Finance Associate degree  deeltijd hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Financieel advies geven voor bedrijfsverbetering spreekt je aan. Daarbij stoei je graag met cijfers. Met de deeltijdopleiding Associate degree Finance leg je de basis voor een baan als accountant.

Als accountant houd je je onder meer bezig met financiële administraties en het controleren van jaarrekeningen. Je verdiept je in de cijfers van een bedrijf en in fiscale zaken en geeft een betrouwbaar financieel advies. Na de Finance Associate degree deeltijd kun je instromen in de deeltijd bachelor Accountancy of Finance & Control, waarna je je verder kunt ontwikkelen tot registeraccountant (RA) of registercontroller (RC).

In de Ad Finance leer je boekhouden, onderzoeken en adviseren. Ook ga je aan de slag met het opstellen van jaarrekeningen. Na de opleiding heb je kennis over fiscaliteit en recht. Samen met je medestudenten werk je aan casussen van echte bedrijven, zodat je ervaring opdoet met het werkveld. De opleiding is opgebouwd uit 6 modules. Je bepaalt zelf in welke volgorde je deze volgt.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd associate degree
Volg Avans Deeltijd
Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd associate degree

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

De Ad Finance is de ideale combinatie van werken en studeren
Je hebt binnen 2 jaar een diploma
Je krijgt les van docenten uit de praktijk

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

De vraag naar financiële professionals op hbo-niveau is groot. De wereld van de accountancy verandert voortdurend, onder meer omdat de techniek zich steeds verder ontwikkelt. Als accountant ga je daarin mee. Avans leidt je op tot een kritische, onderzoekende en ondernemende professional. Na de Ad Finance ga je bijvoorbeeld aan het werk als assistent-accountant, assistent-controller, assistent-administrateur, administratief medewerker of financieel medewerker.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Assistent-accountant

Je ondersteunt de accountant bij het controleren van cijfers en adviseren van klanten.

Assistent-controller

Als assistent-controller ondersteun je de controller bij het analyseren van cijfers en het adviseren van het management.

Assistent-administrateur

Een van je werkzaamheden is het verzorgen van de debiteuren- en crediteurenadministratie.

Administratief medewerker

Een administratief medewerker verwerkt boekingsstukken in geautomatiseerde systemen.

Financieel medewerker

Je controleert facturen, verzorgt de financiële administratie en zorgt voor betalingen.

Wat wordt er van jou verwacht

Je vindt het interessant om met cijfers te stoeien, maar je verliest de menselijke kant niet uit het oog. Na de accountant opleiding zoek je uit op welke manier een organisatie kan verbeteren en het adviseren vind je uitdagend. Dat je daarbij kijkt met een commerciële bril op, komt goed van pas tijdens de Finance Ad. Natuurlijk ben je nauwkeurig en analytisch en wil je jezelf blijven ontwikkelen in financiële regelgeving.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Vanuit de Ad Finance stroom je in in jaar 3 van de deeltijd hbo-bachelor Accountancy of Finance & Control (F&C). Voor Accountancy geldt dat je werkt bij een erkend accountancykantoor, voor F&C raden we naast je opleiding een financieel-administratieve baan (20 uur) aan.

Met je bachelor Accountancy kun je via de hbo post-bacheloropleiding doorstuderen voor registeraccountant of accountant-administratieconsulent, met je bachelor F&C voor registercontroller. Deze opleidingen duren 2,5 jaar.

Verhalen uit de opleiding

Roy Barendregt

Het duurt even voordat je routine hebt, maar je leert omgaan met de studiedruk.

Verder lezen
Oud-student Roy Barendregt

Opbouw deeltijdopleiding Finance Associate degree

Studieprogramma

De Ad Finance is opgebouwd uit 6 modules en duurt in principe 2 jaar. Elk half jaar bieden we alle modules aan. Je kiest zelf in welke volgorde je ze volgt en in welk tempo. Je leert door contactonderwijs, online learning en werkplekleren. De studieadviseur helpt je bij het uitstippelen van het traject dat het beste bij jou past. Afhankelijk van je vooropleiding kun je vrijstellingen krijgen en de opleiding sneller afronden.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Basisvaardigheid gedrag en communicatie

Je leert kritisch en integer handelen en gaat aan de slag met onderzoeksvaardigheden. Hiermee leg je de basis voor het opstellen en presenteren van een gefundeerd, integer rapport of advies.

Basisvaardigheid bedrijfscalculaties en statistiek

Na deze module kun je handmatig én met de tools van Microsoft Office basis berekeningen maken. Je volgt de vakken: bedrijfscalculaties, wiskunde en statistiek.

Beschrijven van bedrijfsprocessen

Om een bedrijf te besturen, moet je de bedrijfsprocessen beschrijven en begrijpen. Dat leer je aan de hand van de vakken inleiding administratieve organisatie, cyber security en data analytics.

Bedrijfseconomisch calculeren en beslissen

In deze module leer je complexe berekeningen te maken en het management te adviseren over investeringsbeslissingen. Je volgt de vakken inleiding bedrijfseconomie en bedrijfseconomie kostenbeheersing.

Jaarrekening opstellen en lezen

In deze module stel je een jaarrekening op vanuit de financiële administratie. Je zorgt dat externe verslaggevingseisen kloppen. Ook weet je met welke documenten een jaarrekening is opgesteld.

Fiscaliteit en privaatrecht

Je leert over de verschillende ondernemingsvormen en wat daar de juridische en fiscale voor- en nadelen van zijn. Ook leer je fiscale berekeningen maken voor eenvoudige belastingaangiften.

Tijdsinvestering

Tijdens de Finance Ad volg je elke week op vrijdagochtend- en middag colleges in Breda. Wil je versnellen? Volg dan ook colleges op dinsdag, bij de opleiding Finance & Control. Er is geen aanwezigheidsplicht. Als jij denkt dat je de stof eigen kunt maken door zelfstudie, dan mag dat ook. Wekelijks besteed je 12 tot 16 uur aan je studie.

Bij instromen in februari is de lesdag op dinsdag samen met de studenten Finance & Control.

Let op: het kan zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert. 

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Toelatingseisen Finance Associate degree deeltijd

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  economie of m&o of be

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  (economie of m&o of be) + (wiskunde A of wiskunde B)

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Een aantal modules van de Finance Ad sluit je af met een beroepsproduct. Daarvoor moet je opdrachten uitvoeren op een relevante werkplek. We raden je daarom aan om naast je opleiding 20 uur te werken in een financieel-administratieve functie.

Als je werkplek niet voldoet, kan het zijn dat je het advies krijgt om een andere werkplek te zoeken naast je opleiding.

Verkorte trajecten

Afhankelijk van je ervaring en vooropleiding is het mogelijk om de Ad Finance versneld af te leggen. Je kunt vrijstellingen aanvragen of alleen de eindtoets of -opdracht van een module afleggen. Ook kun je modules tegelijkertijd volgen.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Finance Associate degree deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan. Wil je in februari starten met de opleiding? Meld je dan vóór 15 december aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024
februari 15 december 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Houd rekening met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer neer op tussen de € 600 en € 700 per jaar.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd