Jaimy Thepass studeerde ook tijdens haar uitzending

Nadat zij 12 jaar bij defensie werkte als landmacht-militair, wist Jaimy Thepass dat het tijd was voor een volgende stap in haar loopbaan. Ze kende haar ambities en hoopte dat ze die binnen defensie waar kon maken. Ze besloot om de deeltijdopleiding Business IT & Management te volgen.

“Na 12 jaar als landmacht militair bij defensie, was ik toe aan een volgende stap in mijn loopbaan. Ik wilde graag hogerop komen en doorgroeien naar een managementfunctie, maar hiervoor moest ik een opleiding op hbo-niveau hebben. Ik kreeg de kans van mijn werkgever om te gaan studeren. Ik verdiepte me direct in verschillende ICT-opleidingen. Omdat ik wilde doorgroeien tot managementniveau en binnen de ICT werkte, zocht ik een opleiding waarmee ik mijzelf op die vlakken kon ontwikkelen. Door de uitslag van een studiewijzer kwam ik terecht bij de deeltijdopleiding Business IT & Management bij Avans.”

Flexibiliteit paste bij mijn baan

“Ik woon zelf in de Achterhoek en een korte berekening leerde mij dat de reistijd naar Breda 1,5 uur zou zijn. In mijn omgeving hoorde ik veel positieve geluiden over Avans, waardoor ik er steeds meer vertrouwen in kreeg dat dit de juiste opleiding voor mij was.

Vanwege mijn baan bij defensie was de kans op uitzending naar het buitenland gedurende een 4-jarige opleiding erg groot. Toen ik dit bij Avans besprak, werd al snel duidelijk dat dit geen probleem hoefde te zijn. Zo was het mogelijk om een aangepast programma te volgen tijdens een uitzending. 

Dat ze mij die flexibiliteit konden bieden en dat ze vanaf het eerste moment niet in problemen maar in mogelijkheden dachten, waren voor mij redenen om voor Avans te kiezen. Ze denken goed met je mee om het programma aan te laten sluiten bij je baan. Tijdens mijn opleiding ben ik uitgezonden en moest ik ook een aantal weken op oefening. In die periode kon ik niet aanwezig zijn op de lesdagen. Met docenten sprak ik af dat ik alvast de opdrachten meekreeg om niet achter te raken bij de rest.” 

Je hebt het er maar druk mee

“Het grootste taboe rond deeltijd studeren is volgens mij dat je geen vrije tijd meer hebt. Tijdens mijn studie hoorde ik vaak dat ik ‘het er maar druk mee had’. Mensen vroegen zich hardop af of ik genoeg tijd over had om leuke dingen te ondernemen. Persoonlijk denk ik dat dit een kwestie is van plannen, van zowel je dagelijkse werkzaamheden, studieactiviteiten als je privéleven. Ik zorgde ervoor dat ik het goed organiseerde. Als ik bijvoorbeeld wist dat ik binnen 4 weken een toets had, dan begon ik niet pas in het laatste weekend met voorbereiden.”

Het loopt niet altijd zoals gepland

“Toen ik startte met de opleiding wilde ik binnen defensie doorgroeien. Na het behalen van een hbo-diploma zou ik starten aan de officiersschool. Vanwege COVID kon de opleiding niet fysiek doorgaan en kreeg ik helaas niet de interne opleiding die nodig was om het volgende niveau te verkrijgen. Omdat ik wel klaar was voor de volgende stap, maar dit niet bij defensie kon krijgen, ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging.  

Ik besloot een baan te zoeken waarin ik wel een leidinggevende functie mocht bekleden en kwam al snel terecht bij THALES Nederland, een groot engineering-bedrijf. Na een paar maanden ben ik al een stuk gelukkiger. Ik coach de juniors in hun taken en verantwoordelijkheden en mag de managementprocessen die ik leerde direct toepassen in de praktijk. Met de kennis die ik nu heb zou ik de studie weer opnieuw doen. De combinatie tussen IT-gerelateerde onderwerpen en het management gedeelte vormt een goede basis.”

Persoonlijke ontwikkeling

“Een deeltijdopleiding neemt veel tijd in beslag, maar het is echt de moeite waard. Als iemand zelfs tijdens een uitzending kan studeren, dan is het ook voor anderen mogelijk. De kennis die je gaandeweg op doet is érg waardevol en relevant. Je ontwikkelt je niet alleen op carrièrevlak, maar ook – en misschien nog wel belangrijker – op persoonlijk vlak.” 

Benieuwd naar meer verhalen over studeren naast je baan? Zoek voor jou interessante verhalen in het overzicht met alle verhalen.