Werktuigbouwkunde Voltijd hbo

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Vanwege de coronamaatregelen hebben studenten 50% korting op het wettelijk collegegeld en de halvering collegegeld voor collegejaar 2021-2022. Voor het instellingscollegegeld geldt een korting van € 1.084,- op het eerder vastgestelde bedrag voor collegejaar 2021-2022. Algemene informatie over de korting op het collegegeld is te vinden op de website van DUO.

Studiekosten
Tarief Bedrag jaar
instellingstarief € 8.198,- 2020 - 2021
wettelijk tarief € 2.143,- 2020 - 2021
instellingstarief € 7.212,- 2021 - 2022
wettelijk tarief € 1.084,- 2021 - 2022

Aanvullende kosten

Studiekosten en lesmateriaal.

Laptopgebruik

Voor de opleiding Werktuigbouwkunde heb je een laptop nodig. Ontwerpen binnen de opleiding doe je met een CAD-pakket: Solid Works (SW). Dit is de zwaarste applicatie die je op je laptop moet kunnen draaien. We adviseren je te zorgen voor een laptop met voldoende intern geheugen (minimaal 8GB RAM), voldoende harde schijfruimte (256 GB SSD), een snelle processor (minimaal Intel core i5) en een Nvidia GTX videokaart.

Wil je grote SW-samenstellingen aankunnen, vanuit bepaalde projecten of uit interesse, dan is het beter om een laptop met grotere schermafmetingen (minimaal 17”) te kiezen. We raden je aan te kiezen voor Windows als besturingssysteem. SW kan ook draaien op Apple/Linux, maar de gratis SW-versie die je vanuit school krijgt, is de Windowsversie.

Daarnaast moet je de beschikking hebben over Microsoft Office. We raden je aan Microsoft Office voor een gereduceerd tarief te kopen via surfspot.nl.