Meer uitdaging in mijn werk en zekerder van mijzelf door deeltijdstudie

Richard Alderliesten (40 jaar) begon zijn loopbaan bij een vleeswarenhandel. Na een jaar bleek dit niet de werkplek te zijn waar hij gelukkig van werd en hij besloot als militair bij de luchtmobiele brigade in dienst te treden. Door een blessure werd hij overgeplaatst naar een andere eenheid. Tijdens zijn uitzending naar Bosnië besefte Richard waar zijn kwaliteiten lagen: bij het helpen van mensen. Al is het maar met een praatje. Hij besloot hierdoor zijn baan op te zeggen en werk te zoeken in de gezondheidszorg.

Niveau 5 kan ik niet

Richard belandde bij Gemiva in Den Haag als BBL student niveau 3, zonder enige vooropleiding. Daar kreeg hij te maken met doelgroep ernstig verstandelijk beperkten. Na 3 jaar studeren en werken tegelijk behaalde hij in 2007 zijn diploma en werd vervolgens overgeplaatst naar een groep met matig verstandelijk beperkten en hij haalde een jaar later zijn niveau 4. ”Mijn kwaliteiten liggen in het begeleiden van cliënten. Ik houd van de interactie.” Hij vond zijn plek bij Amarant. Na 14 jaar werd het toch weer tijd voor meer uitdaging. Meer leiding geven en meer persoonlijk begeleiden is wat Richard ambieert. Toch dacht hij al snel: “Niveau 5 kan ik niet.” Terwijl zijn cijfers bij het behalen van zijn niveau 4 diploma goed waren. Na diverse gesprekken met zijn praktijkbegeleider besloot hij toch om vorig jaar te starten bij Avans met de opleiding AD Social Work niveau 5. Hierdoor kan hij in 2 jaar een HBO diploma behalen.

Ieder weekend bezig met mijn opdrachten

Het onderwijs bevalt Richard erg goed. “Je weet wat er van je wordt verwacht en wat de grote lijnen zijn. Je bepaalt zelf hoe je het doet en wat je doet in een periode. Alles hangt samen met een goede planning.” Door zijn werkervaring bij defensie en Amarant gaat het Richard gemakkelijk af. Maar het studeren vraagt ook wel iets van zijn privéleven. “Gemiddeld 10 tot 15 uur per week ben ik bezig met de studie. Iedere zaterdag- of zondagochtend werk ik wel aan mijn opdrachten.” Na het behalen van zijn AD wil Richard kijken of hij doorgaat tot aan zijn Bachelor diploma. In de toekomst wil hij graag gaan werken in de verslavingszorg. “Samenwerken met externe partijen, cliënten helpen en begeleiden in het proces, dat is waar ik mijn plezier en uitdaging uit haal.”

Plezier en uitdaging hebben in je werk

Twijfels heeft Richard niet meer. Hij is blij dat hij zijn eerste leerjaar achter de rug heeft en kijkt uit naar het tweede jaar. “Plezier en genoeg uitdaging hebben in je werk. Weten waar je aan begint bij het volgen van een deeltijdopleiding en vooral een overzichtelijke planning maken voor jezelf.” Dat zijn Richards tips voor toekomstige deeltijd studenten.