Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Je wilt klimaatproblemen oplossen. De aarde duurzamer maken. Met de internationale Milieukunde opleiding (ESSET) word je dé professional die biologie, scheikunde, management en technologie combineert.

Klimaatverandering stoppen is een belangrijke uitdaging. Net als ecosystemen beschermen of slechte luchtkwaliteit tegengaan in steden. Je leert oplossingen ontwikkelen met biologie en scheikunde, maar ook met management en technologie.

Tijdens de Milieukunde hbo-opleiding leer je vaardigheden en doe je kennis op om het milieu te verbeteren. Denk aan het onderzoeken van de leefomgeving van dolfijnen in Griekenland. Het managen van de CO2-uitstoot van bedrijven. Of het produceren van bioplastic uit afvalwater.

Vanaf jaar 1 kies je bij de environmental science opleiding tussen projecten gefocust op biologie en nature-based solutions, of projecten met scheikundige elementen en de toepassing van innovatieve technologie. 25% van de opleiding kies je uit een breed Avans-aanbod. Zo ontwikkel je zelf een studiepad dat past bij je interesses en kwaliteiten.

Je studeert bij hbo Millieukunde in een internationale context en omgeving. Dat zie je terug in de projecten en stages in het buitenland. En in de samenwerking met studenten en docenten met verschillende nationaliteiten. De opleiding is Engelstalig.

Slaag je voor de opleiding Milieukunde, dan ben je Bachelor of Science (BSc).

Breda • topopleiding
Volg deze opleiding
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Environmental Science for Sustainability, Ecosystems and Technology

Een praktische en uitdagende opleiding, met natuurwetenschappen als basis
Internationaal georiënteerde opleiding waarmee je je onderscheidt op de arbeidsmarkt
Onderwijsprojecten uit het werkveld met actuele thema's
Sinds 2017 het kwaliteitszegel topopleiding Keuzegids Hbo

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met de Milieukunde hbo-opleiding? De arbeidsmarkt voor milieukundigen is uitstekend. Er is een toenemende vraag naar professionals die op deskundige en onderbouwde wijze duurzame en praktische oplossingen kunnen vinden. Denk aan vraagstukken over klimaatverandering, afnemende biodiversiteit en water-, bodem- of luchtverontreiniging. De wereld heeft meer milieukundigen nodig. Dus enthousiaste mensen zoals jij.

De functies na hbo Milieukunde zijn divers. Je kunt werken aan het ontwikkelen van beleid bij een overheid. Of je richten op milieu en duurzaamheid bij een industrieel bedrijf. Of misschien wil je liever als milieu-consultant werken bij een adviesbureau.

Oud-student vertelt

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Consultant bij een adviesbureau

Je adviseert bedrijven en overheden over de aanpak van milieu- en duurzaamheidsvraagstukken zoals bodemverontreiniging, klimaatverandering, duurzame energie of luchtkwaliteit.

Beleidsadviseur bij een overheid

Je werkt bij een overheidsinstelling en ontwikkelt een aanpak om de diverse milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Daar begeleid je de implementatie van de aanpak en monitort ook of de doelen behaald worden.

Vergunningverlener bij een omgevingsdienst

Veel bedrijven hebben een milieuvergunning nodig omdat hun activiteiten risico's met zich meebrengen. Jij werkt bij een omgevingsdienst en bepaalt aan welke voorwaarden een bedrijfsactiviteit moet voldoen, zodat milieurisico's beperkt blijven.

Veiligheid-, gezondheid- en milieucoördinator bij een bedrijf

Je werkt bij een industrieel bedrijf en bent verantwoordelijk voor een veilige, gezonde werkomgeving voor je collega's. Ook zorg je er voor dat het bedrijf binnen de eisen van de omgevingsvergunning werkt. En stimuleer je binnen het bedrijf de keuzes voor een duurzame bedrijfsvoering.

Handhaver, bijvoorbeeld bij een waterschap

Je werkt bijvoorbeeld bij een waterschap, waar je lozingen in het oppervlaktewater controleert en de werking van waterzuiveringsinstallaties.

