Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Communication & Multimedia Design (CMD) is een hbo-ontwerpopleiding waar creativiteit, technologie, design en onderzoek samenkomen. Je bent analytisch en creatief en je houdt van experimenteren.

Een festival wil een nieuwe website. Jij doet een voorstel voor een communicatiecampagne. De overheid start een campagne over gezond eten. Jij bedenkt een serious game in virtual reality. Met de hbo-opleiding Communication & Multimedia Design ben jij de spin in het web bij de ontwikkeling van de mediatoepassingen van de toekomst. Ook bedenk je oplossingen voor ingewikkelde maatschappelijke problemen.

Wat is een CMD-opleiding? Het is net zo veelzijdig als jij. Jij ontwerpt interactieve producten, diensten en belevingen. Applicaties die werkgevers vaak nog niet kennen. Je kiest voor webdesign, vormgeving, digital media, kunst of technologie. Je leert via opdrachten, projecten en excursies. Ook maak je iets in de werkplaats, wat je mag exposeren. Je leert over communicatie, mediavormgeving, interactie en strategie.

Ben je geslaagd, dan mag je de titel Bachelor of Science voeren.

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Communication & Multimedia Design

Opleiding tot ontwerper van de toekomst
Veelzijdige opdrachten: duurzaamheid, design, techniek & mens brengen we samen
Hechten veel waarde aan samenwerking en een fijne sfeer
Begeleiding bij het ontwikkelen van jezelf en je competenties

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden na de hbo-opleiding Communication & Multimedia Design? Je gaat werken bij een communicatie- of mediabureau. Een gamestudio kan natuurlijk ook. Of je werkt bij een bank als interaction designer. Overal waar ze je creativiteit maar kunnen gebruiken. Je bent breed inzetbaar. Verzint nieuwe multimediatoepassingen die vernieuwend, speels en functioneel zijn. Je kansen en doorgroeimogelijkheden zijn goed. Sommige studenten krijgen al een baan voordat ze zijn afgestudeerd. Of je start je eigen bedrijf.

Onze CMD-afgestudeerden werken als projectmanager bij Partout Interactive. Als webmaster bij Rendement Uitgeverij. Interaction designer bij Fabrique. Als zelfstandig multimediaontwerper. User Experience designer by PIT. Projectmanager bij E-sites. Als freelance graphic designer. Creative developer bij Groowup Reclame & Internet. Interaction designer bij Fresheads, Junior designer bij Lightmaker. New media designer bij EDHV. Vormgever nieuwe media bij Interpolis. Intranetadviseur bij de Rabobank. Designer bij Bol.com. Zelfstandig filmmaker. Junior Art Director bij BOEMM. Of bijvoorbeeld Designer bij Eden Spiekermann.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij bent een creatieve duizendpoot met een brede interesse. Je hebt een fascinatie voor nieuwe media en mediavormgeving. Je hebt affiniteit met technologie, maar je hoeft zeker geen techneut te zijn om de studie CMD met succes te kunnen doorlopen. Je hebt oog voor detail, bent kritisch en analytisch sterk.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt doorstuderen. Dat kan. Je doet bijvoorbeeld de studie Bedrijfscommunicatie en digitale media aan Tilburg University. Media Technology aan Universiteit Leiden. Media Design & Communication: networked media aan het Piet Zwart Instituut Rotterdam. De master Media, Communications & Critical Practice aan het LCC in Londen. Communication studies aan Universiteit Twente. De master CMD Genk in België. Of Media Studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Wat kun je worden met CMD?

Mijn afstudeerstage bij GroupM beviel zo goed, dat ik ben blijven hangen.

Wat kun je worden met CMD?

Oertijdmuseum

Er is zoveel diversiteit aan concepten.

Student en docent vertellen

Exposeren tijdens de Graduation Expo

De studenten laten het afstudeerwerk zien waar ze trots op zijn en hard aan gewerkt hebben.

