Werktuigbouwkunde voltijd hbo

Arbeidsmarktperspectief

Je hebt met de opleiding Werktuigbouwkunde later veel mogelijkheden. Je kiest bijvoorbeeld voor de automotive-industrie of de lucht- en ruimtevaartsector. Voedings- en verpakkingsindustrie. Agrarische sector, offshore of industrie. Jij mag het zeggen. Je gaat aan de slag als werktuigbouwkundig ontwerper of projectleider. Hoofdconstructeur of productievoorbereider. Technisch adviseur of commercieel technicus. Je bent breed inzetbaar.

Je begint vaak in een technische functie. Je krijgt later steeds meer verantwoordelijkheid met leidinggevende taken. Als je creatief bent heb je kans op een baan als werktuigbouwkundig ontwerper. Houd je je liever bezig met commerciële taken, dan past commercieel technicus beter bij jou. Of je bent graag intensief met techniek bezig. Dan word je constructeur, ontwerper of productietechnicus. Of je verdiept je het liefst helemaal in de theorie. Jij bent dan als onderzoeker of adviseur meer op je plaats.

Potentiële beroepen

 • Werktuigbouwkundig ontwerper
  Jij bepaalt hoe dat nieuwe model auto eruit komt te zien en bedenkt energiezuinige en veilige auto's. Of je ontwerpt een zo klein mogelijk maar gebruiksvriendelijk mobieltje.
 • Commercieel technicus
  Je bent adviseur, verkoper of inkoper. Jij weet precies hoe een installatie in elkaar zit. Hoe lang die meegaat en hoe je het beste het onderhoud plant. Jij adviseert bedrijven en instellingen over de installatie die voor hun situatie het beste is. Je zorgt ervoor dat jouw bedrijf voldoende opdrachten heeft. Je reist veel en maakt vaak veel tijd door in het buitenland.
 • Projectmanager
  Je geeft leiding aan een groep vakmensen en specialisten. Samen werken jullie aan de realisatie van een installatie of machine. Jij bewaakt de voorgang en zorgt voor een goede samenwerking. Je bent aanspreekpunt voor de klant en bewaakt de kosten van het bedrijf.
 • Technisch adviseur
  Je adviseert bedrijven bij het vinden van de juiste technische oplossingen. Je bent gespecialiseerd in een bepaald onderwerp en je expertise wordt wereldwijd gevraagd.