Werktuigbouwkunde voltijd hbo

Windturbine

Windturbine

Studenten van de minor Research and Development onderzoeken de mogelijkheden van een windturbine voor een autobedrijf in Tilburg.

Autobedrijf Schwagten in Tilburg heeft een 20 meter hoge windturbine gekocht, maar mag deze niet gebruiken. Het Tilburgse bedrijf zoekt hulp bij studenten van Avans Hogeschool.

Duurzame bedrijfsvoering

Het autobedrijf werkt al enige tijd aan een duurzame bedrijfsvoering, met eigen zonne-energie en watervoorziening. Onlangs kochten ze een 20 meter hoge tweedehands windturbinemast en generator voor het opwekken van windenergie. De gemeente Tilburg geeft echter geen toestemming voor het plaatsen van de constructie, omdat deze gevaar oplevert voor vogels. 

MOED

De leiding van Schwagten heeft ook hulp gevraagd bij Stichting MOED, de Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid. MOED werkt samen met ondernemers, onderwijs en overheid aan energiebesparing en collectieve energieopwekking in Midden-Brabant.

Ombouw

Uiteindelijk werkten minorstudenten binnen de minor Research and Development mee aan een oplossing voor de Tilburgse onderneming. Het gaat dan om onderzoek naar een mogelijke ombouw naar een kleinere variant en de bijbehorende investeringen, operationele kosten en opbrengsten. Op basis daarvan bouwen ze de windturbine.