Junior ingenieur

Je werkt in de onderzoeks- en ontwikkelafdeling (R&D) van een bedrijf. Hier maak je deel uit van een onderzoeksteam dat nieuwe duurzame technologieën ontwikkelt om bedrijven te verduurzamen.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij wilt Milieukunde studeren. Zodat je de aarde kunt beschermen en verbeteren voor de toekomst. Je wilt bijdragen aan de oplossing voor klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit, plastic soep en waterverontreiniging. Je hebt interesse in biologie en scheikunde en vindt het leuk om samen te werken met collega's uit andere culturen. In binnen- en buitenland. Je bent een teamspeler en hebt ook zelfdiscipline. Herken je jezelf hierin? Dan past de hbo-opleiding Milieukunde bij jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na je opleiding Milieukunde kun je verder studeren. Met deze hbo-opleiding heb je een solide basis voor diverse masterstudies. Bijvoorbeeld Climate studies in Wageningen, Industrial ecology in Leiden en Sustainable development in Utrecht. Veel studenten kiezen ervoor om door te studeren in het buitenland.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Student ambassador Feline Dirkx

As an international student ambassador, I love to share helpful tips and experiences about the ESSET program. Please don't hesitate to reach out!

Verder lezen

Claudia Berenice Cortina Castro

It stands out from all other Environmental Sciences programmes. The practical and personal approach makes it very unique.

Verder lezen

Petko Marinikov

Teamwork is essential and the group work is really enjoyable.

Verder lezen

Valeria Schwartz Quappe

The programme has so many different subjects in each quarter, which are super interesting and informative.

Verder lezen

Julia Lascano Piazzo

I really enjoy working on group projects where I team up with students from all over the world.

Verder lezen

Liam Geschwindt

I wanted to study a programme with the objective of preventing and mitigating the effects of climate change.

Verder lezen

Opbouw van Environmental Science for Sustainability, Ecosystems and Technology

Studieprogramma

De Milieukunde opleiding is veelzijdig en praktisch. Vanaf jaar 1 kies je projecten met de focus op biologie en nature-based solution of met de focus op scheikunde en innovatieve technologie. Je leert vaardigheden die je later nodig hebt. En kiest je eigen leerpad, bijvoorbeeld in jaar 2 een vrijekeuzemodule. In jaar 3 kies je de specialisatie Sustainable Energy & Resource Recovery of Water Management, Ecosystems & Climate Change. En in jaar 4 een vrijekeuzemodule in binnen- of buitenland.

Jaar 1

In jaar 1 van Milieukunde hbo word je uitgedaagd met relevante thema's zoals klimaatverandering en plastic soep. In 4 kwartalen werk je aan deze thema's en diverse praktijkopdrachten, waarbij je theorie en praktijk combineert. Ook ga je experimenten uitvoeren in het lab, veldonderzoek doen in de natuur en milieudata verwerken met rekenmodellen. Verder werk je aan jouw communicatieve en interculturele vaardigheden en ontdek je je sterke punten, onder begeleiding van een persoonlijke coach.

Belangrijke vakken:

  • Milieu chemie
  • Laboratorium vaardigheden
  • Microbiologie
  • Duurzame energie
  • Ecologie

Jaar 2

In jaar 2 van hbo Milieukunde verdiep en verbreed je jouw kennis en kunde. Je werkt aan de thema's duurzame producten, circulaire economie en nature based solutions. Je krijgt de kans je verder te specialiseren met modules op het gebied van duurzame technologie of ecosystem management. Of je kunt modules volgen die samen met andere opleidingen binnen Avans worden gegeven. Door die keuzeruimte kun je je studiepad laten aansluiten bij wat jou motiveert en waar je goed in wilt worden.

Belangrijke vakken:

  • Klimaatverandering
  • Lifecycle analysis
  • Waterbeheer
  • Milieutechnologie
  • Geografische Informatie Systemen (GIS)

Jaar 3

In jaar 3 loop je stage en ga je verder met je gekozen ESSET specialisatie: Sustainable Energy and Resource Recovery of Water management, Ecosystems and Climate change. Je werkt aan echte vraagstukken van echte opdrachtgevers binnen de environmental sciences. De stage kun je bij allerlei organisaties doen, zoals milieu-adviesbureaus, onderzoeksinstituten en overheden. Je bent zelf aan zet om de stageplek te vinden die het beste bij jou past.

Belangrijke activiteiten:

  • Stage
  • Project Sustainable Energy and Resource Recovery (specialisatie 1)
  • Project Water management, Ecosystems and Climate Change (specialisatie 2)

Jaar 4

In jaar 4 van hbo Milieukunde kies je voor een vrijekeuzemodule van een andere Avansopleiding of een minor van een partneruniversiteit in binnen-of buitenland. Zo werk je aan interdisciplinaire onderwerpen en je professionele vaardigheden. Het tweede halfjaar besteed je aan je afstudeeropdracht. Je zoekt zelf een afstudeerbedrijf of kiest voor een afstudeeroptie via het netwerk van de opleiding.

Belangrijke activiteiten:

  • Vrijekeuzemodule bij Avans of een minor bij een partneruniversiteit
  • Afstudeeropdracht

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Environmental Science for Sustainability, Ecosystems and Technology

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

    scheikunde

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

    scheikunde

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

    Kennis van Wiskunde B en Scheikunde is van belang.

  • Hbo-propedeuse

    neem contact op met de instroomcoördinator via [email protected].

  • Wo-propedeuse

    neem contact op met de instroomcoördinator via [email protected]

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Naast wiskunde A of B, scheikunde en Engels is het handig om biologie of natuurkunde in je pakket te hebben. Het is niet verplicht, maar helpt je bij het succesvol doorlopen van de opleiding.

Volg je nu een mbo-opleiding? Dan raden we je sterk aan om wiskunde A en scheikunde op havoniveau te behalen, bijvoorbeeld via het Keuzedeel Doorstroom hbo Wiskunde voor Techniek of de vavo. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, vraag je docent dan of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Overige toelatingseisen

Ondersteuningsbehoefte

Heb je een ondersteuningsbehoefte, dan bekijken we samen wat er mogelijk is en welke aanpassingen er nodig zijn om deze opleiding te volgen. Maak hiervoor altijd een afspraak. Ook als je een autistische stoornis hebt, helpen we je graag om deze opleiding te volgen. Zo kun je het eerste jaar begeleiding krijgen van een ouderejaars student, gericht op plannen en organiseren.

Verkorte trajecten

Als je een vwo-diploma (of gelijkwaardig) hebt met het profiel N&T, N&G of E&M met scheikunde kun je kiezen voor het 3-jarige short track programma. Hiermee rond je de opleiding in 3 jaar af in plaats van 4 jaar. Maar als je twijfelt over jouw kennis en vaardigheden, kun je ook het reguliere 4-jarige programma volgen. Bespreek dit met ons tijdens de intake procedure. Tijdens de gehele aanmeldprocedure kunnen wij de keuze nog voor jou wijzigen, als je dat wil. Vragen? Neem dan contact met ons op.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

De intake bestaat uit:

  • Een digitaal intake-assessment en een motivatieopdracht. Deze maak je thuis
  • Een gesprek op Avans Hogeschool met een studieloopbaanbegeleider of docent. In dit gesprek bespreek je het resultaat van het digitaal intake-assessment en de motivatieopdracht
  • Een gesprek met studenten die de opleiding al doen. Hierin krijg je de kans om vragen te stellen en te horen hoe het is om deze opleiding te volgen

Lees meer over de studiekeuzecheck.

21+ Toets

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan bekijken we tijdens een intakegesprek of je toch kunt starten met de opleiding. Neem hiervoor contact op met de instroomcoördinator via [email protected].

Praktische informatie Environmental Science for Sustainability, Ecosystems and Technology

Aanmelden

Let op: Als je je wilt aanmelden voor deze opleiding, zoek dan op 'B Environment' om deze opleiding in Studielink te vinden.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Locatie Deadline aanmelden
september Nederland 1 mei 2024
september Buiten EEA 1 mei 2024

Meld je aan voor de opleiding

Let op: 1 mei is de deadline voor studenten met een Nederlandse vooropleiding. 1 juni is een geadviseerde deadline voor studenten met een niet-EU-nationaliteit en een niet-Nederlandse vooropleiding. Voor EU-studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding is dat 1 augustus. Dit geeft Avans voldoende tijd om je aanmelding te verwerken en waar nodig een visum aan te vragen. De officiële deadline voor studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding is 31 augustus.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Niet-EER tarief € 8.852,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Niet-EER tarief € 9.680,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding