Het lectoraat onderzoekt de rol van kunstenaars en ontwerpers als creatieve vernieuwers en aanjagers van sociale en economische veranderingen.

Lectoraat Autononoom Maken in kunst en ontwerp

Het lectoraat Cultural and Creative Industries genereert praktijken die de rol van kunstenaars en ontwerpers als ‘creatieve vernieuwers’ binnen economische en sociale machtsverhoudingen ontrafelen.

Aangesloten onderzoekers analyseren de culturele en creatieve industrie vanuit een kritisch standpunt. Ze onderzoeken de voorwaarden waaronder vormen van esthetische expressie en sociale verbondenheid daadwerkelijk kunnen plaatsvinden binnen de  precaire realiteit van deze  industrie.

Nu moeten kunstenaars en ontwerpers vooral voldoen aan de economische modellen van de industrie. Deze vragen draaien het om: 

  • Welke economische modellen zijn er nodig, zodat kunstenaars en ontwerpers een zinvolle praktijk kunnen creëren binnen de sociale, esthetische en economische doelen van de industrie?
  • Welke vaardigheden hebben die kunstenaars en ontwerpers nodig die niet alleen bewegingen willen volgen, maar ook daadwerkelijk nieuwe sociale en economische modellen van de toekomst willen vormgeven?

Bekijk meer informatie over het lectoraat Cultural and Creative Industries.