Studeren als vluchteling

Avans Hogeschool is een hbo-instelling die hoger onderwijs aanbiedt.

Nodig om te studeren in Nederland

Dit heb je nodig voordat je bij Avans gaat studeren:

  • een verblijfsvergunning
  • een getuigschrift van een geldige vooropleiding waarmee je toelaatbaar bent voor de opleiding van jouw keuze. Lees meer informatie 
  • voor Nederlandstalige opleidingen is Nederlands op het niveau B2 (NT2) vereist en als je een Engelstalige opleiding wilt volgen beheersing van de Engelse taal op niveau B2 (aangetoond met IELTS, TOEFL of Cambridge)
  • middelen om jouw studiekosten mee te betalen (wettelijk- of instellingscollegegeld, boeken, een laptop enzovoorts).

Je hebt een diploma

Om toegelaten te worden tot een opleiding van Avans Hogeschool geldt als hoofdregel dat je in het bezit moet zijn van een Nederlands havo-, vwo-, of mbo 4-diploma, of een vergelijkbaar buitenlands diploma. Kijk op de Avanswebsite bij de opleiding van jouw keuze of er aanvullende opleidingseisen zijn. Heb je een buitenlands diploma en wil je weten of toelating mogelijk is, laat dan je diploma via Avans of Nuffic waarderen. Voldoe je aan de toelatingseisen, dan kun je je aanmelden. Doe dit zo snel mogelijk in verband met de verwerkingstijd.

Je hebt geen diploma

Heb je geen diploma dan kun je als je bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder bent deelnemen aan de 21+ toets. Deze toets onderzoekt de geschiktheid voor toelating bij een bepaalde opleiding bij Avans. Ben je jonger dan 21 jaar als de studie begint, dan mail je naar [email protected].

Kosten

Voor een studie betaal je collegegeld. Daarnaast heb je geld nodig voor boeken, een computer en soms praktijkmaterialen. Om dit te kunnen betalen, kun je in sommige gevallen als vluchteling studiefinanciering aanvragen. Dat is een lening van de overheid. Lees verder over studiefinanciering.  

Hulp van Stichting Vluchtelingen Studenten (UAF)

Het Universitair Asyl Fonds helpt vluchtelingen bij het vinden van werk of studie, ook financieel. Dit geld is bedoeld voor collegegeld, taalcursussen, boeken en andere studiekosten. Volg de stappen om te zien of je in aanmerking komt voor ondersteuning.

Wegwijs raken bij Avans

Mail ons met je vragen. Wij zorgen dat je vraag op de juiste plek terecht komt.