Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Met de hbo-opleiding Informatica word je een professionele software engineer die software ontwikkelt, ICT-advies geeft en met nieuwe technologie werkt. Zoals op het gebied van AI of Cyber Security.

Wat is informatica? Je bedenkt en realiseert software en ICT-oplossingen voor consumenten, bedrijven, overheden en andere organisaties. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een mobiele app om je eigen energieverbruik te meten en visualiseren. Een cyber-aanval voorkomen. De back-end van een ICT-systeem beveiligen. Of complexe bedrijfsprocessen automatiseren. Bij de hbo-opleiding Informatica leer je er alles over.

Je verdiept je in data, onderzoekt waar software aan moet voldoen en hoe je deze eisen vertaalt naar een werkende applicatie. Jij zorgt voor slimme, veilige en duurzame ICT. En bedenkt oplossingen waar je een bedrijf of de maatschappij mee helpt. Je hebt ieder studiejaar meerdere keuzes die je helpen bij jouw ontwikkeling. Bij de Informatica opleiding in Breda specialiseer je je in complexe software systemen, Artificial Intelligence of Cyber Security. In Den Bosch in Software Engineering of Business IT and Management. Ben jij goed in het vinden van oplossingen? Lijkt het je leuk om te leren programmeren? En wil je werken aan innovatieve en maatschappelijk ICT-projecten? Dan is de Informatica opleiding iets voor jou.

Na je hbo Informatica ben je Bachelor of Science (BSc).

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch

Waarom de opleiding Informatica

Je ontwikkelt je tot een toekomstbestendige ICT-professional
Je oriënteert je breed en kies daarna een specialisatie die bij jou past
Je werkt aan maatschappelijk relevante projecten
De opleiding is kleinschalig, persoonlijk en betrokken

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met de Informatica opleiding? Je wordt opgeleid tot software engineer. Als software engineer ontwerp, programmeer, test en implementeer je computerprogramma's en applicaties voor consumentengebruik. En voor het automatiseren van processen binnen bedrijven, overheden en andere organisaties zoals een ziekenhuis.

Je analyseert eerst de behoeften van de eindgebruikers van de software en de wensen van de klant. Daarna stel je eisen op waar jouw software aan moet voldoen. Op basis van de eisen ontwerp je componenten- en objectmodellen, beschrijf je formele computertalen, interfaces en protocollen, programmeer je de software, zorg je voor veilige netwerkverbindingen en bewaak je de privacy van gegevens. Je voert tests uit en maakt plannen om de software te implementeren en duurzaam te beheren in een veilige omgeving. Je werkt samen met andere softwareontwikkelaars en maakt gebruik van nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence en Cyber Security.

Ook kun je aan de slag gaan als ICT-consultant, die opdrachtgevers adviseert over ICT-vraagstukken. Of als lead developer of scrum master, die teams leidt bij het werken aan ICT-projecten.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Softwareontwikkelaar

Je ontwerpt, programmeert en test software-applicaties in een team.

Software Solution Architect

Je vertaalt organisatiedoelstellingen naar een structuur van applicaties en stuurt teams aan voor de ontwikkeling daarvan.

Artificial Intelligence Engineer

Je ontwikkelt software en AI-componenten.

Cyber Security Engineer

Je bent software engineer met extra aandacht voor security. Je analyseert veiligheidsrisico's en voert penetration tests uit.

Lead developer

Je ontwikkelt software en stuurt daarbij ook jouw team aan.

ICT-consultant

Je brengt advies uit op het gebied van inzet van ICT en de ontwikkeling van applicaties.

Projectmanager IT

Je leidt projecten waarin software ontwikkeld wordt.

Informatie analist

Je brengt de bedrijfsprocessen van een organisatie in kaart en analyseert de informatiebehoefte zodat je kunt adviseren over de inzet of ontwikkeling van (nieuwe) systemen.

Data-analist

Je begrijpt grote stromen data, kan ze interpreteren en verwerken tot begrijpelijke informatie, zodat vervolgens analyse mogelijk is.

