Werken en studeren: zóveel vragen

Je wilt/moet je omscholen, je kennis verbreden, hebt een papiertje nodig, noem maar op: verschillende redenen om te beginnen aan een deeltijdopleiding. Maar dan...

  1. Hoe werkt studeren ook alweer? 
  2. Hoe ga ik een deeltijdstudie doen zonder ervaring in dat vakgebied?
  3. Is werken én studeren niet super pittig? 
  4. Heb ik nog een sociaal leven naast werk en school? 
  5. Wat brengt zo’n deeltijdstudie mij?

Kortom, een heleboel vragen. Komen deze jou bekend voor? Ik, Suzanne Kivits, tweedejaars deeltijdstudent Communicatie, geef hier graag antwoord op. 

1. Hoe werkt studeren ook alweer? 
Ja, de overstap van volledig werken naar deeltijd studeren is even wennen. Vooral als je al een poosje werkt. Maar als je iets studeert wat je interesseert, is het eigenlijk best simpel. Je wílt aan je opdrachten werken en je kennis verbreden. Dan neem je er vanzelf de tijd voor. Ben je niet zo’n goede planner? Je studiegenoten of docenten kunnen je vast helpen! 

2. Hoe ga ik een deeltijdopleiding doen zonder ervaring in dat vakgebied? 
Ik dacht dat ik al werkzaam moest zijn in het vakgebied van de opleiding. Maar als je een deeltijdopleiding begint als omscholing is dat vaak niet het geval. 
Ik kan je dus geruststellen. Je hoeft nog niet per se te werken in het vakgebied. 
Het is wél belangrijk dat je op een plek werkt waar je je opdrachten kunt uitvoeren.
Veel werkgevers staan open voor je schoolopdrachten. En de ervaring leert dat wanneer men ziet dat het vak je ligt, dat je dan vanzelf in het vakgebied rolt. Het brengt je vanzelf verder. Lekker cliché hè?

3. Is werken én studeren niet super pittig? 
Jawel, maar je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt. Houd je alles goed bij? Dan gaat alles vrijwel vanzelf. Loop je achter de feiten aan en denk je dat je binnen 2 weken een opdracht kunt maken of voorbereiden? Dan wordt het aardig pittig. Over het algemeen is het dus prima te doen.

4. Heb ik nog een sociaal leven naast werk en opleiding? 
Ook dit ligt aan jezelf. Klinkt allemaal wel heel retorisch hè? Dat is het ook. Je hebt het zelf in de hand. Sommige perioden zijn drukker en stressvoller dan andere perioden. Het is een kwestie van plannen en prioriteiten stellen. 

5. Wat brengt zo’n deeltijdopleiding mij? 
Allereerst een hele leuke tijd met nieuwe mensen. Daarnaast een heleboel wijsheid en kennis en vaak ook nieuwe (groei)mogelijkheden op werkgebied. En oh ja, soms ook een hele grote spiegel. 

Het blijft natuurlijk best een grote stap om je om te scholen of om aan een deeltijdopleiding te beginnen, omdat je je kennis wilt verbreden. Maar het brengt echt heel veel mooie en nieuwe dingen. Ik kan het beamen!

Suzanne Kivits, deeltijd student Communicatie

Benieuwd naar meer verhalen over studeren naast je baan? Zoek voor jou interessante verhalen in het overzicht met alle verhalen.