Han van Kasteren

Han van Kasteren

Han van Kasteren is lector Biobased Building Blocks & Products.

Loopbaan

Han studeerde Scheikundige Technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Tijdens zijn carrière ontwikkelde hij zich tot een breed georiënteerd chemisch technoloog. In de afgelopen 30 jaar was hij onder andere als docent, onderzoeker en lector verbonden aan verschillende universiteiten, hogescholen en onderzoeksgroepen. Nu is hij lector Biobased Building Blocks & Products. Daarnaast is Han innovatiemanager bij de TU/e. Daar is hij ook coach en coördinator van de bachelorstudenten die een honorsprogramma volgen en van de masterstudenten.

Onderzoek

Han wil zijn ervaring en netwerk inzetten om de wereld duurzamer te maken. Dat doet hij door samen met het team van CoE MNEXT de mogelijkheden van biobased materialen en producten te laten zien. Aan studenten en aan de samenleving. Daarvoor werkt hij nauw samen  met onderwijs, onderzoek, overheid en ondernemers.

Onderwerpen waar Han zich binnen het lectoraat op richt, zijn onder meer:

  • De ontwikkeling van biobased polymeren via biobased building blocks zoals melkzuur, zetmeel en lignine uit (rest)biomassa.
  • Closing the loop van bio(based)polymeren door monomeer-polymeer-monomeer-processen.
  • De extractie en opwaardering van biobased additieven zoals kleurstoffen, weekmakers en antioxidanten uit (rest)biomassa.