Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Spotify, big data en business intelligence zijn toepassingen van software development en bedrijfsinformatica. Bij de hbo-opleiding Informatica leer je software te ontwikkelen of ICT-advies te geven.

Boodschappen doen via de website van je supermarkt, slimme ICT-toepassingen combineren in een applicatie of betalen met je smartphone. Het aantal nieuwe technologische mogelijkheden en toepassingen groeit. Voor gebruikers en organisaties. Software en ICT zijn overal. Softwareontwikkeling en bedrijfsinformatica zijn onmisbare vakgebieden.

In de opleiding Informatica leer je alles over softwareontwikkeling en automatiseringsprojecten bij bedrijven. Je onderzoekt waar de software aan moet voldoen en hoe je deze eisen vertaalt naar een werkend computerprogramma. Ook verdiep je je in slimme, duurzame ICT-oplossingen en leer je daarover adviseren. Bij de IT-opleiding in Den Bosch kun je je specialiseren in bedrijfsinformatica.

De software die je ontwikkelt, of het ontwerp dat je maakt staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een totaaloplossing. We leiden je op tot een developer die het geheel bewaakt, snel met nieuwe technologieën kan werken en achterliggende concepten kent. Ons opleidingsmotto is creating consumer & enterprise software solutions.

Na je hbo Informatica ben je Bachelor of Science.

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch

Waarom de opleiding Informatica

Je werkt zelf ICT-oplossingen uit voor organisaties
Je ontdekt je talenten en past ze toe in praktijkopdrachten
Gestructureerd, goed georganiseerd. Je krijgt les van specialisten
De sfeer, de binding en het contact met docenten

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Voor jou als ICT-duizendpoot zijn er talloze mogelijkheden. De arbeidsmarkt zit namelijk te springen om hoogopgeleide ICT'ers. Je kunt dus kiezen waar je wilt werken en vindt met de bachelor Informatica hoogstwaarschijnlijk snel een goede baan. Mogelijk word je zelfs gevraagd voordat je bent afgestudeerd.

Kies de sector die jou het meeste past. Je kunt gaan werken bij een ICT-dienstverlener, bij overheidsorganisaties en bij grote consultancybedrijven. Of in een specifieke branche, zoals het midden- en kleinbedrijf, een ziekenhuis of in het bankwezen.

Wat het beste bij je past, leer je gaandeweg. Door te programmeren op hbo-niveau, door de projectopdrachten die je doet voor klanten en door het lopen van stages.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Softwareontwikkelaar

De software ontwikkelaar houdt zich bezig met het ontwerpen, programmeren en testen van applicaties en apps. Samenwerken met de klant en met collega's is erg belangrijk. Alleen door samen te werken kun je een compleet programma creëren dat voldoet aan de eisen van de opdrachtgever.

IT-architect

Dit is geen startersfunctie, maar een doorgroeifunctie. Je initieert en bewaakt de cohesie van IT-systemen en ontwikkelingen. Steeds in relatie tot de branche- en organisatiedoelen. Als IT-architect communiceer je op alle niveaus; het is een functie met veel verantwoordelijkheid.

Projectmanager IT

Als projectmanager IT ben je verantwoordelijk voor het succesvol uitvoeren van IT-projecten en geef je in veel gevallen leiding aan de werknemers binnen de IT-afdeling.

ICT- of IT-consultant

Een IT- of ICT-consultant adviseert klanten, meestal in dienst van een IT-bedrijf, over Information Technology of over Informatie- en Communicatietechnologie.

Technisch consultant

Je inventariseert bij de klant de eisen waaraan een applicatie of programma moet voldoen en vertaalt dat in een technisch ontwerp of -advies. Vanuit jouw ontwerp kunnen de developers aan de slag met het bouwen van de techniek of software. Het gaat vaak om het bedenken van slimme IT-oplossingen.

Informatieanalist

Als informatieanalist analyseer je het bedrijfsproces en de informatiestromen binnen een organisatie. Op basis van die analyse kom je met oplossingen en verbeteringen voor het automatiseringsproces.

Data-analist

De data-analist begrijpt grote stromen data, kan ze interpreteren en verwerken tot begrijpelijke informatie, zodat vervolgens analyse mogelijk is.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij wilt Informatica studeren omdat je wilt leren hoe je software ontwikkelt. Of hoe je organisaties verbetert met slimme IT-oplossingen. Ook wil je met deze IT-opleiding beter worden in abstract denken. Jij bent goed in structureren, plannen en logisch redeneren. Zelfstandig werken gaat je goed af, al werk je ook graag samen. Bijvoorbeeld met andere ICT'ers of klanten, want het ontwikkelen van software doe je nooit alleen.

Verschillen tussen beide locaties

Het studieprogramma van de opleiding Informatica verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij Informatica in Den Bosch is de opleiding gericht op een breder deel van de ICT. In Breda kies je vrij snel voor verdieping.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na de hbo-opleiding Informatica kun je je verder specialiseren of juist verbreden. Bijvoorbeeld met een masteropleiding van 1 of 2 jaar bij een hbo-instelling of universiteit.

Avans biedt bij de informaticastudies masters zoals Keteninformatisering, Strategic Information Management of ERP en logistiek.

Kiezen voor de doorstroomminor Hbo Topprogramma kan ook. Hiermee kun je versneld aan een universitaire master beginnen bij de Technische Universiteit Eindhoven of Tilburg University.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Niek Hoffmans

In de IT is het belangrijk dat je blijft leren, anders loop je achter de feiten aan.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Het studieprogramma van de opleiding Informatica verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij Informatica in Den Bosch is de opleiding gericht op een breder deel van de ICT. In Breda kies je vrij snel voor verdieping.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

Softwareontwikkeling is best ingewikkeld. Een goede basis is dus belangrijk. Je begint de opleiding daarom praktisch en concreet. Later ga je aan de slag met abstractere en complexere onderwerpen. Je bent vooral praktisch bezig met opdrachten van een bedrijf. Het rooster is zo opgezet dat je je goed kunt focussen en in de lessen met maximaal 30 studenten wisselen we korte stukjes uitleg af met opdrachten. Deze opbouw en afwisseling vergroten jouw kans op studiesucces.

Jaar 1

Je begint de propedeuse met het aanleren van basisvaardigheden. Je maakt kennis met verschillende aspecten van softwareontwikkeling, zowel op het technische als op het persoonlijke vlak. Geleidelijk verschuift het accent naar het integreren van deze vaardigheden op groepsniveau. Daarbij beperken we het aantal onderwerpen waaraan je werkt. Je wisselt de theorie over diverse onderwerpen af met veel opdrachten en tussentijdse toetsen. Ook begin je met een oriëntatie van het beroepenveld.

Belangrijke vakken zijn bijvoorbeeld:

  • programmeren in Java en Android
  • relationele databases
  • softwareontwerp en -architectuur
  • project Management en software engineering

Jaar 2

In deze fase verbreed en verdiep je je kennis en vaardigheden. Je leert, deels zelfstandig, jezelf nieuwe programmeertalen en technologieën eigen te maken. De docent heeft een coachende rol. Je ontwikkelt je onderzoekend vermogen verder als voorbereiding op de ervaringsstage en afstudeerstage. De context wordt steeds realistischer en breder en er is aandacht voor multidisciplinair werken.

Belangrijke vakken zijn bijvoorbeeld:

  • user experience
  • Web-project
  • webdevelopment (server-side en client-side)
  • security

Jaar 3

In de eerste helft van het derde jaar loop je 20 weken stage bij een organisatie. Je brengt de eerder opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk. Je kunt ervoor kiezen om je ervaringsstage in het buitenland doen, bijvoorbeeld in Maleisië, Zuid-Korea, Spanje of de Verenigde Staten. Studenten vinden deze stage zeer leuk en leerzaam.

In de tweede helft van dit jaar krijg je bijvoorbeeld:

  • functioneel programmeren
  • artificial intelligence
  • serious gaming
  • user experience

Jaar 4

Om af te studeren loop je 20 weken stage bij een organisatie. Tijdens deze afstudeerstage laat je zien dat je een startbekwame ICT-professional bent en je hbo-diploma hebt verdiend. Je kunt deze stage in het buitenland doen.

Je kunt ook afstuderen bij het lectoraat Data Science & ICT, waar je leert toegepast onderzoek te doen.

