, door 

Avans en Omroep Brabant onderzoeken vapegebruik en waarschuwen

Sinds januari 2024 mogen vapes met een smaakje niet meer verkocht worden. Via handelaren op Telegram en Snapchat zijn ze nog wel degelijk verkrijgbaar. Op de verpakkingen van veel vapes staan niet alle ingrediënten vermeld en onderzoekers waarschuwen voor de gevaarlijke stoffen die zij toch in de damp van de vapes aantroffen.

Jos Brouwers lector Perspectief in Gezondheid

Foto: Avanslector Jos Brouwers 

Op de NOS en bij Omroep Brabant zijn artikelen te lezen die waarschuwen tegen niet-op-de-verpakking-vermelde gevaarlijke stoffen in vapes. Avanslector Jos Brouwers van het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid deed een onderzoek op verzoek van Omroep Brabant waarin de stoffen benoemd worden.

De onderzoeksresultaten zijn een duidelijke waarschuwing dat de damp die bij vapen vrijkomt niet onschuldig is voor gebruikers. Officieel mogen vapes met een smaakje niet meer verkocht worden. Helaas zijn ze op via handelaren op Telegram en Snapchat nog gemakkelijk aan te schaffen. "Als je in de middag een berichtje stuurt, kan je vaak in de avond al terecht", zegt een vapende jongere tegen de omroep. Bij de 46 onderzochte wegwerpvapes bleken niet alle ingrediënten vermeld te staan.

Reserpine, THC en weekmakers

Zo vonden onderzoekers in de damp de stof reserpine, die volgens toxicoloog Peter Zweipfenning symptomen van Parkinson kan veroorzaken. In 2 vapes met CBD blijkt ook THC (wietolie) te zitten, waar je wel high van wordt. En je in deze toestand in het verkeer bewegen is naast niet verstandig ook strafbaar. Jos Brouwers weet niet hoeveel THC je in je lichaam hebt als je de vapes gebruikt en stelt: “Deze vorming van THC moet nog wel verder onderzocht worden.” Ook weekmakers zijn aangetroffen.

Via minidruppeltjes in de longen

Via minidruppeltjes komen gevaarlijke stoffen rechtstreeks in de longen terecht. Zo adem je tijdens het vapen heel ongezonde dingen in. Een onderzoek van RTL Nieuws meldde dat in de vapes vaak veel meer nicotine zit dan wettelijk is toegestaan. Omroep  Brabant sprak met tientallen jonge vapers die ondanks het verbond nog gewoon vapen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat in een reactie weten dat stoffen die in de damp vrijkomen niet op de verpakking vermeld hoeven worden. "Additieven en ingrediënten die in vloeistof zitten, moeten wel op de verpakking worden vermeld."