Informatieanalist

Als informatieanalist analyseer je het bedrijfsproces en de informatiestromen binnen een organisatie. Op basis van die analyse kom je met oplossingen en verbeteringen voor het automatiseringsproces.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij wilt hbo Informatica studeren omdat je wilt leren hoe je software ontwikkelt. Of hoe je organisaties verbetert met slimme IT-oplossingen. Ook wil je met deze IT-opleiding beter worden in abstract denken. Jij bent goed in structureren, plannen en logisch redeneren. Zelfstandig werken gaat je goed af, al werk je ook graag samen. Bijvoorbeeld met andere ICT'ers of klanten, want het ontwikkelen van software doe je nooit alleen. Herken jij jezelf hierin? Dan is Informatica studie iets voor jou!

Verschillen tussen beide locaties

Het studieprogramma van de opleiding Informatica verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij Informatica in Den Bosch is de opleiding gericht op een breder deel van de ICT. In Breda kies je vrij snel voor verdieping.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na de bachelor Informatica wil je verder studeren. Je kunt je specialiseren of juist verbreden. Bijvoorbeeld met een masteropleiding van 1 of 2 jaar bij een hbo-instelling of universiteit. Avans biedt bij de Informatica studies ook masters zoals Keteninformatisering, Strategic Information Management of ERP en logistiek.

Kiezen voor de doorstroomminor Hbo Topprogramma kan ook. Hiermee begin je versneld aan een universitaire master bij de Technische Universiteit Eindhoven of Tilburg University.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Niek Hoffmans

In de IT is het belangrijk dat je blijft leren, anders loop je achter de feiten aan.

Verder lezen

Opbouw van Informatica

Het studieprogramma van de opleiding Informatica verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij Informatica in Den Bosch is de opleiding gericht op een breder deel van de ICT. In Breda kies je vrij snel voor verdieping.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

Bij Informatica in Breda word je opgeleid tot een software engineer die gespecialiseerd is in Cyber Security, Data Science, Artificial Intelligence of complexe software systemen. Je volgt daarin de actuele ontwikkelingen.

Met je medestudenten werk je aan maatschappelijk relevante projecten, die zijn ontwikkeld met partners uit de beroepspraktijk. Je wordt begeleid door een team betrokken docenten en professionals, en leert samen te werken aan de hand van de Software Development Life Cycle.

Opleiding Informatica

Jaar 1

In jaar 1 van de bachelor Informatica leer je de basis van software engineering. Je oriënteert je op het werkveld en de vele toepassingsmogelijkheden binnen het ICT-vakgebied. Door te werken aan de ontwikkeling van beveiligde software, zoals een mobiele app of een slim AI-systeem, ontdek je wat bij jou past.

Het eerste deel van de Informatica opleiding hbo volg je samen les met studenten Technische Informatica. Aan het eind van het jaar kun je overstappen.

Jaar 2

In jaar 2 van de hbo Informatica verbreed en verdiep je je vaardigheden op het gebied van webapplicaties, AI en Cyber Security. Je werkt aan grotere projecten en leert deels zelfstandig de competenties die je later nodig hebt in de praktijk. In periode 3 volg je een keuzemodule bij 1 van de andere opleidingen van Avans. Of binnen je eigen opleiding.

Jaar 3

In jaar 3 loop je eerst stage om ervaring op te doen in het werkveld. Je kunt ervoor kiezen om deze stage in het buitenland te doen. Vervolgens kies je binnen de Informatica studie 1 van de specialisatierichtingen je die interessant lijkt. Je kunt kiezen uit:

  • Responsible Artificial Intelligence
  • Complexe softwaresystemen in de cloud
  • Cyber Security

In periode 4 volg je tot slot een keuzemodule bij 1 van de andere opleidingen van Avans. Of binnen je eigen opleiding.

Belangrijke vakken:

  • Workshops en onderzoeksprojecten die passen bij jouw specialisatie
  • Vrijekeuzemodule

Jaar 4

In jaar 4 van de Informatica bachelor ga je jezelf profileren als beroepsprofessional. Je kiest of je je verder wilt specialiseren in de eerder gekozen richting of dat je je gaat verbreden. Je volgt een vrijekeuzemodule die aansluit bij je interesses. Daarna voer je een afstudeerproject uit binnen een bedrijf. Je laat dan zien dat je een startbekwame ICT-professional bent. Je werkt aan jouw eigen professionele profilering en studeert af als software engineer met een eigen uitstroomprofiel.