Naast je keuzeminor werk je dit jaar aan je afstudeerstage en -scriptie.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van de opleiding

Het studieprogramma van de opleiding Informatica verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij Informatica in Den Bosch is de opleiding gericht op een breder deel van de ICT. In Breda kies je vrij snel voor verdieping.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

's-Hertogenbosch

Je schrijft je in voor Informatica en kiest de studierichting Softwareontwikkeling of Business IT and Management.

Je werkt in periodes van 10 lesweken met een thema. Met een groep werk je binnen dat thema een projectopdracht uit. De vakken binnen het thema bereiden je daarop voor. Ook volg je ondersteunende vakken, zoals ontwerpen, programmeren, databases en organisatiekunde. Je doet daarnaast zelfstandig onderzoek, voert maatschappelijke projecten uit en je werkt aan je beroepsvaardigheden. Je leert samenwerken, communiceren, projecten managen en hoe je gestructureerd en klantgericht te werk gaat.

Opleiding in beeld

Jaar 1

Het eerste jaar ontdek je wat er komt kijken bij het ontwikkelen van software. Je leert over projectmatig werken en ook over rapporteren, presenteren, interviewen, vergaderen en projectmanagement. Alles wat je leert pas je toe in praktijkopdrachten en je doet leerzame ervaringen op. Zo krijg je een goed beeld van het brede ICT-werkveld en kun je de major kiezen die bij jou past. 

Studenten vertellen over

Belangrijke vakken:

  • Een proces automatiseren
  • Data- en softwareontwerp
  • Volledig softwareontwikkelingsproces

Jaar 2

Je hebt genoeg keuzemogelijkheden: in elk studiejaar kun je het programma op jouw wensen en interesses afstemmen. In jaar 1 kies je voor de major Softwareontwikkeling of Bedrijfsinformatica. In jaar 2 heb je een aantal keuzevakken en kun je studieruimte invullen met een onderwerp naar keuze. Ook kies je een bedrijf om je stageopdracht te vervullen in jaar 3. Jouw interesse en initiatief zijn bepalend.

Belangrijke vakken:

  • Full stack development
  • Vrije keuzeruimte
  • Software architectuur

Jaar 3

Je kiest zelf waar je stage loopt. Bij een bedrijf, gemeente of instelling. Je bouwt een webapplicatie. Laat films automatisch ondertitelen. Of ontwerpt een beveiligd patiënten informatiesysteem. Door te werken aan reële ICT-vraagstukken ervaar je wat een ICT'er doet. Ook ontdek je jouw interesses en wat je kunt en welk type organisatie bij jou past. Een docent en iemand uit het stagebedrijf zijn je stagebegeleiders.

Belangrijke vakken:

  • Stage
  • Continuous X
  • Vrije keuzeruimte

Jaar 4

Het ICT-vraagstuk waarop je wilt afstuderen kies je zelf en sluit aan bij je major. Informaticastudenten zijn erg gewild. Je hebt dus volop keus.

Je werkt 5 dagen per week. Maakt een plan van aanpak, een ontwerp en een prototype van het product. Of je maakt het product zelf. Het testen en het onderhoud en beheer regel je ook.

Je kunt ook onderzoek doen. Bijvoorbeeld naar verbetering van bedrijfsprocessen met ICT, inclusief de uitrol van het systeem.

Zo breng je het geleerde in de praktijk.

Belangrijke vakken:

  • Vrije keuzeruimte
  • Afstudeerstage

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie van de major Bedrijfsinformatica

Bekijk hier de opleidingspresentatie van de major Softwareontwikkeling

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Informatica

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

  • Hbo-propedeuse

    Neem contact op met Student Support en vraag naar de instroomcoördinator.

Meer over toelating

Verkorte trajecten

Voor beide locaties is er geen verkort traject. Vrijstelling voor stage is wel mogelijk.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

 

Praktische informatie Informatica

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld besteed je zo'n 300 euro aan je lesboeken. Dit bedrag is voor de boeken die je nodig hebt voor je volledige opleiding, dus niet per jaar.

Laptop

Een eigen laptop is verplicht. We stellen geen specifieke eisen aan de hardware, maar adviseren als ondergrens een i5 processor of gelijkwaardig met minimaal 8Gb RAM geheugen. Er zijn geen eisen aan het besturingssysteem. Sommige vakken maken gebruik van Windows-gebaseerde software. Deze applicaties moet je kunnen gebruiken.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE 's-Hertogenbosch

Studeren in 's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch