Inge

Inge draait weer volwaardig mee

“Je denkt al gauw ‘een hbo-opleiding is niet voor mij weggelegd’, omdat het financiële plaatje er niet altijd rooskleurig uitziet en er veel bij komt kijken.” Inge zat zolang zij zich kan herinneren slecht in haar vel: “Na de pabo ben ik begonnen bij een administratieafdeling in het onderwijs. Door psychische problemen viel ik uit. Ook wist ik niet goed welke kant ik op wilde. Dat maakte het lastiger om te re-integreren.

"Ik merkte al snel hoe belangrijk het is dat er iets op je pad komt waarvoor je wilt opstaan. Voor mij kwam dat keerpunt toen ik begon met vrijwilligerswerk. Daardoor ging ik inzien wat ik wél kon en ontdekte ik nieuwe interesses en vaardigheden. Dit werd het begin van mijn herstel.”

Opties onderzoeken

“Tegelijkertijd was ik nog onder behandeling bij GGZ. Hier leerde ik hoe ik mijn stabiliteit goed in de gaten kan houden. Ik wilde graag weer gaan werken en begon met een werkcoachingstraject. Tijdens het vrijwilligerswerk kwam ik in aanraking met programmeren en wilde hier beter in worden. Spelenderwijs ging ik ermee aan de slag. Samen met de werkcoach en het UWV onderzocht ik mijn opties. Al snel was duidelijk dat het first-place-then-train-principe niet voor de ICT was weggelegd. Volgens dit principe ga je eerst aan de slag op een werkplek, om daarna te kijken of je een aanvullende opleiding nodig hebt.”

Omscholen

“In de ICT-sector wordt een opleiding aanbevolen, zodat je basiskennis van programmeren hebt. Dit advies sloot helemaal aan bij mijn wens om te investeren in mijn vaardigheden. Ik werd gewezen op de deeltijdopleiding Associate degree Informatica. Ik kwam niet in aanmerking voor financiële steun en het idee dat je een studieschuld opbouwt vond ik in het begin erg heftig. Uiteindelijk heb ik gebruik gemaakt van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een lening voor collegegeld waar je onder de 55 jaar gebruik van kunt maken. Ook begon ik met een stageplaats in plaats van een werkplek. Dit haalde voor mij wat druk van de ketel af. Dat er werkgevers zijn die open staan voor mensen die re-integreren en omscholen is van onschatbare waarde.”

Toekomst

“Ik heb inmiddels de deeltijdopleiding Associate degree Informatica afgerond en werk bij het bedrijf waar ik eerst stage liep. Ik draai weer mee als volwaardig werknemer in de arbeidsmarkt. Iets wat ik tot voor kort als onmogelijk beschouwde. Ik vind het vak ontzettend leuk en wil er iedere dag beter in worden. Nu werk ik als developer. Wie weet kan ik straks de rol van engineer vervullen. Voor nu geniet ik vooral van waar ik mee bezig ben.

Aan lezers die zich herkennen in dit verhaal wil ik meegeven: houd hoop dat ook jíj iets kan vinden wat bij je past en dat dit je herstel kan bespoedigen. Volg je interesses en praat erover met naasten.”

Benieuwd naar meer verhalen over studeren naast je baan? Zoek voor jou interessante verhalen in het overzicht met alle verhalen.