Werktuigbouwkunde Voltijd hbo

Arbeidsmarktperspectief

Je begint als afgestudeerde vaak in een technische functie. Je krijgt later steeds meer verantwoordelijkheid met leidinggevende taken. Je bent bijvoorbeeld goed in het verzinnen van creatieve oplossingen. En kunt werktuigbouwkundig ontwerper worden. Of bent liever intensief met techniek bezig. Dan word je constructeur, ontwerper of productietechnicus. Of jij verdiept je graag helemaal in de theorie. Jij bent als onderzoeker of adviseur meer op je plaats.

Potentiële beroepen

 • Constructeur
  Jij bepaalt hoe dat nieuwe model auto eruit komt te zien. Of je ontwerpt een zo klein mogelijk maar gebruiksvriendelijk mobieltje.
 • Ontwerper
  Als ontwerpleider stuur je ontwerpteam(s) aan Hierbij moet je eisen en vragen van de opdrachtgever helder naar het ontwerp toe kunnen vertalen.
 • Mechanical engineer
  Verzamelt en analyseert de beschikbare informatie voor het maken van constructieplannen. Werkt aan de opzet van gecompliceerde constructieplannen. Doet daartoe benodigde berekeningen. Bedenkt oplossingen en alternatieven voor technisch complexe problemen.
 • Productievoorbereider
  Als productievoorbereider zorg je ervoor dat de juiste mensen op het juiste moment beschikbaar zijn. Net als de benodigde materialen. Je bent betrokken bij de begrotingen, je plant de werkzaamheden en fungeert als vraagbaak voor klant, leverancier én collega.
 • Technisch adviseur
  Als technisch adviseur combineer je technisch inzicht met commercieel talent.