Communication & Multimedia Design voltijd hbo

Het hybride boek

Het hybride boek

Marloes den Hollander ontwierp voor haar afstuderen een hybride boek. Hierin vullen analoge en digitale media elkaar aan. In vorm en inhoud.

Marloes den Hollander wilde voor haar afstuderen een hybride boek ontwerpen. Een boek waarin analoge en digitale media elkaar aanvullen. Het belangrijkste kenmerk van een hybride boek is dat vorm en inhoud niet zonder elkaar kunnen. In één ontwerp combineert ze een boek met een e-book.

Stap te ver

Met de overstap van een fysiek boek naar een digitale vorm gaan de kenmerkende elementen van een papieren boek verloren. Veel mensen vinden de overstap naar een e-book of e-reader te snel of te groot. Voor Marloes reden tot het ontwerpen van het hybride boek.

Onderzoek

Bij het ontwerp van een hybride boek bestudeerde Marloes literatuur en voorbeelden. Als ontwerpster wilde ze print anders vormgeven en niet alleen een digitale laag toevoegen. Zij wilde haar project zo ontwerpen dat niet precies te zeggen is wat print is, en wat digitaal.

Lesmateriaal

Marloes combineerde de kenmerken van een boek, zoals het omslag, papier en de binding, met eigenschappen van digitaal lezen. Zoals het doorlinken. Zo creëerde zij een nieuwe inhoud en bijbehorende vormgeving. Ook de manier van lezen veranderde van lineair naar non-lineair. Kenmerkend voor het lezen van digitale teksten. Met een ‘Aurasma-app’, een applicatie waarmee de realiteit en de virtuele wereld met elkaar gecombineerd worden, switch je makkelijk tussen papier en de digitale laag via hyperlinks.

Marloes: ‘Het hybride boek is nooit af. Het is een project geworden waarmee ik het werkveld verken. Dit afstudeerproject staat voor wie ik ben en voor wie ik graag wil zijn: een ontwerper op het gebied van print en digitaal. Met een enorme liefde voor boeken.’