Belangrijke vakken:

  • Vrijekeuzemodule
  • Afstuderen bij een bedrijf

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van Informatica

Het studieprogramma van de opleiding Informatica verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij Informatica in Den Bosch is de opleiding gericht op een breder deel van de ICT. In Breda kies je vrij snel voor verdieping.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Je schrijft je in voor Informatica en kiest de studierichting Softwareontwikkeling of Business IT and Management.

Je werkt in periodes van 10 lesweken met een thema. Met een groep werk je binnen dat thema een projectopdracht uit. De vakken binnen het thema bereiden je daarop voor. Ook volg je ondersteunende vakken, zoals ontwerpen, programmeren, databases en organisatiekunde. Je doet daarnaast zelfstandig onderzoek, voert maatschappelijke projecten uit en werkt aan je beroepsvaardigheden. Je leert samenwerken, communiceren, projecten managen en gestructureerd en klantgericht werken.

Jaar 1

In jaar 1 van de hbo bachelor Informatica leer je de basis van het programmeren. Je maakt kennis met programmeertalen en oriënteert je op het werkveld en de vele toepassingsmogelijkheden binnen het ICT-vakgebied. Door te werken aan de ontwikkeling van kleine en grotere producten, zoals een game-app, ontdek je wat er allemaal mogelijk is binnen ICT en wat bij jou past. Daarbij leer je ook effectief samenwerken en werk je individueel en in groepsverband.

Jaar 2

In jaar 2 van de Informatica hbo-opleiding verbreed en verdiep je je vaardigheden. Je werkt aan grotere projecten en leert deels zelfstandig de programmeervaardigheden die je later nodig hebt in de praktijk. In periode 3 volg je een keuzemodule bij 1 van de andere opleidingen bij Avans. Of binnen je eigen opleiding.

Jaar 3

In jaar 3 van de Informatica opleiding ga je eerst stage lopen om ervaring op te doen in het werkveld. Je kunt ervoor kiezen om deze stage in het buitenland te doen. Aan het einde van jaar 3 kies je weer een keuzemodule.

Belangrijke vakken:

  • Stage
  • Vrijekeuzemodule

Jaar 4

In jaar 4 ga je jezelf profileren als beroepsprofessional. Je kiest of je je verder wilt specialiseren in de eerder gekozen richting of dat je je gaat verbreden. Je volgt een vrijekeuzemodule die aansluit bij je interesses en werkt aan een afstudeerproject binnen een bedrijf. Tijdens deze afstudeerstage laat je zien dat je een ICT-professional bent.

Belangrijke vakken:

  • Vrijekeuzemodule 
  • Afstudeerstage

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Informatica

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

  • Hbo-propedeuse

    Neem contact op met Student Support en vraag naar de instroomcoördinator.

Meer over toelating

Verkorte trajecten

Voor beide locaties is er geen verkort traject. Vrijstelling voor stage is wel mogelijk.

Studiekeuzecheck

Bij Avans is de studiekeuzecheck verplicht.

Breda

In Breda doe je de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Lees meer over de studiekeuzecheck.

Den Bosch

In Den Bosch ontvang je een vragenlijst zodat wij weten of er eventuele extra behoeften of bijzonderheden zijn. In juni is er een Check-In event voor deze opleiding. Je volgt een leuk programma en leert je medestudenten en docenten kennen. Ook krijg je alle nodige info voor een goede start in september. Voor dit Check-In event ontvang je een uitnodiging.

Mail voor meer informatie over jouw Check-In naar [email protected] of bel de Check-In coördinator via 088-5256398.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

Praktische informatie Informatica

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld besteed je zo'n 300 euro aan je lesboeken. Dit bedrag is voor de boeken die je nodig hebt voor je volledige opleiding, dus niet per jaar.

Laptop

Een eigen laptop is verplicht. We stellen geen specifieke eisen aan de hardware, maar adviseren als ondergrens een i5 processor of gelijkwaardig met minimaal 8Gb RAM geheugen. Er zijn geen eisen aan het besturingssysteem. Sommige vakken maken gebruik van Windows-gebaseerde software. Deze applicaties moet je kunnen gebruiken.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch