In het project De Waarden van Groenten en Fruit werken ondernemers en kennisinstellingen samen om de échte waarde van verschillende groente- en fruitsoorten in kaart te brengen.

Uit grote bevolkingsonderzoeken blijkt dat groenten en fruit positief bijdragen aan de gezondheid, maar het is onvoldoende duidelijk welke mechanismen daaraan ten grondslag liggen.

Effect op gezondheid

In dit project ontwikkelt en combineert het lectoraat innovatieve meetmethoden om zo van specifieke groente- en fruitsoorten vast te stellen welke (klassen van) biomoleculen een positief effect hebben op de gezondheid van mensen. Dit geeft telers vervolgens een handvat om hun producten gericht te verbeteren.​

Voeding, bloed en urine

Zo ontwikkelen we binnen dit project een LC-MS-analyse - waarmee je kunt bepalen welke stoffen in een product zitten - die online gekoppeld is aan meting van anti-oxidantactiviteit. Hiermee kunnen we vele honderden inhoudsstoffen per uur analyseren op concentratie en activiteit. Dit doen we in de voeding, bloed en urine, zodat we een zo volledig mogelijk beeld krijgen van de manier waarop deze stoffen in het lichaam verblijven.

In een experiment met proefpersonen hebben we via bloed- en urineanalyses onderzocht wat de effecten zijn.

Met een draagbaar Vis-NIR ('near infrared')-instrument en goede bio-informatica ontwikkelen we een afgeleide manier om op locatie (bij telers) metingen te doen.

Gebruikte technieken in het project zijn:

  • LC-MS, GC-MS en Vis-NIR spectrometrie