Communication & Multimedia Design Voltijd hbo

Jagen op een schaduw

Jagen op een schaduw

Studenten bedachten concepten en interactieve apps voor Bosch 500, het herdenkingsjaar van Jheronimus Bosch.

‘s-Hertogenbosch omgetoverd tot middeleeuws dorpje. De geest van kunstschilder Jheronimus Bosch spookt door de stad. Studenten bedachten concepten en interactieve apps voor Bosch 500, het herdenkingsjaar van Jheronimus Bosch.


In 2016 herdenkt ’s-Hertogenbosch één van haar grootste kunstenaars: Jheronimus Bosch. De schilder overleed in 1516. In 2016 vijfhonderd jaar geleden. In opdracht van de stichting Jheronimus Bosch 500 bedachten studenten manieren om de geschiedenis van kunstschilder Bosch tot leven te brengen.


Studenten verdiepten zich in het leven en werk van de kunstschilder. In achttien projectgroepen visualiseerden zij hun concept in de vorm van een filmpje, een app-ontwerp en een prototype. Allemaal in het teken van ‘mobile interaction’. Zij presenteerden hun eindproducten in het Groot Tuighuis in ’s-Hertogenbosch.

Schaduw

Een aantal groepen voerden de opdracht uit als game. Team Experienta ontwierp een spel waarbij de deelnemers de schaduw van Jheronimus Bosch volgen. ‘Het is alsof zijn geest terugkeert op aarde’, legt Yvo von Berg uit. ‘Op allerlei locaties in de stad verzamel je met je app aanwijzingen. Bijvoorbeeld bij het woonhuis van de kunstschilder. De aanwijzingen verbind je met elkaar. Zo werk los je een puzzel op. Tegelijkertijd leer je Jheronimus Bosch kennen. De wandelaar zonder smartphone kan projecties op gebouwen zien.’

Blij verrast

Programmamanager Lian Duif van JB500 is blij verrast door het resultaat: ‘De opdracht was om Jheronimus Bosch in de stad voelbaar en zichtbaar te maken. Met behulp van moderne technieken. Juist om ook de jongere generatie aan te spreken. Als ik zie hoeveel goede ideeën de studenten hebben. En hoe hoog het niveau is. Dan zitten hier zeker concepten bij waarmee wij en onze partners verder kunnen.’