Eigen plek voor international community in OpenX: 'Iedereen moet zich thuis voelen bij Avans'

Met de opening van OpenX op 30 oktober is een lang gekoesterde wens van de Avans International Community (hierna: AIC) in vervulling gegaan: een fysieke thuisbasis. De tweede verdieping van OpenX in Breda staat volledig in het teken van de internationale gemeenschap. Joost van Hilst, projectleider van AIC, is dolgelukkig met de plek: “Het zegt veel over het accent dat Avans legt op internationalisering.”

Avans International Community in OpenX

Read the article in English

“Bij Avans hebben we enkele honderden internationale studenten die een voltijd bacheloropleiding of minor volgen”, vertelt Joost. “Maar de international community is veel meer dan dat. Het zijn alle studenten en medewerkers die deel uitmaken van onze internationale programma's: we hebben 5 bachelors en 2 masters die internationaal gefocust zijn – en dus Engelstalig – en tientallen internationale minoren. Dan heb je het niet over enkele honderden, maar enkele duizenden collega's en studenten.” 

Welkom en thuis bij Avans

Joost is 1 van de initiatiefnemers van AIC, die in 2021 werd opgezet. “Uit onderzoek bleek dat internationale studenten en medewerkers zich wel welkom voelen bij Avans, maar niet altijd thuis”, verklaart hij. “En 2: we zagen dat veel van onze internationale activiteiten gefragmenteerd plaatsvonden, bij opleidingen of binnen academies. Daarmee was er veel minder kruisbestuiving van kennis en kunde. Zonde, want hun perspectieven zijn zo waardevol.”

Een diverse, inclusieve organisatie is een speerpunt van de Ambitie 2025 van Avans, weet Joost: “We willen dat iedereen zich welkom én thuis voelt. De kracht van Avans is dat veel kleinschalig is georganiseerd, maar als international wil je mensen ontmoeten. Eropuit. Kennis vergaren. Dat lukt minder als je binnen je eigen opleiding blijft. Voor die groep is een fysieke thuisbasis belangrijk, waar je in contact kunt komen met anderen. En waar je je gezien en gehoord voelt. Die plek is er nu in OpenX. Ik ben zo trots op alle medewerkers die dit mogelijk hebben gemaakt.” 

Waardevolle internationale kennis

“Dat de international community een fysieke ruimte heeft op zo’n prominente plek, is niet voor niets”, vervolgt hij. “Het zegt veel over het accent dat Avans wil leggen op internationalisering. Ik vind het heel gaaf dat er nu een plek is waar alle internationale kennis en kunde bij elkaar komt. Waar we met en van elkaar gaan leren. En dat we verbanden tussen opleidingen en onderzoek gaan leggen. Dat is zo belangrijk, zeker gezien alle grote maatschappelijke vraagstukken waar we middenin zitten.” 

De ruimte is onderverdeeld in 3 delen. Joost: “Er is een ruimte om elkaar te ontmoeten, informeel in een bank of in de caravan. In de open onderwijsruimte ontmoeten studenten en medewerkers elkaar, vindt projectonderwijs plaats en worden activiteiten georganiseerd. Denk aan een Nederlandse taalcursus voor internationals, extracurriculaire activiteiten, gastsprekers, kick-offs. En er is een ruimte waar studenten terecht kunnen bij Student Support.”  

Sense of belonging

“Op donderdag 16 november organiseren we tussen 16.00 en 18.00 uur een informele borrel voor iedereen die geïnteresseerd is in deze fysieke ruimte. Je bent van harte welkom als je internationale studenten en medewerkers wilt ontmoeten, of gewoon benieuwd bent. En ja, dat betekent wél dat je Engels spreekt”, lacht hij.

Joost is ervan overtuigd dat de thuisbasis een enorme boost geeft aan de international community: “Samen met het bedrijfsleven, docenten en studenten ontstaat er iets heel gaafs. Het gaat om die sense of belonging, dat thuisvoelen.”