Communication & Multimedia Design Voltijd hbo

FreeSpace Project

FreeSpace Project

Alle eerste- en tweedejaars studenten kunnen tijdens het FreeSpace-project hun creativiteit kwijt.

FreeSpace is een intensieve, leerzame maar vooral leuke en inspirerende week.

Voor het project formuleren docenten projecten voor hun studenten. De projectthema’s kunnen actueel of filosofisch zijn. Of inhaken op een nieuwe ontwikkeling, de maatschappij of historie. Samen geven de projecten een beeld van het brede werkdomein. Studenten maken zelf een keuze uit deze thema’s. Ook bepalen zij hoe ze werken, met wie en in welke vorm zij het eindresultaat presenteren.

Verbinding

Een mooi voorbeeld zijn de bankjes op de daktuinen van Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Tijdens het FreeSpace-project voorzag een groep studenten de bankjes van een nieuwe laag verf. Ook plaatsten ze de logo’s van de verschillende Avans-academies. Het project werd uitgevoerd samen met studenten Bouwkunde uit ‘s-Hertogenbosch.

De gedachte achter het bankjesproject is ‘verbinden’. De studenten gaven dit thema weer in logo’s en doorlopende lijnen. ‘We vonden het een mooi thema in combinatie met de verbindingsbrug die hier gebouwd wordt tussen het terras en de tuin’, vertelt eerstejaarsstudent Sem van Hoogstraten. Voor de ene studie was het makkelijker om een logo te bedenken dan voor de ander: ‘Welzijn was het meest lastig om in een logo samen te vatten. Uiteindelijk kozen we voor twee mensen met een kindje.’ Ook de vuilnisbakken zijn voorzien van een fris laagje verf en het woord ‘vuilnis’ in diverse talen.

Aansluiten bij de klant

Projectleider van de Bossche tuin, Oscar van den Eijnden, is blij met het renovatiewerk van de studenten: ‘Vanuit de Diensteenheid ICT en Facilitaire Dienst proberen we zoveel mogelijk aan te sluiten bij de klant. In dit geval zijn dat de studenten en medewerkers. Zij maken gebruik van de tuin. We hadden dit project ook door een schilder kunnen laten doen, maar het is veel mooier als onze studenten het uitvoeren.’


De studenten sluiten hierbij aan: ‘Het is geen experimentele, maar een blijvende opdracht. De komende jaren lopen we hier nog iedere dag langs’, zegt eerstejaarsstudent Casper Biemans. De laatste fase van de tuinrenovatie is de aanleg van een verbindingsbrug tussen het dakterras en de lager liggende tuin. Eind juni moet deze brug klaar zijn.

Bekijk ‘the making of’ de bankjes.