Onderzoek naar het samenwerkend opleiden op de werkplek van studenten via de CMA-didactiek.
Eerder is onderzoek gedaan naar versterking van de samenwerking lerarenopleiding en scholen. Op basis hiervan is de Pabo vervolgens gaan werken met de CMA-didactiek (Collaborative Mentoring Approach). Deze didactische werkvorm bestaat uit een cyclus van 3 lessen. Bij elke les is er een gezamenlijke voorbespreking en nabespreking tussen de student en de mentor. De leervraag van de student is steeds leidend.
Cyclus in 3 stappen
Tijdens de eerste les observeert de student het handelen van de mentor vanuit de leervraag. De tweede les geven de mentor en de student samen, waarbij nog steeds de leervraag centraal staat. Deze werkvorm biedt de mentor ruimte om het gewenste gedrag te ‘modellen’. De derde les geeft de student alleen. Na afloop van de 3 lessen wordt gekeken of aan de leervraag voldaan is (Van Velzen, 2013). In 2017-2018 werkten meerdere teams van mentoren, contactdocenten en studenten volgens deze didactiek.
Onderzoek naar ervaringen
Nicole Poulussen onderzocht het verloop van de uitvoering van dit CMA-traject. Dit op basis van literatuur over samen opleiden, opleiden in de school en de CMA-didactiek. Ook heeft ze verschillende deelnemers aan het traject geïnterviewd.
In haar onderzoeksrapportage ‘Samen studenten opleiden op de Werkplek’ omschrijft ze als belangrijk onderzoeksresultaat dat alle deelnemers de CMA-didactiek een effectieve opleidingsdidactiek vinden. Ze ervaren het van en met elkaar leren als positief. Studenten vinden het prettig dat ze directe feedback ontvangen en meteen kunnen oefenen met de aangeboden tips. Ontwikkelpunten zijn er ook. In de voorbereiding mogen de studenten meer worden meegenomen. Ook het opstellen van een goede leervraag kan beter, zowel voor studenten als mentoren. Duidelijk is ook dat een basis van vertrouwen en veiligheid noodzakelijk is voor het slagen van de CMA-didactiek.
Vervolgonderzoek
Op basis van deze onderzoeksrapportage is Nicole ook het vervolgonderzoek Voorbereiden van studenten op CMA gestart. Dit onderzoek richt zich vooral op hoe de student beter te ondersteunen is bij het werken met de CMA-didactiek.
Daarvoor krijgen deelnemende studenten verbeterde informatievoorziening en een hulpmiddel in de vorm van een set vragen, die hen ondersteunt bij het opstellen van de leervraag. De opbrengsten van deze 2 interventies worden later bekend gemaakt.
Poulussen, N., (2018). Samen studenten opleiden op de werkplek. Ervaringen met het werken met de opleidingsdidactiek CMA. Pabo Avans Hogeschool, Lectoraat Leerkracht, Breda (interne rapportage).