Marleen Janssen Groesbeek

Marleen Janssen Groesbeek

Marleen Janssen Groesbeek is lector Sustainable Finance and Accounting.

Loopbaan

Marleen studeerde Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze begon haar professionele loopbaan als financieel-economisch journalist bij Het Financieele Dagblad waar ze, met een onderbreking van 3 jaar, bijna 18 jaar werkte. In die periode schreef ze haar eerste boek Maatschappelijk Ondernemen. In 2010 maakte Marleen de overstap naar de belangenbehartiger van institutionele beleggers Eumedion. Als beleidsadviseur hield ze zich bezig met verantwoord en duurzaam beleggen. In 2013 werd ze Sustainability Manager Engagement & Learning bij Koninklijke DSM. Ze maakt deel uit van de klankbordgroep Gedrag & Ethiek bij NBA, de beroepsorganisatie van accountants.

Expertise

Marleen is al meer dan 20 jaar specialist op het gebied van duurzaam ondernemen. In 1993 schreef zij haar eerste artikelen hierover. Sindsdien publiceert zij regelmatig boeken en artikelen over duurzaamheid. Marleen legt zich toe op duurzaam en ethisch beleggen en duurzame verslaggeving. Financiën en het afleggen van verantwoording moeten duurzaam ondernemen mainstream maken. Onderzoek is nodig om feiten en mythes van elkaar te onderscheiden.

Onderzoek

In 2011 heeft Marleen onderzoek gedaan naar de staat van duurzaamheid in de financiële sector onder de titel Terug naar een Duurzame Toekomst. Hieruit bleek dat de financiële industrie een toonaangevende rol moet spelen om te zorgen dat toekomstige generaties een vergelijkbare welvaart kunnen genieten als de huidige dat doet. Belangrijk is dat de verschillende financiële spelers het duurzame bedrijfsleven van kort en lang kapitaal voorzien. Financiële instellingen hebben daarbij de hulp nodig van boekhouders en accountants die duurzaamheid waarderen.

Lectorale rede

Bekijk de lectorale rede van Marleen Janssen Groesbeek en kom meer te weten over haar onderzoek.