Bossche CMD-studenten

Afstuderen bij Greenhouse

We werken samen in multidisciplinaire studententeams aan opdrachten. 

Vierdejaarsstudenten CMD Simone en Nicky

Opbouw van Communication & Multimedia Design

Het studieprogramma van de opleiding Communication & Multimedia Design verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

De hbo-opleiding Communication & Multimedia Design duurt 4 jaar. In jaar 1 en 2 is de opbouw hetzelfde: je werkt in periodes van 4 of 8 weken waarbij vakinhoud, design practice en projectmatig werken de rode draad zijn. Je krijgt in hoor- en werkcolleges de ruimte om te experimenteren. Je doet individuele opdrachten, maar werkt vooral veel samen in projecten.

Studententelefoon Breda

Heb je een vraag of vind je het leuk om met een van onze studenten te kletsen? App dan naar onze studententelefoon: 06-84810992. Annelie beheert de studententelefoon. Zij weet echt álles over de opleiding Communication & Multimedia Design in Breda.

Studententelefoon
Studenten Levi en Ryan vertellen

Jaar 1

Tijdens de propedeuse van deze multimedia-opleiding leer je de vaardigheden die je later nodig hebt in je werk. Je volgt vakken en werkt aan een project rond een thema, bijvoorbeeld Social Design en Storytelling. Ook leer je om samen te werken en je rol te vinden binnen een creatief team. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Het eerste jaar van de CMD-studie moet je minimaal 52 studiepunten halen om door te gaan.

Belangrijke vakken:

  • Engels lees-, spreek- en schrijfvaardigheid
  • System Hacking
  • 2D Design
  • Time Based Storytelling

Jaar 2

Het onderwijs in jaar 2 bouwt verder op de basis van de propedeuse. De modules sluiten inhoudelijk en thematisch aan bij de modules die je tijdens het eerste jaar hebt gevolgd.

Belangrijke vakken:

  • Immersive Storytelling
  • Speculative Design
  • Transmedia
  • Embodied Experience Design

Jaar 3

In het derde jaar van de CMD-studie zoek je verdieping op in de vorm van LABS en loop je stage. In het LAB ga je aan de slag met praktijkgericht onderzoek. Stage lopen doe je bijvoorbeeld op het gebied van interactieve media, creative technology, video, web, vormgeving, mobiel, game, animatie of geluid. Je doet praktijkervaring op en bereid je zo voor op de arbeidsmarkt. Je gaat helpen ingewikkelde problemen op te lossen. En je voert zelfstandig een opdracht uit voor het bedrijf.

Belangrijke activiteiten:

  • LABS
  • Stage

Jaar 4

Je sluit je multimedia-opleiding af met een afstudeerproject en eindpresentatie. Veel studenten studeren af via een opdracht voor een bedrijf of instelling. Je afstudeerproject duurt 2 lesblokken en is een integrale proef van bekwaamheid. Je laat zien dat je voldoet aan alle competenties van de CMD-opleiding. Je toont tijdens het afstuderen duidelijk je eigen visie op het vakgebied. Na afloop exposeer je je werk.

Belangrijke activiteiten:

  • Vrijekeuzemodule
  • Scriptie

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van Communication & Multimedia Design

Het studieprogramma van de opleiding Communication & Multimedia Design verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Den Bosch

De opleiding CMD duurt 4 jaar. De eerste 2 jaar bestaan elk uit 4 modules van 10 weken. In zo'n module werk je aan een beroepsproduct, vaak voor echte opdrachtgevers. Verder krijg je kennis en vaardigheden aangereikt in de vorm van workshops. Je doet individuele opdrachten, maar werkt ook samen in projecten. Je hebt veel contact met docenten die je feedback geven op je ontwerpen en ontwikkeling. Aan het eind van de module zijn er toetsen en word je beoordeeld.

Luister ook naar de podcast van CMD in Den Bosch. 4 studenten vertellen je alles wat je moet weten over de opleiding. 

