Sulirayna studeert met 2 kids en een vaste baan

De dertigjarige Sulirayna Navarro wilde altijd al een hbo-diploma, maar door omstandigheden kwam dat er nooit van. Toen ze de kans kreeg om naast haar baan een studie te volgen was de keuze snel gemaakt: ze meldde zich aan voor de deeltijdopleiding Communicatie.

“Ik wilde altijd al een hbo-opleiding volgen, maar ik hechtte op jonge leeftijd meer waarde aan geld verdienen dan aan studeren. Daardoor is het er nooit van gekomen om te gaan studeren. Ik zit nu in een bevoorrechte positie dat ik op latere leeftijd alsnog kan studeren. Iets wat met 2 kleine kinderen van 3 en 4 jaar oud niet altijd makkelijk is.”

Noodzakelijk

“Deze mogelijkheid heb ik grotendeels te danken aan mijn werkgever. Ik werk bij de gemeente en zij nemen de studiekosten op zich. Ik merkte dat ik in mijn huidige functie beperkt bleef tot het onderhouden van de social mediakanalen. Om door te kunnen groeien is een hbo-diploma noodzakelijk. In de toekomst wil ik communicatieadviseur zijn.”

Kinderen op bed

“Met kleine kinderen is de combinatie van werken en studeren een kwestie van goed plannen. Ik vind het belangrijk om genoeg tijd vrij te maken voor mijn gezin. Naast mijn baan bij de gemeente werk ik voor twee bedrijven als content creator. Als mijn kinderen op bed liggen, pak ik mijn werk als content creator op. Ik heb duidelijke afspraken gemaakt met mijn werkgevers en hierdoor kan ik strak plannen. Ik krijg gelukkig veel hulp vanuit mijn omgeving: mijn man, ouders en zusje staan altijd klaar om op drukke momenten voor de kinderen te zorgen.”

Bezige bij

“Mijn omgeving reageerde direct heel positief op het bericht dat ik ging studeren. Ik sta bekend als een bezige bij. Als ik mij ergens voor inzet, dan doe ik dat met volle overgave. Ik heb geen negatieve reacties ontvangen. Hier en daar waren er wel mensen bezorgd om mij. Mijn manager was bezorgd of ik het kon combineren met mijn gezin. Dat ik niet te veel zou gaan overwerken.”

Prioriteiten

“Ik vind het heel fijn om één dag in de week naar school te kunnen en samen met klasgenoten te sparren over de opdrachten en lesstof. Vanwege covid-19 volgen we alle lessen nu digitaal. Hierdoor ben je meer op jezelf aangewezen. Toch zou ik, als ik nu voor de keuze stond om te starten met een deeltijdopleiding, het sowieso opnieuw doen. Achteraf kan ik zeggen dat het voor mij persoonlijk beter is geweest om op latere leeftijd te studeren. Mijn prioriteiten zijn veranderd. Ik weet nu dat er meer is dan werken en geld verdienen.”

“Aan iedereen die twijfelt over een deeltijdstudie zou ik willen zeggen: ga het gewoon doen! Het is nooit te laat om te beginnen en als je iets echt graag wilt dan kun je daar tijd voor vrij maken. Hoe hectisch je situatie ook is. Als ik het kan, kan een ander het ook.”

Benieuwd naar meer verhalen over studeren naast je baan? Zoek voor jou interessante verhalen in het overzicht met alle verhalen.