loont. En belangrijker nog: het laat zien dat we met elkaar stappen zetten richting structurele verandering. We willen een duurzame toekomst realiseren, waarin we binnen de grenzen van onze planeet leven.”
Van programma naar netwerk
De afgelopen jaren heeft Avans met het programma Avans Duurzaam al veel bereikt: van zonnepanelen op daken tot laadpalen op parkeerterreinen, en van duurzame inkoop tot kwaliteitskeurmerken in het onderwijs. Deze fase ligt inmiddels achter ons. De duurzaamheidsvraagstukken waar we nu voor staan, zijn complexer en raken aan meerdere belangen binnen de organisatie.
Geoffrey van der Horst
Om daar goed op te kunnen sturen, is samenwerking cruciaal, legt Geoffrey uit. “Daarom werken we nu met het SDG-netwerk: een groep collega’s uit uiteenlopende disciplines en domeinen die samen richting geven aan de verdere verduurzaming van Avans. Deze netwerkaanpak is een logische opvolger van het programma Avans Duurzaam, omdat we duurzaamheid op deze manier integraal organiseren.”
“Het SDG-netwerk heeft er bovendien voor gezorgd dat Avans een duidelijkere, meer samenhangende duurzaamheidsrapportage kon aanleveren. Dat scherpere verhaal heeft ongetwijfeld bijgedragen aan een hogere score in de SustainaBul”, denkt Geoffrey.
Duurzame bedrijfsvoering
In de SustainaBul scoort Avans goed op het onderdeel bedrijfsvoering. “Dat is een prachtige erkenning voor al onze collega’s en studenten die zich dagelijks inzetten voor een duurzame werkomgeving”, aldus coördinator duurzame bedrijfsvoering Maurice van Boxtel. “Het laat zien dat duurzaamheid diep is verankerd in onze manier van werken – van inkoop en projectleiding tot de uitvoering op de werkvloer.”
“We werken vanuit een helder fundament. Duurzaamheid is geen project aan de zijlijn, maar een vanzelfsprekend onderdeel van onze manier van werken,” legt Maurice uit. “We stellen onszelf continu de vraag: hoe kunnen we het beter doen? Dat geldt voor contractmanagement net zo goed als voor gebouwbeheer en inkoop. Door duurzame keuzes standaard te maken, maken we het verschil – in kleine én grote stappen.”
In oktober 2024 ondertekenden Maurice van Boxtel en Arlène Denissen (lid College van Bestuur) namens Avans het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen
Volgens Maurice ligt de kracht van Avans in de combinatie van ambitie en realiteitszin. “We kijken vooruit, maar blijven ook kritisch. Juist nu, in een tijd van financiële druk, is het belangrijk om koersvast te blijven. Dat betekent soms scherpe keuzes maken. Maar we blijven investeren in wat ertoe doet.”
Geen eindpunt, maar tussenstand
Hoewel de toekomst financiële uitdagingen kent, blijven de duurzaamheidsdoelen volgens Maurice binnen bereik: “Onze ambities zijn realistisch en haalbaar, zolang we blijven samenwerken, prioriteren en elkaar blijven vinden.”
De SustainaBul is geen eindpunt, maar een tussenstand. De jaarlijkse beoordeling biedt inzicht in waar we staan én houdt ons scherp. Elk jaar ligt de lat hoger – en dat is precies de bedoeling. “Duurzaamheid is een continu proces”, weet ook Geoffrey. “Er is altijd ruimte voor verbetering. We weten bijvoorbeeld nog niet altijd van elkaar wat er allemaal gebeurt en hoe we op elkaar kunnen aansluiten. Daarnaast mag Avans wat mij betreft vaker optreden als opdrachtgever en als proeftuin voor duurzame innovatie. Wat we goed doen, is dat we duurzame ontwikkeling zien als collectieve opgave. Het gaat niet alleen om cijfers of scores, maar om houding en gedrag. Iedereen draagt bij.”
Over de SustainaBul
De SustainaBul is de jaarlijkse ranglijst van duurzame hogescholen en universiteiten in Nederland, opgericht in 2012 door Studenten voor Morgen. Studenten en onderwijsprofessionals beoordelen alle instellingen op duurzaamheid, verdeeld over de thema's visie, onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Deze ranking helpt studenten bij het maken van een studiekeuze, gebaseerd op de duurzaamheidsprestaties van instellingen. Tegelijk bevordert de SustainaBul samenwerking tussen onderwijsinstellingen, wat de verduurzaming van het hoger onderwijs versnelt.
Meer weten? Kijk op www.studentenvoormorgen.nl/sustainabul.