Jaar 1

Tijdens het eerste jaar van de CMD-studie leer je vaardigheden die je later nodig hebt in je werk. In elke module volg je inhoudelijke workshops en deze kennis en vaardigheden pas je meteen toe in een project rond een thema. Ook leer je om samen te werken en je rol te vinden binnen een creatief team. Naast ontwerpvaardigheden is er veel ruimte voor persoonlijke en maatschappelijke ontwikkelingen. Je ontwikkelt je in een project op vlakken, zoals vormgeving, technologie en conceptontwikkeling.

Belangrijke onderdelen:

  • Makend onderzoeken
  • Creative Concepting
  • Maker skills
  • Toepassen van hedendaagse technologie

Jaar 2

Bij deze multimediaopleiding ligt de focus in het tweede jaar op het realiseren van complexere producten. Je maakt in deze modules werkende prototypes binnen een steeds veranderende context zoals theater, festival, impact op de samenleving of het opzetten van je eigen bedrijf. Op die manier leer je om al je eerder opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk toe te passen. In module 3 heb je je eerste vrijekeuzemodule, waarmee je richting geeft aan je eigen studieloopbaan.

Student en docent vertellen

Belangrijke onderdelen:

  • Fysieke en natuurlijke interacties
  • Ruimtelijk ontwerp
  • Duurzaamheid
  • Social Design

Jaar 3

In jaar 3 van de CMD-opleiding loop je stage op het gebied van interactieve media, vormgeving, creative technology, video, web, game, animatie of geluid. Je doet praktijkervaring op en bereid je voor op de arbeidsmarkt. Je lost ingewikkelde problemen op en voert zelfstandig een opdracht uit voor het bedrijf.  Na je stage ga je aan de slag met een groeps- en een individueel project. Bij module 4 heb je opnieuw een vrijekeuzemodule en geef je verder richting aan je eigen studieloopbaan.

Belangrijke activiteiten:

  • Stage
  • Individueel en groepsproject
  • Vrijekeuzemodule

Jaar 4

Je begint jaar 4 met een vrijekeuzemodule die je binnen of buiten je opleiding volgt. Je sluit je communicatie en multimedia opleiding af met een afstudeerproject en eindpresentatie. Je studeert af via een opdracht voor een bedrijf of instelling, of door je eigen afstudeerproject te initiëren. Dit project duurt 2 modules en is een integrale proef van bekwaamheid. Je toont dat je alle beroepsprestaties van CMD hbo beheerst en een eigen visie op het vakgebied hebt. Na afloop exposeer je je werk.

Eindexpositie vierdejaars studenten CMD

Belangrijke activiteiten:

  • Vrijekeuzemodule
  • Afstuderen

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Communication & Multimedia Design

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Heb je een havo C&M profiel zonder wiskunde in je pakket? Eerder was een toelatingstoets verplicht, deze is komen te vervallen voor alle studenten die starten met een CMD studie in collegejaar 2024-2025.

Studiekeuzecheck

Breda

In Breda doe je de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Lees meer over de studiekeuzecheck.

Den Bosch

In Den Bosch ontvang je een vragenlijst zodat wij weten of er eventuele extra behoeften of bijzonderheden zijn. In juni is er een Check-In event voor deze opleiding. Je volgt een leuk programma en leert je medestudenten en docenten kennen. Ook krijg je alle nodige info voor een goede start in september. Voor dit Check-In event ontvang je een uitnodiging.

Mail voor meer informatie over jouw Check-In naar [email protected] of bel de Check-In coördinator via 088-5256398.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

 

Praktische informatie Communication & Multimedia Design

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Excursies, tentoonstellingen, museumbezoeken en materiaal voor het bouwen van exposities of productontwerpen.

We adviseren je om vanaf het eerste jaar een eigen laptop aan te schaffen en dat je thuis voorzien bent van een internetaansluiting. De benodigde software is tegen gereduceerd tarief te koop via Surfspot.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch