, door 

Avans sluit zich aan bij Verbeter Breda: samen werken aan gelijke kansen in 2040

Op 2 juli ondertekende bestuursvoorzitter Marjan Hammersma namens Avans Hogeschool een convenant om aan te sluiten bij Verbeter Breda, het stadsbrede programma voor gelijke kansen. Met onderzoek en onderwijs wil Avans als kennisinstelling bijdragen aan structurele verbeteringen op het gebied van wonen, school en inkomen. Dit partnerschap biedt onderzoekers en studenten volop mogelijkheden om aan de slag te gaan met vraagstukken uit de praktijk en zo echt het verschil te maken voor de bewoners van Breda.

Verbeter Breda is een alliantie van publieke, maatschappelijke en kennisorganisaties die samenwerken aan een ambitieus doel: gelijke kansen voor iedereen in Breda in 2040 op het gebied van wonen, school en inkomen. Het initiatief is onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid.

Avans als kennispartner in de alliantie

De missie van Verbeter Breda, gelijke kansen voor iedereen, sluit aan bij de maatschappelijke ambitie van Avans. Met deze samenwerking zet Avans een volgende stap in haar ontwikkeling tot toonaangevende kennisinstelling, die met praktijkgericht onderzoek en onderwijs actief bijdraagt aan maatschappelijke vernieuwing.

De verbinding komt tot stand via de Centres of Expertise (CoE’s) Perspectief in Gezondheid en Veiligheid & Veerkracht in samenwerking met opleidingen zoals Verpleegkunde en Social Work. In de komende periode wordt verder gewerkt aan het opzetten van concrete stageplaatsen, onderzoeksprojecten en multidisciplinaire onderwijstrajecten.

Leren van en met elkaar

Namens Verbeter Breda zette directeur Coen Michel zijn handtekening onder het convenant. “Avans brengt niet alleen kennis, maar ook betrokkenheid. Door onderwijs en onderzoek te verbinden aan wat er leeft in de wijken, kunnen we echt het verschil maken. Dit is een mooie stap in onze gezamenlijke missie: een Breda waar iedereen de kansen krijgt om vooruit te komen.”

“Bij Avans geloven we dat goed onderwijs en onderzoek niet losstaan van de samenleving. Via initiatieven als Verbeter Breda sluiten we aan bij wat er leeft in de stad”, zegt bestuursvoorzitter van Avans Marjan Hammersma. “Bredanaars doen vaak actief mee in onderzoek – als bewoner, ondernemer of professional. Zo ontstaat er wederzijds begrip en leren we van en met elkaar.”

Onderwijs, onderzoek en impact in de praktijk

Binnen de alliantie levert Avans een bijdrage op meerdere niveaus. Het is de bedoeling dat studenten aan de slag gaan met maatschappelijke vraagstukken in de stad, via stageplekken, onderzoeksopdrachten en onderwijsprojecten waarin ze samenwerken met bewoners, professionals en beleidsmakers. Een andere ambitie is dat de lectoraten van de betrokken CoE’s inhoudelijk bijdragen aan lopende en toekomstige projecten, op basis van hun expertise. Waarmee de alliantie toegang krijgt tot kennis en onderzoek die lokaal het verschil kunnen maken.

Lopende projecten als voorbeeld

Hoewel de samenwerking nu officieel van start gaat, zijn de eerste verbindingen al gelegd. Zo zijn er al projecten in uitvoering binnen het lectoraat Mind the Gap van het CoE Veiligheid & Veerkracht. Een daarvan is het project Middellaan, waarbij bewoners streven naar samenredzaamheid in hun flat, met steun van de gemeente Breda en de woningcorporatie. Een ander initiatief is Samen anders denken & doen, waarin organisaties werken aan nieuwe manieren van samenwerking en betrokkenheid binnen de stad.

Beide projecten laten zien hoe we samen met onze partners kunnen bijdragen aan duurzame verandering, door kennis, praktijk en betrokkenheid te combineren. Lector Mind the Gap Henk Spies van Avans is dus al betrokken bij het initiatief: “Ik geloof in een netwerkaanpak en de missie van Verbeter Breda, die aansluit op de missie van ons lectoraat: het overbruggen van de kloof tussen overheid en burger, daar waar die het grootst is – aan de rafelranden van de samenleving. Daarom zet ik me graag concreet in voor Verbeter Breda.”

Betrokken bij de stad, verbonden met de toekomst

Verbeter Breda bestaat uit een breed palet aan kernpartners, waaronder Gemeente Breda, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen en maatschappelijke initiatieven. Avans sluit zich aan bij partijen, zoals Amphia, Inos, Surplus, WonenBreburg, MEE West-Brabant, Alwel en vele anderen die al langer samenwerken aan verbeteringen in de stad.

Met de deelname aan Verbeter Breda onderstreept Avans haar maatschappelijke rol als kennisinstelling. De gedeelde ambitie – gelijke kansen voor iedereen – vraagt om duurzame inzet, samenwerking en innovatie. Onderwijs en onderzoek zijn daarbij geen doel op zich, maar middelen om echte impact te maken. Door de krachten te bundelen met partners in de stad ontstaat een levendig netwerk waarin ideeën tot leven komen en verandering mogelijk wordt. Voor de stad, de mensen die er wonen en de generatie van morgen.

Meer weten over Verbeter Breda of meedoen? Kijk op de website van Verbeter Breda.