Defensie wil meer samenwerken met Avans: ‘Wederzijds vertrouwen’
Kritieke infrastructuur bewaken, vijanden in het oog houden en blijven innoveren – om Nederland veilig en weerbaar te houden heeft Defensie haar handen vol. Daarom zoekt het steeds vaker samenwerkingen op. Met bedrijven, burgers én hogescholen, waaronder Avans Hogeschool. “Via praktijkgericht onderzoek kunnen we onszelf sneller en beter ontwikkelen.”
Lang was Defensie een gesloten wereld. Het militaire apparaat deed het liefst alles zelf. Maar de oester gaat meer en meer open. “Steeds vaker zoeken we de samenwerking op, onder meer met hogescholen”, zegt luitenant-kolonel Bruce Rinsampessy, afdelingshoofd van het territoriaal operationeel centrum en hoofd kenniscentrum nationale inzet bij het ministerie van Defensie. “Deels omdat de krijgsmacht in de loop der jaren flink is afgeschaald en niet meer de capaciteit heeft om alles zelf te doen. Maar vooral vanwege de kracht van civiel-militaire samenwerking.”
In die samenwerking komen verschillende expertises en perspectieven samen, zegt hij. “Hierdoor ontstaan betere oplossingen op het gebied van veiligheid.” Ook tijd speelt een belangrijke rol. “Hogescholen acteren snel. Dat is de kracht van praktijkgericht onderzoek. Als je nieuwe technologie ontwikkelt voor bijvoorbeeld militaire drones of communicatiesystemen, kun je binnen een paar maanden antwoorden verwachten. In een wereld waarin ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is dat cruciaal.”
Co-creatie met Avans Hogeschool
Boris Wijmer is senior medewerker bij het lectoraat Kennis, Adaptiviteit en Innovatie van het Instituut Defensie Leergangen (IDL). Het IDL is onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Ook het IDL maakt bij haar opleidingen graag gebruik van de kennis van hogescholen.
Wijmer: “Onze senior onderofficieren zijn zeer ervaren militairen, die zich bij Defensie hebben ontwikkeld via trainingen en opleidingen. Ze missen echter vaak een diploma om die kennis en ervaring hard te maken. Dat vinden we niet wenselijk. In co-creatie met Avans Hogeschool ontwikkelde het IDL daarom een opleiding waarmee deze onderofficieren in 3 maanden tijd hun Associate degree Management kunnen halen; een hbo-graad waar normaal 2 jaar voor staat. Door hun kennis en ervaring te boekstaven in een portfolio, bewijzen ze te voldoen aan de eindtermen van de opleiding.”
De samenwerking met Avans smaakt naar meer, vindt Wijmer. “Veel ontwikkelingen in de opleidingen van Defensie spelen ook bij civiele instellingen. Denk aan het gebruik van kunstmatige intelligentie, een leven lang ontwikkelen, professionalisering van docenten, flexibel opleiden en afstandsonderwijs. Door samen op te trekken komen we allebei verder. Met Avans hebben we een goed contact; er is wederzijds vertrouwen en we willen allebei graag meer samenwerken. Ook op het gebied van praktijkgericht onderzoek. Hoe en op welke thema’s, gaan we de komende tijd ontdekken.”
Ook Rinsampessy verwacht dat de samenwerking met hogescholen in de toekomst structureler en intensiever wordt. “Behalve Avans willen we ook andere hogescholen betrekken die praktijkgericht onderzoek doen op het gebied van veiligheid. En we beperken ons niet tot onderzoek. Hogeschool Saxion heeft voor Defensie een opleiding ontwikkeld over security management en risicoanalyse. Op die manier bekwamen we collega’s met hoogstaand en geaccrediteerd onderwijs. Ook op dat gebied kunnen hogescholen snel inspelen op de vraag en hebben ze expertise die wij niet hebben.”
Dit artikel is een bewerking van het artikel dat eerder verscheen in het PIT-magazine van Regieorgaan SIA
Lees ook het verslag van de bijeenkomst ‘Van cyberdreigingen tot geopolitieke spanningen’, die Avans en Defensie onlangs samen organiseerden.
In oktober richten we ons op Veiligheid & Veerkracht, een belangrijk thema van Avans. Een veilige en veerkrachtige samenleving, met weerbare inwoners die een goed leven leiden – daar zetten wij ons voor in. We doen praktijkgericht onderzoek en verbinden dat met onderwijs en werkveld. Door onze kennis te delen, stellen we professionals in staat om het verschil te maken.