Sebastian Olma

Sebastian Olma

Sebastian Olma is lector Cultural and Creative Industries. Hij werkt voor het Expertisecentrum Art, Design and Technology.

Loopbaan

Sebastian begon zijn academische carrière met het volgen van interdisciplinaire studies in de sociale en menswetenschappen aan universiteiten in Duitsland en de Verenigde Staten. Hij promoveerde in 2007 aan het Centre for Cultural Studies, Goldsmiths College, University of London met een proefschrift waarin hij de ontologie van het hedendaagse kapitalisme analyseerde. Zijn professionele loopbaan startte hij met het uitvoeren van een aantal academische onderzoeksprojecten op het gebied van de kunst en de creatieve industrie voor instellingen, zoals de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Hij werkte als onderzoeker aan het Institute of Network Cultures aan de Hogeschool van Amsterdam. DAls docent aan de Universiteit van Amsterdam begeleidde hij promovendi bij kritische onderzoeken van de creatieve industrie.

Expertise

Zijn ervaring als adviseur leidde hem naar de publicatie van In Defense of Serendipity (Repeater 2016). In dit boek levert hij kritiek op het beleid van creatieve industrieën. En verkent hij radicale strategieën van sociale innovatie die conventionele definities van creativiteit en innovatie overstijgen.

Sebastian neemt regelmatig deel aan openbare debatten en benadrukt de inherente tegenstelling tussen feit en fictie als het gaat om creatieve industrieën, kunst en innovatie. In 2017 werd hij benoemd tot adviseur van de Raad voor Cultuur. Hij schrijft geregeld bijdrages voor het subculturele tijdschrift Amsterdam Alternative en is voorzitter van de raad van bestuur van het autonome culturele centrum OT301.

Onderzoek

Als lector Cultural and Creative Industries, voorheen Autonoom Maken, heeft Sebastian een onderzoeksgroep samengesteld die werkt aan de ontwikkeling van een tijdige notie van autonomie voor de hedendaagse kunst- en ontwerppraktijk. Zijn visie op autonomie is ontwikkeld in 2 publicaties: Autonomy and Weltbezug (Avans, 2016) en Art and Autonomy. Verleden - heden - toekomst (V2_, 2018). Sinds 2018 geeft Sebastian les aan het Master Institute of Visual Cultures  St. Joost School of Art & Design in Den Bosch. Hij is samen met Andreas Krüger oprichter van het Dérive Berlin Residency Program en de Dérive Berlin Spring School.