Afgerond

Kleuren zijn bepalend voor ons interieur. Een nieuwe kleur uitzoeken doe je niet zomaar. Met staaltjes bekijk je welke kleur het beste bij je huis past.

Levende Kleuren, lectoraat Innovatie Bouwproces en Techniek

Die kleur wil je meestal behouden, maar misschien is het beter om een kleur te kiezen die verandert. Want in de natuur zijn kleuren geen moment hetzelfde. En uit onderzoek blijkt dat natuurlijke kleuren in onze woonomgeving een positieve invloed hebben op ons welzijn. Trendwatchers, interieurdesigners en bedrijven zijn geïnteresseerd in natuurlijke kleurveranderingen. Zij vragen om uiteenlopende rijke kleuren die veranderen met de tijd en te gebruiken zijn in interieurproducten.

Levende Kleuren

In het project Levende Kleuren onderzochten we de mogelijkheden om natuurlijke kleurveranderingen te gebruiken in interieurproducten, met de nadruk op verf en textiel. We ontwikkelden een methode die technische kennis over natuurlijk kleurgedrag oplevert. Dat is te gebruiken in vernieuwende en duurzame ontwerpen.
Het project was een samenwerking tussen Avans Hogeschool en diverse bedrijven en ontwerpers, zoals Rubia Natural Colours, Textiellab, RIGO verffabriek en buroBELEN. Binnen Avans werkten 3 verschillende disciplines aan het project. Deze waren uiteengezet in 3 onderzoekslijnen:

  • Het lectoraat Innovatie Bouwproces & Techniek heeft een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de eisen die toekomstige gebruikers en producenten stellen aan interieurproducten.
  • Het lectoraat Biobased Products van het Centre of Expertise Biobased Economy heeft experimenteel onderzoek verricht naar de (chemische) eigenschappen van kleuren. Met resultaten over het zuiveren van kleurcomponenten en het aanbrengen van kleurstoffen in textiel en verf.
  • Studenten Ruimtelijk Ontwerp van AKV|St.Joost ontwikkelden interieurproducten met natuurlijke kleuren. Deze producten zijn uitgewerkt in inspiratieboeken die bedrijven en ontwerpers kunnen gebruiken.
     
Levende Kleuren, lectoraat Innovatie Bouwproces en Techniek

Resultaten

Regieorgaan SIA subsidieerde het project, dat liep van 1 augustus 2013 tot 1 augustus 2015. We presenteerden de resultaten onder andere op de Dutch Design Week 2015. Dat deden we door verschillende toepassingen en settings te laten zien en daarmee de potentie van Levende Kleuren. Een verkleurkaart, behang en een collectie textiel vormen samen een nieuw landschap voor binnenruimten. Bekijk het magazine.