5.500 bomen voor geslaagden van Avans

Het was een droom van Avansstudenten Lisa Heyman en Nick den Bol: een boom planten voor iedere Avansstudent die afstudeert. Dankzij hun droom bouwen we nu aan een heus bos. Op dit moment staan er al 4.000 bomen, deze week doen we nog eens ruim 5.500 bomen cadeau aan de studenten die dan hun diploma krijgen.

Lisa en Nick ontwikkelden hun idee onder de vlag van GreenOffice van het Avans Ondernemerscentrum. In de pilot van vorig jaar gaven 16 academies hun studenten een afstudeerboom bij de diploma-uitreiking. Dit jaar doen maar liefst 19 academies mee en krijgen ruim 5.500 afstudeerders een boom. De meeste afstudeerders ontvangen hun diploma met certificaat volgende week tijdens de centrale diploma-uitreikingen in Breda en Den Bosch.  

30.000 afstudeerbomen

Voor hun droom zochten Lisa en Nick de samenwerking met Life Terra. Deze stichting wil in 5 jaar 500 miljoen bomen planten in Europa. Avans draagt bij aan deze missie door de komende 4 of 5 jaar alle afgestudeerden van Avans een boom te geven. Op deze manier wil het College van Bestuur in totaal ongeveer 30.000 bomen planten. Met deze bomen compenseert Avans haar CO2-uitstoot. Op dit moment planten we bomen in de Diezemonding in Den Bosch. Hier heeft de gemeente een stuk grond beschikbaar gesteld. Vanaf 2025 willen we gaan bouwen aan een bos in Breda en Tilburg. Zo is in alle 3 de Avanssteden een eigen bos te vinden.   

Alumni Boomplantdag

Natuurlijk geeft Avans de studenten geen boom mee naar huis. In plaats daarvan krijgen ze een certificaat, waarmee ze hun boom kunnen registreren. Vervolgens krijgen ze de kans om hun eigen boom te planten tijdens de Alumni Boomplantdag op zaterdag 12 november. Dat is voor de alumni meteen een mooi moment om bij te praten met hun oud-studiegenoten. Als de alumni hun boom hebben geplant, krijgen ze de coördinaten mee. Hiermee kunnen ze de boom altijd terugvinden. Met de coördinaten kunnen ze ook online de groei van hun boom bijhouden. 

Life Terra selecteerde 11 verschillende boomsoorten voor dit deel van het bos. Deze bomen passen bij de omgeving en dragen bij aan de plaatselijke biodiversiteit. De alumni mogen zelf kiezen welke boom ze willen. 

Bos online bekijken  

Op de site van Life Terra kun je volgen hoe het met de afstudeerbomen gaat. Op de plattegrond zie je precies welke bomen we waar geplant hebben. Zoom je verder in, dan kun je iedere afzonderlijke boom aanklikken. In een pop-up lees je dan alle bijzonderheden van de boom.