Werktuigbouwkunde voltijd hbo

TexEnergy

TexEnergy

Het T-shirt dat je draagt, of de tent waarin je slaapt als oplaadstation voor je smartphone. Studenten onderzoeken de mogelijkheden.

Zonnetextiel

Studenten van het minorproject TexEnergy richten zich op het ontwikkelen en toepassen van textiel dat zonne-energie opvangt en opslaat. Dit ‘zonnetextiel’ kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van kleding, tenten, luxaflex en zonneschermen. Avans Hogeschool, laboratoria, Saxion Hogeschool en textielbedrijven werken samen aan dit project dat onlangs is gehonoreerd met € 700.000 aan RAAK-PRO financiering. 

Integratie

In het project onderzoeken studenten onder welke omstandigheden de integratie van textiel en zonnecel optimaal werkt. Zowel op het gebied van energieoutput- als opslag. Zo zal het soms het beter zijn om de zonnecel op de textiel te lijmen. In een andere situatie levert het verweven van geleiders in de textiel misschien een beter resultaat op. Studenten zoeken per toepassing en stap voor stap naar de meest effectieve oplossing. Een oplossing die praktisch bruikbaar is voor de bij het project betrokken textielbedrijven.