Veelgestelde vragen op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je na het bekijken van ons cursusaanbod nog wat vragen hebt. We hebben daarom de veelgestelde vragen voorgelegd aan ons team van studieadviseurs. Lees hieronder hun antwoorden.

Waar gaat het over tijdens de intake?

“Tijdens de intake willen wij als studieadviseurs graag persoonlijk kennismaken met jou. Wat doe je voor werk? Wat zijn jouw wensen, ambities en dromen? Past de cursus van jouw keuze daarbij? Is jouw huidige werkplek geschikt om je praktijkopdrachten uit te voeren en kun je je daar verder ontwikkelen? Kun je werk, privé en een cursus goed combineren en heb je er tijd genoeg voor? Allemaal vragen die jou helpen bij het maken van de juiste keuzes en een uitstekende start. Als je dat wilt, bespreken we ook jouw studieroute en geven we je studieadvies.”

Met wie volg ik mijn cursus samen?

“Je volgt de cursus met medecursisten én andere professionals die een hbo-opleiding volgen bij Avans Hogeschool. Stuk voor stuk professionele vak- en branchegenoten op leidinggevend en uitvoerend niveau. Je wisselt onderling kennis en ervaringen uit en maakt kennis met inspirerende ideeën van anderen en de bedrijven waar zij werken. Die ideeën kun je misschien ook toepassen in jouw eigen werkpraktijk.”

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan een cursus?

“Je volgt onderwijs tijdens 1 dagdeel of 2 aaneengesloten dagdelen per week. Of je dat op locatie doet of online hangt af van de cursus die je kiest. Daarnaast studeer en werk je thuis en op je werk aan je opdrachten.”

Kunnen jullie mij ook helpen bij het kiezen van de juiste cursus?

“Jazeker! We willen er samen met jou voor zorgen dat een cursus optimaal matcht met jouw ambities en beoogde ontwikkeling in je werk. Heb je inhoudelijke vragen over een cursus, dan gaan we samen in gesprek met een van de docenten.”

Stel, mijn thuisfront of mijn werk vragen tijdelijk meer tijd. Wat dan?

“Als je meer tijd nodig hebt, kijk je met je studieadviseur hoe je je studieplan goed afstemt op jouw situatie. Ook krijg je tips om zo effectief mogelijk te studeren. Bijvoorbeeld aan de hand van vaste studiemomenten, een effectieve dagindeling, kleine werkblokjes en een fijne, rustige studieplek. Afwisseling en balans in werk, privé en leren én voldoende rust tussendoor zijn voor iedereen belangrijk.”

Waarom zou ik kiezen voor een cursus bij Avans Hogeschool?

“Avans Hogeschool is al 10 keer uitgeroepen tot beste grote Hogeschool van Nederland. Er is waardering voor de hoge kwaliteit van ons onderwijs, de kennis en praktijkervaring van onze docenten en de persoonlijke begeleiding van onze studieadviseurs. Verder zijn we hét meeting point van ambitieuze professionals uit jouw werkveld. Nog niet overtuigd? Wat dacht je van inspirerende leeromgevingen, uitstekende relaties met het werkveld en prima faciliteiten en voorzieningen? Onze cursussen zijn prettig geprijsd en er zijn geen extra kosten voor toetsing of herkansing. Er zijn alleen extra kosten voor studieboeken en -materialen en soms bij vertraging of het missen van een inschrijfdeadline.”

Kan ik ook bij een ander bedrijf mijn praktijkopdracht doen?

“Ja dat kan! Door de lesstof en kennis in de praktijk toe te passen, leer je alle ins & outs. En wordt de impact van jouw expertise duidelijk. Idealiter doe je de praktijkopdrachten bij je eigen werkgever, die je al goed kent en waarmee je samen afspraken maakt. Indien je de praktijkopdrachten niet bij je eigen werkgever kan doen, vragen we je zelf op zoek te gaan naar een andere geschikte, relevante werkplek. Waar mogelijk denken we daarin met je mee.”

Ik weet niet of ik het niveau aan kan. Wat denken jullie?

“Jouw vooropleiding maar vooral de werksituatie en jouw eigen doel/ambitie bepalen of de cursus voor jou goed passend is. Als advies qua leer- en opleidingsniveau moet je denken aan een afgeronde havo-opleiding of een mbo-4 diploma. Maar uiteraard telt ook je werkervaring en motivatie mee! Bij twijfel kan de studieadviseur kan je meer uitgebreid adviseren.”

Is mijn werk geschikt om mijn praktijkopdracht te doen?

“Allereerst moet jouw opdracht aansluiten bij je werk en het bedrijf waar je werkt. Verder moet je natuurlijk de mogelijkheid hebben om er in de praktijk aan te werken. In het ideale geval integreer je de opdrachten in je dagelijkse werk Je kunt hierover afspraken maken met jouw praktijkbegeleider op je werk, je leidinggevende en/of je werkgever. Verder is het belangrijk dat je de dagdelen waarop je je cursus volgt ook echt vrij bent en geen verplichtingen hebt op je werk of thuis.”