Lector Gera Nagelhout

Gera Nagelhout

Gera Nagelhout

Gera Nagelhout is lector van het lectoraat Citizen Engaged Science bij het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool. Ook is ze hoogleraar bij de afdeling Gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht.

Loopbaan

Gera is opgeleid als communicatiewetenschapper en cum laude gepromoveerd in de gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht op een onderzoek naar stoppen met roken en tabaksbeleid. Gera heeft gedurende haar hele carrière banen met elkaar gecombineerd in het onderzoek, onderwijs, beleidsadvisering en kennisbenutting op het gebied van gezondheidsbevordering.

Gera werkt voor de afdeling Gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht, waar ze sinds enkele jaren bijzonder hoogleraar is. Haar leerstoel gaat over gezondheid en welzijn bij mensen met een lagere sociaaleconomische positie en is ingesteld door Onderzoeksinstituut IVO in Den Haag. Ook werkte ze als Chief Science Officer bij Onderzoeksinstituut IVO en nog steeds is ze betrokken bij hun onderzoek. Gera ontving voor haar onderzoek de Volksgezondheidsprijs (2013), de ECL ECToH Young Professional Award (2017) en een Societal Impact Award voor onderzoeksteams (2019).

Onlangs startte Gera voor Avans Hogeschool het lectoraat Citizen Engaged Science bij het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid.

Expertise

Gera’s expertise ligt bij burgerparticipatie en het inzetten van ervaringskennis in alle fasen van gezondheidsonderzoek. Ze denkt graag na over hoe gezondheidsonderzoek inclusiever en participatiever is op te zetten en hoe hier toegankelijk over te communiceren is richting een breed publiek. Daarnaast heeft Gera inhoudelijke expertise op het gebied van gezondheidsbevordering en sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Gera heeft ervaring met veel verschillende manieren van onderzoek doen, waaronder participatief actieonderzoek, Realist-evaluaties, kwalitatieve interviews, focusgroepen, longitudinaal vragenlijstonderzoek, gerandomiseerde gecontroleerde trials, Delphi-studies, inhoudsanalyses en literatuurreviews. Ze combineert graag verschillende methoden (bijvoorbeeld kwalitatieve en kwantitatieve methoden) om zo goed mogelijk conclusies te kunnen trekken.

Onderzoeken

Binnen het lectoraat Citizen Engaged Science vindt onderzoek plaats met de mensen waar het om gaat, bijvoorbeeld met patiënten, naasten en bewoners. We leggen daarbij de focus op groepen die nog te weinig betrokken worden in gezondheidsonderzoek, zoals mensen met een lagere sociaaleconomische positie en mensen met een beperking. Inhoudelijk kunnen die onderzoeken over een breed scala aan gezondheidsthema’s gaan, bijvoorbeeld over de thema’s van de andere lectoraten binnen het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid. We werken hierin samen met burgers, de andere lectoraten, onderzoeksgroepen van buiten Avans en met gezondheidsprofessionals. Vanuit dit lectoraat kijken we vooral naar de methodologische vraagstukken rond het doen van burgeronderzoek en het meenemen van ervaringskennis in alle fasen van gezondheidsonderzoek.