Aan collega’s laten zien welke zorgtechnologieën er zijn; dat was de reden voor deeltijdstudent Verpleegkunde Vera om haar collega’s uit te nodigen in het GET-lab in Breda. Dit lab is een innovatieve ervaarlocatie binnen de muren van Avans Hogeschool waar studenten ervaren hoe je technologie inzet binnen de zorg en het sociale domein.
Vera bezocht het GET-lab al eerder voor een workshop tijdens een module van haar opleiding. “Ik werk als militair verpleegkundige bij de luchtmacht. Een divers werkveld met een patiëntenpopulatie die niet altijd goed aansluit op innovatieve zorgtechnologieën, omdat onze patiënten doorgaans gezonde militairen zijn. Althans, dat dacht ik. Tijdens de workshop maakte ik kennis met verschillende zorgtechnologieën die voor mijn werk wél relevant en van toegevoegde waarde kunnen zijn. Ik had vooraf van 90% van de technologieën nog nooit gehoord. Ik laat daarom graag mijn collega’s van Defensie zelf kennis maken met deze nieuwe toepassingen in het GET-lab.”
Kennis delen met het werkveld
Medewerker Estelle Becht van het GET-lab is blij met de komst van Vera en haar collega’s. “Wij willen graag het werkveld inspireren met onze technologieën binnen de zorg, maar de nieuwe ideeën en feedback vanuit het werkveld zijn minstens zo waardevol voor ons. Zo kunnen we elkaar helpen om te innoveren.” Ook voor Defensie is het bezoek aan het GET-lab waardevol, legt Vera’s collega Bertie uit. “Het was erg interessant om te zien wat er al is. Ik vind het een groot pluspunt voor Avansstudenten dat ze kennis maken met dit soort innovaties én dat er ruimte is om daarbij hun eigen werkplek te betrekken.”
Collega’s profiteren mee van opleiding
Vera legt uit dat ze haar collega’s vaker betrekt bij haar opleiding en veel kennis vanuit de opleiding deelt op de werkvloer. “De opdrachten die ik voor de opleiding maak sluiten vaak aan op onze praktijk. We leren binnen de opleiding op basis van Evidence Based Practice-onderzoek beslissingen te nemen. Dit gebruiken we nu ook bij Defensie bij het optimaliseren van kwaliteitsprocessen.” Volgens Bertie zorgt deze nieuwe kennis ervoor dat ook haar blik wordt verbreed: “Door opdrachten van Vera hebben we interne processen verbeterd en dat zorgt voor nieuwe inzichten. Soms vraagt ze weleens aan het team flight nurses of we kunnen meeluisteren, omdat ze een stukje voorlichting wilt geven. Hier leren wij ook van. Dit bezoek aan het GET-lab draagt daar ook aan bij en zorgt voor een hoop nieuwe inspiratie.”
Uitdagingen binnen Defensie
Mocht Defensie gebruik willen maken van de nieuwste zorginnovaties, dan voorzien Vera en Bertie nog wel een paar uitdagingen. Vera: “Een vraag die bij me opkwam was onder andere: hoe gaan we een situatie nabootsen via een VR-bril die zo realistisch is dat je de angst en stress die daarbij komen kijken ook daadwerkelijk ervaart?” En Bertie ervaart in de praktijk bijvoorbeeld dat haar collega’s liever gaan sporten om het hoofd leeg te maken dan dat ze gaan mediteren. “Als ik kijk naar de meditatie- en ontspanningstechnologieën verwacht ik dat er nog wel wat moet gebeuren om de drempel daar naartoe te verlagen. Ik weet namelijk niet hoe stoer medewerkers van Defensie dat vinden.”